Siljan News logo
Annons
Täpp Kersti Arnesson som Lussibrud. Foto: Linda Axelsson.

Goder morgon både herre å fru, här kommer hela Dalarnas Lussibrud

En timme innan insläpp står det publik ute i vinterkylan och väntar på att bli insläppta. Prick klockan ett på söndagen öppnades kyrkportarna till Siljansnäs kyrka och bänkraderna fylldes på i rask takt. Innan detta luciafirande i folkton inleds en timme senare är det minst sagt proppfull kyrka med extrainsatta stolar längst bak.

Det oerhört populära Dalarnas Lussibrud är Täpp Lars Arnessons idé. Han berättar om att för drygt 160 år sedan vandrade ett luciatåg från gård till gård i Malung. De sjöng jul och lussivisor och deras klädedräkt var liksom ett vanligt brudfölje på den tiden. En Lussibrud, brudpigor, brudsvennar och spelmän. Nu har man fått sällskap från Floda, Mora, Rättvik och Leksand, hela Dalarnas Lussibrud, ett luciatåg i folkton som nu turnerar i luciatider.  

Annons

Foton: Linda Axelsson.

Liksom förra året är det Lussibrud Täpp Kersti Arnesson som skrider in i kyrkan, hon strålar med ljus i håret. Hon är långt från ensam. Nio spelmän, en stor färgsprakande kör och flera solister tar plats längst fram i kyrkan för att underhålla publiken i en och en halv timme. 

Dräktansvariga är för arrangemanget är placerade på första raden och visst är de också klädda i folkdräkt dagen till ära. Förutom Täpp Lars Arnesson är det Anna-Karin Jobs Arnberg, Johanna Runbäck, Bogg, Kristina Karlsson och Siljansnäs egna Jessica Morell som ansvarar för kläderna under luciakonserterna.  

Annons
Dräktansvariga Bogg Kristina Karlsson, Jessica Morell,  Johanna Runbäck, Täpp Lars Arnesson poserar med Lussibruden under bildtagningen efter arrangemanget. Foton: Linda Axelsson.

Precis vid mittgången har ett äldre sällskap slagit sig ner i god tid. Man har rest ändå från Uppsala och Stockholm till Siljansnäs för att ta del av firandet. 

— Vi är gamla folkdansare och såg det här på Youtube från förra året, så i år ville vi uppleva det på plats. Så vi bokade in oss tidigt för det här ville vi inte missa. Jag och hustrun är lantbrukare så det har inte varit mycket ledighet genom åren, men nu när sonen tagit över gården så har vi mer tid att åka på sådana här roliga evenemang, berättar Lars Olof Danielsson.

Funderade ni på att ha folkdräkt idag?

— Jo, vi pratade om det och det var nära att hustrun tog på sin och nu när man ser sig omkring så hade det ju passat väldigt bra.

När folkdansarna i dräkter kommer dansandes från mittgången och ut så kan publiken lätt känna vinddraget av svepande rockar och förkläden och Lars Olof från Uppsala ler nöjt med hela ansiktet.