
Munskänkarna har utsett årets vinkrogar
Fyra vinkrogar i Leksand och Rättvik har nu fått diplom, utmärkelsen är ett inramat diplom från den riksomfattande vinprovarorganisationen, Munskänkarna. Det finns fyra klasser från en till fyra vinklasar.
I år ärandes Tällbergsgården samt Åkerblads tre klasar och Bruntegården och Sjövillan kammade hem två klasar. Vi följer med när Nedansiljans Munskänkare genom Jaan Roosaar hälsar på och pratar vin med sommeliern och dryckesexperten Murrey Greenhill som jobbar på Åkerblads i Tällberg och som alltså är en av de diplomerade vinkrogarna vid södra Siljan.
Nere i den murade mörka vinkällaren på Åkerblads restaurang kämpar stearinljusens strålar med att ge oss tillräckligt med ljus medan Jann Roosaar vittnar om att det allmänna intresset för kvalitetsviner har ökat och mr Greenhill kan inte annat än hålla med. Murrey välkomnar att gästernas intresse och medvetenhet kring vin har ökat genom åren. Han tar fram olika röda viner och visar upp bredden på vin och tillägger att man har en stor vinkyl också och ett ganska stort lager med champagne.
— Det är så roligt att kunna lyfta fram ett för gästen nytt vin som gör att de får en supertrevlig upplevelse!

Om man vill veta mer och känner sig lite vilse bland vingårdar, druvor, ekfat, buké, fylliga, friska, kryddiga och grand cru, ja, kärt vin har många beskrivningar, så kan man bli medbjuden till föreningen Munskänkarnas provningar.
De brinner för att förmedla kunskap om olika typer viner och dess smaker. Alla provningar har olika teman, det kan vara allt från att testa viner från en viss region eller en viss druva. I vintras hade man även ett glöggtest och det har pratats om att göra ölprovningar. Ett annat mål som föreningen har är att få människor att komma ifrån de billigare vinerna, de så kallade bulkvinerna, viner som kostar under och runt hundra kronor flaskan, förklarar Jaan Roosaar från Nedansiljans Munskänkare.
Varför ska man välja bort billiga viner?
— Jag tycker att de billigare vinerna saknar karaktär, vi önskar att man istället lyfter fram viner med kvalitet. Med det sagt behöver de mer kvalitativa vinerna inte vara så mycket dyrare, bara godare, ler Jaan och tillägger att om man bara lägger till några kronor extra när man väljer vin, så får man en helt annan smakupplevelse. Sen kan det visserligen vara en träningssak att ta till sig de mer subtilare smakerna som de lite dyrare vinerna kan ha.
Munskänkarna är en landsomfattande vinprovarorganisation som bildades 1958. Idag har man trettiotusen medlemmar och finns på 170 orter i Sverige. Nedansiljan är en sektion i Gävle/Dala regionen och här anordnar man många olika typer dryckesprovningar under året.
— Vi vill öka kunskapen om vin och så hoppas vi att fler får upp ögonen för kvalitetsviner.
Restaurangchefen tillika sommeliern Murray Greenhill tipsar att om man brukar köpa ett vin till helgen i prisklassen 150 kronor, så kan man prova att kanske var sjätte vecka dubbla priset till trehundra kronor och man kommer garanterat få en smakupplevelse. Om man istället går från trehundra kronor till sexhundra kronor så kan man rent av utsätta sina sinnen för en smakexplosion. Men att dricka själv är verkligen inget herrarna Greenhill och Roosaar rekommenderar:
— Vin ska avnjutas i måttlig mängd och tillsammans med andra. Vin är socialt, helt enkelt. Det är så mycket roligare och givande att dricka och prata om dess toner tillsammans med andra, därför är vår förening så rolig vara med i, förklarar Jaan.
Ska man alltid ha vatten till vin?
— Svar ja. Om det ska vara kolsyrat eller inte där går meningarna isär en smula. Jaan gör eget bubbelvatten hemma medan Murrey gärna väljer ”platt” vatten.
Vi tar oss upp från vinkällaren upp till den lilla baren på restaurangen och de båda vinsmakarna pratar om att allt fler vingårdar går över till att lagra sina viner på franska ekfat. Murrey visar olika viner som de importerar och ställer fram två olika sorters rödvinsglas, ett lite smalare för Bordeauxvin och ett med rundare kupa för Bourgognevin.
Jaan reflekterar över att ofta har restauranger mest påslag i pris på de lite billigare vinerna, han tipsar således om att man inte ska tro att restaurangerna försöker sälja det dyrare vinet till dig som gäst för att det inbringar mest pengar, det kan helt enkelt ha att göra med smakupplevelsen.
Hur får man en utmärkelse av Munskänkarna?
— Det beror på olika saker. Bland annat på antalet viner man har och hur många av dessa som man kan köpa på glas. Vi kollar även på hur stort utbud av olika sorters vinglas som finns och att restaurangen har en sommelier som gett sina rekommendationer till gästerna samt utbildat sin serveringspersonalen i vinkällarens utbud.
Vad är det bästa med vin?
— Vin är gott utan att vara sött och så är det socialt sammanlänkande, jag tror många skulle uppskatta att vara med i vår förening, man får hem branschtidningen varannan månad och sedan är det bara att delta i våra trevliga vinprovningar i Leksand och i Rättvik, förklarar han.
Han berättar att det finns ett visst hälsoperskeptiv över Munskänkarna, istället för att man sitter hemma om klämma en pava så träffas man och äter en god måltid och samtidigt provar man nya viner. På sista träffen var man nästan fyrtio personer som träffades och åt en tvårätters middag och till det provade de ett vitt, ett rosé, fem röda viner och avslutade med att man poppade ett mousserande vin.