
”Fantastiskt att få samla killarna”
Under den här veckan är Småkronorna på läger i Furudal som uppladdning inför U18-VM som spelas i Texas i april. Bland de uttagna under de här dagarna finns både Arvid Eljas och Isak Rosén från Leksands IF. Och när Siljan News får en pratstund med Isak Rosén har han precis klivit av förmiddagens ispass.
— Det är skitkul att få lite omväxling. Det har ju blivit mycket träning men inte så mycket match, så det ska bli kul att få spela lite matcher och få vara här med alla kompisar och tävla om en plats, säger Isak Rosén som just avklarat sitt femte pass för den här veckan.

Att Svenska Ishockeyförbundet valt att lägga sitt träningsläger med Tre Kronors J18 och J19 i Furudal betyder såklart mycket för Furudals hockeyskola som tvingats avstå från att arrangera en del cuper, hockeyskola och träningsläger det senaste året.
— Det här är de bästa juniorerna vi har i Sverige som vi har på is, så det är fantastiskt att ha de så nära inpå. Och med tanke på den pandemi som råder så är det ju överlevnad, det här plus stödet från regeringen som vi fått det är det som gör att vi överlever, säger Torbjörn Hamlin som är rektor på hockeyskolan.
Ute på isen är det dags för målvaktsträning. Det smäller i rinken och dundrar i plexiglasen emellanåt när skotten inte trillar in i buren. De blåa och gula tröjorna med landslagsmärket är på och att killarna nu är samlade på läger den här veckan betyder mycket, säger Anders Eriksén som är förbundskapten för Team 18/Småkronorna.
— Vi har ju knappt haft någon verksamhet den här säsongen, sist vi hade en riktig samling det var här i Furudal i augusti. Sedan gjorde vi en provresa till Finland, men tyvärr så hade vi en spelare som testade positivt för Covid på Helsingfors flygplats så vi fick träna två gånger sen fick vi åka hem igen, så vi fick ingen match mot finnarna, säger Eriksén.
Spelarna bor på Hockeyborg och tränar hela dagarna, så mycket annat finns det inte att göra här vilket är perfekt tycker både spelare och tränare. Att man nu är här igen är för att man på Furudals hockeyskola kan ta emot teamet på ett säkert sätt då man har fått till goda rutiner för att coronasäkra miljön.
— Det är fantastiskt här. Jättenära till ishallen, det är inte så mycket annat som lockar här och det är fantastiskt att få samla killarna och starta den här delen av säsongen, och egentligen resan mot WM som går i Texas i april, säger Eriksén.
Det är som sagt andra gången som landslagsspelarna är här och tränar under kort tid. Men innan dess var det många decennier sedan det åkte landslagsspelare på isen här i hallen, berättar Anders Andersson som är Kanslichef på IFK Ore.
— Anledningen att vi fick till det är för att jag fick en fråga från Olof Östblom som är tävlingschef på Svenska Hockeyförbundet. Han var här i somras och var tränare under en av våra tjejveckor och han har inte varit här sedan Fisken höll på, så det var många år sedan han var tränare. Men vi knöt kontakten igen så han ringde upp mig och frågade om vi inte kunde ha ett landslagsläger här eftersom vi har gjort den här coronaanpassningen. Så de kom hit och var så nöjda så nu kom de tillbaka och körde en hel vecka, så något gott har det kommit ur den här pandemin.
Under 80-talet var det inget ovanligt att stöta på landslagsspelare här i Furudal. Då var hallen nybyggd och Fisken Olsson som var förbundskapten för Tre Kronor startade hockeyskola här lite av en slump, för tanken var egentligen att Tre Kronor skulle åka på träningsläger i Schweiz men hamnade i Furudal.
— Det var något problem med isen så de kom inte iväg. Och Lasse Hedlund som var ordförande här då tipsade Fisken om att vi hade en ny hall (1981) och sa att de fick komma hit. Fisken var väl inte så tänd på att åka hit när de egentligen skulle åka till Schweiz, det var ju lite skillnad. Men de åkte hit och sedan blev ju Fisken kvar här i 30 år med hockeyskolan. Så anledningen att hockeyskolan kom till var att de var här på läger med landslaget, berättar Anders Andersson stolt.
Klockan börjar närma sig lunch och spelarna har klivit ur rinken för att gå iväg för att äta. En av de som går sist i korridoren för att se till att sakerna hänger på sin plats och att skridskorna är i perfekt skick är materialaren Peter Sahlins som hänger i hallen från tidig morgon till sen kväll.
— Jag var här kvart över sju i morse och kommer väl hem vid åtta nio på kvällarna, jag hinner upp och käka lite och sen åker jag ner för att sköta tvätt igen så att allt är klart till nästa pass.
Omklädningsrummet liknar lite kapprummet till en förskola med all utrustning prydligt på plats uppmärkta med spelarnas namn. Peter Sahlins har jobbat som materialare sedan slutet av 90–talet stortrivs här bland hockeytrunkar och att få resa med killarna.
— Det är gemenskapen att få vara med i det här, det är det jag tycker om. Under ett sådant här läger blir det runt 150 par skridskor som ska slipas under en vecka. Vissa vill ha sina skridskor slipade efter varje träningspass, men det är lite olika.
Hur brukar det lukta i omklädningsrummet efter en match?
— Haha, ja, tjejerna brukar tycka att det luktar illa, första dagen känner man att det luktar lite, men sen försvinner den där doften, jag tänker inte på det.
Det är som sagt fullt av liv både i hallen och på Hockeyborg den här veckan. Puckar som slår mot sargkanten, skridskor som trampar i korridoren och dörrar som öppnas och stängs. Det här är välkommet och är något som sprider hopp efter ett tungt år.
— Helt underbart, vi har ju varit permitterade här några dagar i veckan. Jag jobbar ju här dagtid och då är jag ju oftast själv så det är ju som en spökstad normalt sett, så det är ju kanon med lite liv och rörelse, avslutar Anders Andersson.