Siljan News logo
Annons
Mariana Nordlander, Arkitekt MSA

”Nu hoppas vi att det här går igenom”

För 5 år sedan skickade Lasse Hansson in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige. Idén var att öppna upp och utnyttja strandremsan mellan reningsverket och båthamnen till att bygga en lång brygga utmed strandkanten och skapa en mindre stugby.

Förslaget togs emot med blandade känslor av rättvikare, men sen en tid tillbaka finns en ekonomisk förening som arbetar vidare med projektet och nu är planen att bygga 34 campingstugor som går i rött, svart, gult, vitt och grönt som ska föra tankarna till färgerna som finns på Rättviksbreddan. Intresset för att köpa en stuga har varit stort, alla är tingade och närmare 40 personer står på väntelista för att få köpa.

— Nu hoppas vi att det går i lås, det är många som är på mig och undrar hur det går, säger Lasse Hansson som tillsammans med den ekonomiska föreningen lagt ned både tid och pengar på det här projektet.

Kostnadskalkyler för vatten, avlopp och el är framtagna. Det blir inga permanentboenden, utan just campingstugor. Även om husen säljs till privatpersoner så skall stugorna större delen av året hyras ut till turister.

Annons
Mariana Nordlander, Arkitekt MSA

— Det här området har stått i princip öde i 50 år sedan sågverket lades ner, nu tycker jag att det är på tiden att något händer här så att det blir attraktivt och att allmänheten kan ta sig fram. Nu är det buskar och sly ända fram till vattnet i princip, säger Lasse. Tanken är att föreningen köper marken där stugorna ska stå, resten av marken arrenderar vi av kommunen.

Kommunen har varit positiva till förslaget från början medan andra aktörer och privatpersoner haft synpunkter på det planerade bygget som gjort att processen dragit ut på tiden. Den grupp Rättviksbor som vänt sig mot byggandet av stugor tycker att exploateringen av strandremsan på det här sättet är bara gynnar privatekonomiska intressen hos stugägarna och vill istället se att den blir tillgänglig för allmänheten.

Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen har vänt sig emot att stugorna hamnar för nära vattnet och att de på så vis kan störa djur och naturlivet. Länsstyrelsen anser också att de färger som den ekonomiska föreningen skulle vilja sätta på stugorna inte stämmer överens med den plan som finns över hur stugor ska se ut runt Siljan.

Även arkeologer och Trafikverket har varit inblandade under den här processen och nu har den arkitekfirma som föreningen anlitat gjort nya ritningar som man hoppas att alla inblandade instanser ska godta.

— Nu har vi flyttat upp husen lite längre från vattnet för att inte rubba djur- och naturlivet från vattnet, säger Lasse Hansson som förklarar att marken mot sjön kommer att ägas av kommunen fortsättningsvis.

— Vi hoppas också att vi får de här färgerna på stugorna, Länsstyrelsen anser att det ska vara grått och rött runt Siljan, men vi får se vad de säger om vårt förslag.

Det som väntar närmast nu är att utvecklingsnämnden ska tar upp det här ärendet igen den 10 december då den nya detaljplanen ska presenteras. Om nämnden klubbar igenom förslaget kommer den nya detaljplanen att ställas ut på samråd för allmänheten på kulturhuset i Rättvik.

— Nu hoppas vi att det här går igenom, i bästa av världar om allt går i lås kan vi börja gräva i vår om allt flyter på som vi tänkt.

— Det första vi gör är att bygga en brygga för allmänheten som blir lika bred som långbryggan och cirka 300 meter lång. Det kommer att förlänga strandpromenaden med hela Rättviken, avslutar Lasse Hansson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons