Siljan News logo
Annons

Familjen Hellström avvecklar Ickholmsbudä och korvtillverkningen

Familjen Hellström lägger ner korvtillverkningen och charkbutiken Ickholmsbudä och lämnar över till Siljans Chark. Efter ett helt liv inom köttbranschen tycker Jan Hellström att det känns mest skönt att få släppa verksamheten vid årsskiftet.

— Det är för jobbigt tycker vi. Vi tog chansen när Siljans Chark var villiga att ta över så då kunde vi hoppa av. Alla är glada och nöjda, konstaterar Hellström med en ton av lättnad i rösten.

Ickholmsbudä som öppnade för fem år sedan har under åren blivit ett populärt utflyktsmål och dragit folk från hela Dalarna som vill handla lokalt kött över disk. De dagar butiken har haft öppet, vanligtvis torsdag till lördag trillar det in mellan 120 och 150 kunder. Det som lockar förutom att köttet är lokalt är personlig service och att man kan köpa kött styckevis och få köttbiten i den storlek man önskar, något som de är så gott som ensamma om att kunna erbjuda.

Annons

— Det som har varit framgången är att köttdiskarna är ju borta. Det finns ju ingen som har det längre så folk åker långväga bara för att få tag på det, förklarar Hellström.

Efter beskedet om att familjen stänger igen sin verksamhet har många velat passa på att handla en sista gång innan familjen lämnar över. Under torsdagen var det en strid ström av människor redan klockan 13 när butiken öppnade.

— Jag ska köpa prinskorv, jag köper Hellströms prinskorv sedan många år, men nu ska de ju lägga ner, det är lite tråkigt. Jag hoppas att prinskorven får leva vidare, säger Kersti Classon.

Kersti Classon ska ladda upp med ett lager prinskorv till jul. Foto: Madeleine Drake

Butiken håller öppen nu i helgen och nästa helg innan familjen stänger igen den till nyår. Just nu är det full fart i korvfabriken inne i Vikarbyn som familjen tog över för två år sedan innan man avvecklar helt.

— Vi gjorde 150 kilo prinskorv i går, 250 Falukorv och 200 kilo hästkorv som vi hoppas räcker den här veckan, säger Jan när det åter plingar till i telefonen.

— Det är många som ringer och vill att vi lägger undan grejer, men det kan vi inte göra så folk får komma hit och handla.

Annons
I två år har Jan Hellström och familjen tillverkat korv i Vikarbyn, nästa vecka blir den sista.  Foto: Madeleine Drake

Nästa vecka blir sista veckan som familjen tillverkar sin egen korv, vad som händer med korvfabriken framöver är oklart, och det finns inga planer på att Siljanchark ska fortsätta korvtillverkningen i lokalerna där Hellströms Goda tillverkades från 1932 till 2020 då företaget såldes till Småland.

— Vi plockar ju ur grejorna nu, det blir inget mer där nu. Det är synd för det är en fin fabrik, säger Jan.

Efter jul kommer butiken att hålla öppet två dagar mellan jul och nyår för att tömma lagret. Sedan tar Siljans Chark över och planerar att öppna igen i slutet av januari med liknande koncept.

—  De ska driva lika som vi har gjort. Det är ju det som är framgången, avslutar Jan Hellström.