
”Vi reinvesterar i anläggningen för att få den att fungera på ett bra sätt”
Kommunen lägger över 1,5 miljoner kronor på att uppdatera den slitna anläggningen vid slalombacken inför kommande vinter och tillskjuter också medel för att rodelbanan ska kunna vara i drift i sommar.
— Nu går vi in och reinvesterar i anläggningen för att få den att fungera på ett bra sätt. Vi reinvesterar 1,5 miljon kronor i liftar, snökanonsystem och vattenförsörjning för att få allt i funktionsdugligt skick inför kommande säsong så att backen har bättre förutsättningar inför nästa vinter, säger Jonny Jones ( c ) och förklarar att pengarna tas från investeringsbudgeten som lades redan i höstas.
Inför årets vintersäsong var det oklart om backen skulle vara i gång eller ej eftersom kontraktet med de tidigare arrendatorerna hade löpt ut. Men den första december kom beskedet att Åsa Eriksson och Lars Bergsten som driver Diversearbetaren AB skulle ta över driften inför kommande vinter- och sommarsäsong och redan till jullovet öppnades delar av backen även om förutsättningarna var tuffa inför öppnandet med stora vattenläckage, flertalet snökanoner som inte fungerade och lift som var tvungen att åtgärdas innan start.
— Utifrån förutsättningarna som varit så har vintern varit bra, vi har fått till en bra anläggning men besökarna har varit för få. Många har inte vetat om det skulle bli en backe eller inte och har då köpt säsongskort i andra backar och det kan man ju förstå, sedan har vi inte haft skiduthyrning i år så det är många faktorer som spelar in. Jag tror att alla som varit här är nöjda med det som varit, slalomklubben har kunnat träna på hemmaplan igen, Friluftsfrämjandet har haft skidskola och skolorna har haft sina friluftsdagar här, men rent ekonomiskt har det ju inte varit så bra, säger Åsa.
I samband med att Diversearbetaren tog över driften av slalombacken i slutet av 2021 togs beslut att de även ska driva rodelbanan under sommaren 2022. I mars när rodelliften besiktades av KIWA konstaterades flera akuta brister som behövde åtgärdas för att få liften driftsäker inför sommaren. Kostnad för de här nödvändiga åtgärderna bedöms kosta 250 000 kronor som tas från kommunstyrelsens reserv, men kommunen kan även behöva lägga en summa på att rusta själva banan.
— När vi hade utskott visste vi inte hur rodelbanan såg ut, men den bör ju vara i ett skick så att den är säker och att det går att bedriva verksamhet där i sommar. Meningen från kommunens sida är att anläggningen ska vara i skick, säger Jones.
Rodelbanan som är Nordens enda parallella sommarrodelbana har nyligen tinat upp under snötäcken. Den populära attraktionen som lockar hundratals åkare varje sommar har under åren lappats och lagats och kommer troligtvis att behöva göras det även i år.
— Den är i slitet skick, men den kommer vi att fixa till och vi tror att vi ska kunna öppna i slutet på maj, avslutar Åsa.