Siljan News logo
Annons

Satsning på skolmaten görs som ett steg för att höja skolresultaten

Nu görs en satsning på att höja kvaliteten på skolmaten i Rättvik med mer lokala råvaror och mer mat lagad från grunden. Satsningen är ett steg mot målet att få fler elever att klara skolarbetet bättre samt att minska på halvfabrikat.

— Vi har sagt att nu under 2025 ska vi satsa på skolresultaten och det handlar om allt från tidiga insatser i skolan till maten i skolorna. Om eleverna får bra näringsrik mat då gör det att de kan få bättre förutsättningar att lyckas i skolan, säger kommunalrådet Ulrica Momqvist (C).

Skolresultaten i kommunen har sjunkit de senaste åren och det här är alltså en satsning man tror kan ge effekt såväl för elevernas mående som för ekonomin och miljön då man vill öka mängden lokala råvaror och utveckla skoljordbruket. Under våren har man nu avsatt medel för att kommunanställda kockar ska få gå en utbildning för att inspireras till att bli mer kreativa i köket med färska råvaror för att minska halvfabrikat i skolmaten.

— Om vi lagar med mat med råvaror från grunden så betyder det att vi kan välja råvaror som är från den lokala marknaden och det gör att vi minskar på transporter och klimatpåverkan. Det handlar också om yrkesstolthet, för de som jobbar i våra skolkök vill göra bra mat och genom att satsa på dem ännu mer med kunskap och inspiration att laga mat från grunden så blir det en winwin situation, förklarar Momqvist.

Annons
Redan i dag kommer all potatis och kött som serveras i skolorna från skoljordbruket.

Det är ingen nyhet att självförsörjningsgraden behöver öka i kommunerna. I Rättvik har man kommit en bra bit på väg då man sedan 20 år varit självförsörjande på potatis och kött i de kommunala köken med råvaror som kommer från skoljordbruket. Ett ytterligare steg i den riktningen tar man nu när man vill starta produktion av egna mejeriprodukter.

— Vi har som mål att vi ska öka antalet råvaror som kommer från ”Återtaget”, alltså från skoljordbruket. Vi vill att de råvaror som produceras i Lantbruksutbildningen och i skoljordbruket ska gå tillbaka in i verksamheterna och det betyder också att utbildningen behöver utvecklas.

Ett sådant exempel är utveckla lantbruksutbildningen vid Stiernhööksgymnasiet med en utbildning inom mejeriproduktion för att på sikt kunna föra in den typen av livsmedel ut i de kommunala köken på förskolor, skolor och äldreboenden.

Annons

— Det här gör att vi nu är på gång att investera i ett mejeri och då kan vi ta tillbaka och använda de råvarorna i verksamheterna. Så korna som går och betar utanför skolan i Söderås går ju in i köket och kommer barnen till gagn och vill vi att fler varor som vi använder i våra kök ska komma från Återtaget, avslutar Momqvist.