Siljan News logo
Annons

”Känns jättekul att kröna kvällen med Marit Bergman”

Carola vinner Melodifestivalen med Främling, Hylands Hörna sänds för allra sista gången och 6 juni blir officiellt Sveriges nationaldag. Året är 1983 och i slutet av året står Rättvikskonstnären Verner Molins dröm om ett modernt Kulturhus klart. I år har det gått fyra decennier sedan dess och jubilaren kommer bland annat att firas med ett gästspel av en högaktuell popdrottning från Rättvik som både släppt ny skiva och är aktuell i ”Så mycket Bättre”.

— Det känns jättekul att kröna kvällen med Marit Bergman som varit mycket i Kulturhuset när hon växte upp, hon satt mycket här och läste och repade, det var lite som hennes andra hem. Hon sa direkt ja och tyckte att det skulle bli roligt att komma, så vi kommer att avsluta dagen med att hon sjunger och spelar på vår flygel här, säger Heléne Bergman som är kulturstrateg på kulturhuset.

Annons

Det var den 28 oktober 1983 kulturhuset stod klart intill åkanten. I Rättvik fanns tidigare ingen konsthall och den som ville låna böcker hade fram tills nu fått gå en trappa upp i samma hus som Wasa Bio för att få sina lånekort stämplade. Att det blev ett hus som samlade bibliotek, konsthall, bildarkiv, naturmuseum och en konstskatt inhyst under samma tak är tack vare konstnären Verner Molin som hade en dröm om att det skulle bli ett konstmuseum i Rättvik eftersom han var född och uppvuxen i Västberg.

Han var med och lade grunden för Stiftelsen Mörksuggefonden år 1955 som skulle utgöra grunden för inköp av representativ modern svensk konst och när kulturhuset stod klart fraktades fondens 5000 konstverk från Dalarnas museum hit till kulturhuset där de finns än i dag.

— Han ville skänka mycket konst så vi har över 2000 verk av Molin själv, han var väldigt produktiv. Han formgav ju mörksuggan i sina målningar så hans verk finns på många platser här i kommunen och runt om i Dalarna.

I dag vakar en stor mörksugga över entrén till huset och inne i ett av rummen inne i huset där konstsamlingen står tittar den trolska figuren fram ur Molins målardukar. Här pågår ständig aktivitet och utställningar byter av varandra. Huset som har sett likadant ut sedan det byggdes känns fortfarande modernt men med de närmare 250 program per år som arrangeras märker man att det skulle behövas mer space.

— Det är det som är så kul med att jobba här, många uppskattar det och tycker att det är så fint. Huset är välkomnande, det är öppet och på ett plan och hörsalen kan man förminska eller förstora beroende på hur intimt eller stort man vill ha det. Huset används verkligen men vi känner vi att vi är trångbodda vilket kanske är lite svårt att förstå men vi skulle verkligen behöva mer utrymme.

När banden klipptes den 28 oktober 1983 var det under pompa och ståt med kungligt besök till och med.

— Prinsessan Christina var här då så vi har faktiskt hört av oss till hovet inför firandet men har fått svar att de tyvärr inte kan komma.

Nej, det blir inget besök från någon kunglighet i år, men givetvis blir det tårtkalas och firande med besökare och gäster som vill uppmärksamma dagen. Bland annat kommer elever från Fornby Folkhögskola att vara i entréhallen och skapa konst.

— Det blir ett konstverk som får växa fram under dagen så att man kommer att hamna mitt i skapandet, det blir lite kul. Sedan blir det givetvis en utställning från konstsamlingarna för att hedra Verner Molin och visa upp konst som finns i våra gömmor.

Under de här fyrtio åren som förflutit har mycket hänt och björnen som stals för att sedan återvända för drygt två år sedan har förutom blivit rikskändis nu fått en unge och satts i tryggt förvar bakom glas.

— Det var mycket intresse kring den händelsen, det var ett riktigt hallabaloo…det har lugnat sig nu men det kommer fortfarande in folk och tar selfies och frågar hur allt gick till, säger Heléne med ett leende.

Annons

Även om björnhonan är välbesökt och lockar många besökare kanske det ändå blir Mörksuggan som får vara huvudpersonen under kalaset som pågår mellan 10 och 17 den 28 oktober, dels genom konsten men även via sagornas värld.

— Berit Kallur Klockarås har skrivit en bilderbok om Mörksuggan och hon kommer att ha en sagostund här under förmiddagen. Jordi Arköö och Daniel Werkmäster ska berätta lite om hur huset kom till och om Verner Molin och hans konstnärskap, sedan hoppas jag såklart att Mörksuggan dyker upp, avslutar Heléne Bergman.

Annons
Annons
Annons
Annons