Siljan News logo
Annons

”Jag äter den direkt från plåten”

Kanelbullens dag har nästan blivit lite av en högtidsdag sedan den hamnade i almanackan den 4 oktober 2004. En nybakad kanelbulle är svår att motstå och en som vet hur man får till en riktigt bra deg är Anna Björlin Arvids från Vikarbyn som är bagarmästare och som driver ett hantverksbageri på Lidingö.

— Alla har sådan relation till den här doften, det är både barndomsminnen och trygghet, kan man bli annat än glad av kanelbullar? Man ska ha bra råvaror och baka på riktigt smör, bra mjöl och mjölk, säger Anna.

Annons

Den här dagen räknar Anna med att de kommer att baka cirka 2500 bullar och sedan i går har kylarna stått redo med degar som fått jäsa under natten för att slutligen hamna i ugnen och vidare i en glad mage.

— Vi gräddar under hela dagen för vi vill att alla ska kunna få nygräddade bullar och vi har inte plats att baka alla på en gång. Det är vår styrka med ett litet bageri och inte så många sittplatser, det blir färskt bröd och mindre svinn.

Det här med att få till en bra bulle som inte blir torr så fort den svalnat är lite av en konst. Hur gör man?

— Man ska aldrig smälta smöret utan man knådar in rums tempererat smör i degen annars krävs det mer mjöl och då blir det torrare bullar. Vi har till och med kallt smör som vi kör i på slutet när degen nästan är färdig, då behåller smöret sin elasticitet och det blir en härligare deg. Sedan gäller det att jäsa bra och att blanda smör, socker och kanel som man sedan stryker på. Det ska gå fort att grädda dem så hellre varmt och kortare så att man inte torkar ut dem i ugnen. Vi gör klassiska kanelknutar för vi tycker att de håller sig saftigare längre och det blir bättre kontrast mellan degen och fyllningen så att det inte bara blir mittenfilén som är saftig. Direkt när bullarna kommer ut från ugnen penslar vi med sockerlag, sedan äter man de ljumna helst med ett glas kall mjölk.

Hur äter du själv din kanelbulle?

— Jag äter den direkt från plåten, skrattar Anna.

Annons

Kanelbullens dag lanserades den 4 oktober 1999 i samband med Hembakningsrådets 40 års jubileum och det var projektansvarige Kaeth Gardestedt som myntade begreppet Kanelbullens dag som ett sätt att uppmärksamma det hembakta. Dagen inföll då samtidigt som internationella barndagen och enligt henne så handlar dagen mer om att visa omtanke och att ta en stund för att sitta ner och äta en bulle tillsammans. På Annas bageri uppmuntras just det här med att umgås kring något ätbart utan stress.

— Bageriet är en plats för att öppna alla sinnen, känna doften av nybakat, höra hur det rasslar i kaffemaskinen, bara njuta och ta en paus. Vi har till och med satt upp en skylt att man inte får sitta och jobba med dator för vi har märkt att om någon sitter med sin dator så blir de andra automatiskt lite tystare för att inte störa. Jag tycker att här ska man njuta av kanelbullar och kaffe och odla relationer i stället för att sitta och jobba.

Annons
Annons
Annons
Annons