
Tillsammansodlingen ett lyckat koncept
I Vikarbyn har byborna engagerat sig på olika sätt för att vara förberedda om det skulle bli kris. Sedan ett par år tillbaka finns Beredskapsgruppen och i vintras bildades en Tillsammansodling som hittills gett cirka 160 kilo grönsaker.
— I den här bädden sådde vi tre kilo potatis och fick 45 kilo tillbaka. Nu är vi inne på sådd två, så nu kommer det spenat, isbergssallad, koriander och vintersallad som vi ska skörda. Vi försöker hela tiden serieodla så att vi utnyttjar marken så mycket som möjligt, säger Lisbeth Isaksson.
Sedan januari då odlingsgruppen bildades har ett gäng på cirka nio personer varit delaktiga i allt från planering till skötsel och skörd på Tillsammansodlingen som ligger ett stenkast från Siljan. Att man drog i gång med en Tillsammansodling handlar om att man vill samla på sig kunskap ifall det skulle bli kris eller krig.

— Bakgrunden till det här är ju för att vi har en beredskapsgrupp och jag hade läst om Tillsammansodling så då blev det ett resonemang kring odling. Om vi ska klara av att odla när det är kris så måste vi veta hur vi ska göra och då vi måste göra det när det inte är kris, så det var efter det vi bidade den här Tillsammansodlingsgruppen, förklarar Lisbeth.
Precis som det låter så gör alla allting tillsammans och redan i mars började de för-odla broccoli bland annat. I slutet av mars byggdes de sex bäddarna som är tio meter långa och en meter breda och sedan i maj har alla träffats ett par timmar en dag i veckan för att sköta om grönsaksodlingen.
— Vi har sått potatis, gul och röd lök, morötter, rödbetor, gulbetor, broccoli, grönkål, fänkål, svartkål, sallad, zucchini, sockerärtor, Rättviksärt, purjo och nu har vi Pak Choi, sedan hinner vi inget mer…Jo, vi ska sätta vitlök i höst, säger Lisbeth med ett stort leende.

Det är ett glatt gäng som träffas vid odlingen varje onsdag för att rensa ogräs, vattna och skörda. På marken ligger gigantiska zucchinis som snart ska tas om hand och de knallgula blommorna som faktiskt också är ätbara har Ulf Martini plockat för att testa att tillaga hemma. Även om han är duktig på att laga mat har den här sommaren gett lite ny inspiration i köket.
— Man lär sig av varandra och vi delar recept med varandra, jag har gått ner ett par kilo nu också efter att jag käkar mer vegetariskt än annars, så det har varit nyttigt på många sätt, konstaterar Ulf.
— Man lär sig mycket i utbildningssyfte också. Det här kanske bidrar till att man börjar odla lite smått hemma, det är därför jag gick med för att jag behöver lära mig och Lisbeth är ju jätteduktig, säger Lisa Kallur.
Just den här dagen har gruppen varit på en inspirationsresa till grannkommunen för att lära sig mer om täckodling och redan nu smids nya planer inför kommande sommar.
— Nu ska vi utöka och göra större och vi har redan börjat prata om vad vi ska så nästa år. Nu är vi tio hushåll med och det jag önskar är att det skulle vara kul om några yngre var med, vi är pensionärer som håller på och jag förstår att de yngre har fullt upp med barn och allt men det skulle vara roligt att föra över kunskap även till dem, avslutar Lisbeth Isaksson.