Siljan News logo
Annons
Louise Åhlén och Mimmi Albring på Karlsviks Herrgård

Premiär för matvandring genom Rättvik

I mitten av november arrangeras en matvandring i Rättvik genom konceptet Moveat som går ut på att göra smakstopp på sju utvalda restauranger och caféer under fem timmar i valfri ordning.

— Jätteroligt, det är något jag själv skulle vilja gå på men nu hinner jag ju inte det, säger Louise Åhlén på Karlsviks Herrgård som är en av sju matställen i Rättvik som öppnar dörrarna den 18 november.

— Det handlar om att gå och upptäcka sin egen stad och det här riktar sig framförallt till Rättviksbor som på det här sättet får upptäcka nya smaker och platser. Vi finns i över 70 städer i dag och när jag började titta på Rättvik så märkte jag att det finns enorm matkultur och väldigt engagerade krögare här, säger Seline Gullfeldt som är projektledare på Moveat.

Annons
Foto: Linda Axelsson.

Det här konceptet kom till på begäran av krögare i södra Sverige som tyckte att det vore en bättre idé att gästerna kommer till dem i stället för att de ska mötas på stora matmässor. I dag har det gått fem år sedan konceptet drog i gång i Skåne och efter att det har etablerats i Falun och Mora står nu Rättvik på tur som tredje ort i Dalarna.

— Jag skulle säga att det har varit ett bra mottagande med väldigt engagerade aktörer och de är väldigt taggade på det här. Vi försöker alltid få till det här evenemanget när det är lågsäsong för restaurangerna för att få in en folkfest och hylla de lokala mataktörerna. Det är max sju stopp så alla är inte med men det här blir ett återkommande evenemang så redan 2024 blir det ett nytt tillfälle.

Annons

Premiären blir alltså på lördag den 18 november och för att delta behöver man inhandla en biljett som sedan används vid de olika stoppen för att få ett litet smakprov. Tanken är som sagt att det här ska ge ett tillfälle där lokalbefolkningen får en möjlighet att gå runt och förhoppningsvis få nya smakupplevelser tillsammans under några timmar på eftermiddagen. Det hela startar på Karlsviks Herrgård där den första maten serveras innan vandringen går vidare till valfritt ställe i den takt man önskar.

— Det här betyder jättemycket för det är då det är lågsäsong innan julen drar ingång. Jag ser verkligen framemot det, att få göra lite annorlunda saker och något sådant här har jag faktiskt väntat på, de har ju haft det på andra ställen i Sverige och just lilla Rättvik behöver verkligen det, säger Louise.

— I biljetten ingår en smakportion på respektive ställe och det ska vara en slags representation för just den restaurangen. När man köper sin biljett så väljer man sin starttid för att det ska bli en bra spridning så att inte alla kommer samtidigt, avslutar Seline Gullfeldt.

Annons
Annons
Annons
Annons