Siljan News logo
Annons
Micke Yngvesson, rektor, Fidan Sevin. vikarie och Anna Sommar, Lärare Foto: Oskar Lindberg

”På det här viset har vi möjlighet att skapa den vikarie vi har behov av”

I höstas träffade vi Siad och Jan som genom ett projekt i Vuxenutbildningens regi fått jobb på Hotel Lerdalshöjden i Rättvik. De hade valt inriktningen mot Hotell och Restaurang vilken var först ut men vi hörde redan då om att det även fanns inriktningar mot såväl vård som barnomsorg. Syftet med initiativet är att matcha personer för vilka SFI inte varit rätt insats med arbetsgivare som upplever arbetskraftsbrist. Målgruppen är invandrare i åldrarna 30-60 år

Det är en vacker vintereftermiddag när vi möter upp Anna Sommar, Lärare på Yrkesspåret med inriktning mot Barnomsorgen, vi åker gemensamt ut till Insjön och förskolan Pyret där vi ska träffa Fidan Sevin som under det gångna året haft praktik på förskolan och nu är återkommande vikarie sedan praktiktiden slutade i december.  Vi ska även träffa hennes arbetsgivare Micke Yngvesson, rektor på förskolan som är ett föräldrakooperativ.

Annons
Anna Sommar, Lärare på Yrkesspåret med inriktning mot Barnomsorg.  Foto: Oskar Lindberg.

På vägen till Insjön berättar Anna Sommar om inriktningen mot barnomsorg där det var åtta inskrivna elever det första året varav sex stycken nu har slutfört utbildningen och har arbete som vikarier i förskolan. Programmet har haft elever och arbetsgivare i de tre kommunerna Leksand, Rättvik och Gagnef.

— Vissa har inte den skolvana som krävs för att få betyg för vidare studier men har en massa andra färdigheter som är till nytta för arbetsgivare, de har haft undervisning två dagar i veckan och resten av tiden har de varit ute hos arbetsgivarna och lärt sig på jobbet, säger Anna Sommar.

De som deltagit har haft antingen praktik eller skola fyra till fem dagar i veckan under året.

— Inriktningen är att lära sig praktiskt vad som behövs för att arbeta och vara en resurs på arbetsplatsen, lära sig det språk som krävs rent praktiskt, medan den traditionella utbildningen är inriktad på fortsatta studier vilket inte alltid är den samma kunskap som efterfrågas av arbetsgivaren, säger hon.

— Att öva på den verkliga uppgiften, kan man kanske sammanfatta det. Det är en utbildning även om det inte ger en formell examen, säger Anna Sommar.

Fidan Sevin bor i Insjön med sin man och två döttrar 14 och 12 år gamla. De kom tillsammans till Sverige från Turkiet 2015. Foto: Oskar Lindberg

På förskolan Pyret möter vi Fidan Sevin från Turkiet som tillsammans med sin familj kom till Sverige 2015, först till Säter men när hennes man fick jobb i Leksand flyttade dom med familjen, hon har gått sammanlagt fem år på SFI (4 år i Säter och 1 år i Leksand) men tycker att det är lättare att lära sig språket via arbetet än på skolbänken.

— Det är lättare att lära sig när man gör, från början fick jag följa med personalen och dom kollade vad jag gjorde, de kontrollerade och hjälpte sen fick jag egna arbetsuppgifter, säger hon.

— Dom har hela tiden haft mycket respekt för mig och jag för dom, säger hon med ett stort leende.

Sedan praktiktiden gick ut har hon arbetat ungefär tio dagar per månad på förskolan Pyret och hon arbetar även extra på förskola inne i Leksand och i Djura som anställd via kommunens bemanning.

Annons
Micke Yngvesson, rektor för förskolan Pyret. Foto: Oskar Lindberg

Micke Yngvesson, rektor på förskolan Pyret, är också väldigt nöjd med hur det har fungerat. Enligt honom handlar det både om att hitta vikarier vilket är en utmaning samtidigt som de kan hjälpa till med integrationen och vill kulturellt berika förskolan.

— Det är ofta väldigt kulturellt homogent i personalgrupper i föräldrakooperativ, säger han.

Han trycker också på vikten av att vuxenutbildningen funnits med som stöd under processen som började med ett besök och diskussion om ett möjligt upplägg, där insatserna var väldigt tydligt utformade för att passa de behov som fanns på förskolan och det stöd som behövdes både för arbetsgivaren och praktikanten.

— Vi har känt oss väldigt trygga genom den här processen trots att det var helt nytt för oss. På det här viset har vi möjlighet att skapa den vikarie vi har behov av, genom hjälp och stöd under processen, säger Micke Yngvesson.

Anna Sommar berättar också att de nu har kommit igång med en ny grupp elever och denna gång har antalet ökat till tio och samtidigt har hon fått en kollega på deltid för att kunna finnas med och skräddarsy insatserna till varje arbetsplats och elev.

— Vi vill inte vara för många utan vi fokuserar på att en hög andel ska komma ut i jobb efter genomförd utbildning, avslutar hon.

Läs även: