
Petra och Stefan öppnar restaurang i Stationshuset
Annons
Det blir Petra Schwartzenberger och Stefan Dahlin som fyller Stationshuset i Rättvik med liv igen efter Station Grön. Nu väntar renoveringar innan portarna till restaurangen slår upp i december och förutom mat finns även långtgående planer på att en fysisk turistbyrå ska återuppstå i lokalen.
— Det är en fantastisk lokal och det gället att vårda den här gamla lokalen, vi vill inte förändra mer än det vi måste. Det finns är även en förhoppning att turistbyrån ska komma tillbaka igen, säger Stefan som vill att det ska ske eftersom det finns ett enormt behov av den servicen.
Hur och när det blir klart återstår att se, att det kommer att bli en restaurang är däremot helt klart och redan nu i september drar renoveringen i gång för att bygga ett kök eftersom det i dagsläget saknas. När köket väl öppnar är det dofter från sydligare breddgrader som kommer att fylla stationshuset.
— Vi kommer att hålla oss kring ”solens mat” där det är pasta, tapas och smårätter och så kommer vi även ha pizza fast snäppet upp. Det vi vill skapa här nu är en plats där inte bara gästerna trivs utan att vi ska trivas här, det handlar om att ge gästen känslan av att här är du välkommen, säger Stefan.
— Vi har plockat saker som vi gillar, det ska lätt att glida in och ta en rätt med ett glas och gå vidare eller stanna kvar en hel kväll. Det ska vara lättsamt och då kanske man inte alltid vill äta en tung middag. Vi ska ha bra viner, bra öl och alkoholfritt så är tanken, säger Petra.
Det är en hel del renoveringar och tekniska saker som ska fixas innan lokalen har bytt skepnad från utställningslokal för konst till restaurang. Till en början är planen att ha öppet tre till fyra dagar i veckan under lågsäsong för att sedan hålla öppet hela veckan under högsäsong. Letandet efter den perfekta lokalen har pågått under några år och att landa här med de andra restaurangerna tätt inpå känns helt rätt tycker Stefan och Petra.
— Det ska vara rätt läge när man gör någonting för det är väldigt svårt att få folk att ändra sina beteenden över hur de går och rör sig. Här får vi väldigt mycket gratis trafik med vägen, långbryggan och stationen.
— Jag tror att det blir en fördel för alla gäster, flera ställen drar fler gäster så jag tror att det blir ett bredare utbud för de som vill gå ut och äta. Vårt mål är just det här lättillgängliga, och vardagstrevliga.
Petra och Stefan driver restaurang i Mora som blir kvar och har de senaste sex somrarna drivit Strandrestaurangen som de nu släpper taget om och satsar fullt ut på att skapa en mötesplats mitt i centrum med mat och dryck.
— Det känns att det är dags att ta ett nytt steg. Nu vet jag inte om vi kommer att köra samma saker som vi gjorde där men att det kommer hända saker det är helt klart, det blir roligare för oss och då blir det roligt för andra också.
Stationshuset i Rättvik inrymmer i dag en del företagare som sitter och jobbar men där Station Grön har haft konstutställningar och drivit ett litet kafé har det gapat tomt hela sommaren. RFAB som äger lokalen gläds nu åt att den åter fylls eftersom den fyller en viktig funktion.
— Jag tycker att det är jättebra att vi äntligen får hit någon, det är viktigt att vi får en part som vi känner oss trygga med och de är genuint intresserade med ett större perspektiv och med det koncept de vill ta in. Jag kommer att sakna konstdelen, jag tycker att Hans har gjort ett jättebra jobb under de åren han har varit här. Jag hoppas att vi på något sätt att vi kan få med en konstförening här också på sikt, inte på det sätt som har varit men att det ändå finns ett utrymme för det men det får vi se, säger Ebbe Evbjer vd för RFAB.
Det är inte bara restaurangen som kommer att inhysas i lokalen, i en del är förhoppningen att en turistbyrå ska återuppstå där besökare ska kunna få ett personligt bemötande.
— Jag har velat under lång tid att det ska bli en turistbyrå tillbaka hit men hur och när den konstellationen ska se ut kan inte jag svara på, avslutar Evbjer.