Siljan News logo
Annons

”Min dröm är att ha en sådan där gammaldags kyldisk som det fanns förr”

På fredag öppnar en gammeldags charkbutik i ny tappning upp när Ickholmsbudä slår upp portarna. Förberedelserna har pågått i över ett år och nu är familjen Hellström redo att satsa på att leverera eget styckat kött i den lilla butiken som står på gården i Ickholmen.

— Vi har pratat om det länge, vi vet ju att det finns fint kött och korv och då ska vi försöka att sälja det, säger Jan Hellström som överlåter åt de tre barnen Viktoria, Olov och Sverker att sköta verksamheten.

Inne i butiken står kyldiskarna tomma, köttkvarnen står orörd och kylrummets hyllor gapar tomma. Det var under förra hösten som det gamla garaget byggdes om till att bli en köttbod med allt det som behövs därtill. Planen var att öppna tidigare, men då gick Siljan Chark i konkurs så då blev det stopp eftersom man inte visste vad som skulle hända. Men nu är man redo för att slå upp portarna och i helgen ska kylarna vara i gång och diskarna vara påfyllda med kött och korv från djur som betat här strax intill huset.

Annons

— Det blir nöt, gris, lamm och sedan korv som vi gör. En del gör vi själva, som hästkorv och vår egen grillkorv ”Ickbir” kallar vi den, de andra ska Mora salt och Rökning göra.

Jan Hellström har styckat kött sedan han gick ut högstadiet och har länge haft planer på att kunna ta till vara på köttet från Ickholmens slakteri för att sen stycka och välja ut de bästa bitarna från de 150 – 200 djur som slaktas här på Ickholmen varje vecka.

— Min dröm är ju att ha en sådan där gammaldags kyldisk som det fanns förr, där köttet och kotletter låg i en stor hög. Det här är ju ett prov nu, vi ska ju känna oss för sen får vi se vad folk frågar efter.

Köttboden kommer till en början endast ha öppet på fredag eftermiddagar och på lördagar. Men även om det blir premiär nu så har man redan haft lite öppet på prov tidigare under hösten vilket fick en väldig respons.

— Vi har sålt här två gånger, och bägge gångerna tog allt vi hade slut på en timme, så det har ju gått bra, säger Jan lite blygsamt.

Att man öppnar mitt under pandemin känns såklart lite olyckligt menar Jan, men han hoppas att kunderna har förståelse och visar hänsyn. Inne i butiken kommer man att ta in ett begränsat antal personer åt gången medan de andra får vänta utanför.

— Det är ju typiskt, men det är ju så lång framförhållning. Det är ju två veckor sedan vi slaktade det första nötdjuret, det ska ju hänga i två veckor för att bli riktigt mört och för två veckor sedan var inte det så allvarligt som det är nu.

Kommer diskarna vara fyllda på fredag nu då?

— Ja, det kommer de. Det blir Falukorv från Mora Salt och Rökning som gör korv på vårat kött. Och den här kvigan som vi börjar med nu kommer från Masesgården här i Öja, hon har betat i slänten mot sjön. Vi kommer bara att sälja kött från djur som har haft det bra, så att det är lagom med fett och mört fint kött, avslutar Jan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons