
Ett kreativt paradis för den tågintresserade
När kreativa själar möter varandra, då skapas något alldeles extra.
Intresset för modelljärnvägsbygge förenar Utby Rallare. Nu bjuder de in till visningar i den ombyggda ladan som huserar en hel järnvägsresa genom Rättviks 60-tal.
— Till en början byggde jag hemma, nästan i hemlighet. Jag var rädd att folk skulle tycka att jag var fånig som fortfarande lekte fast än att jag är vuxen, berättar Rune Blyberg.
Men när Rune specialbeställde ett litet klistermärke till ett av sina tåg av en lokal kontakt, avslöjades och uppmuntrades intresset. Rune fick tipset att ringa till Bertil Bellander.
— När jag ringde till Bertil svarade han fru. Hon frågade vad det gällde och jag berättade att det handlade om modelljärnvägsbygge. ”Då kommer han att ringa dig så snart han kan”, sa hon, berättar Rune.
Det var just vad Bertil gjorde och tillsammans la de grunden för Utby Rallare, där Bertil Bellander nu är ordförande.

Föreningen bildades 2013 och samma år startades renoveringen av den gamla ladan som skulle komma att husera det gemensamma byggprojektet. Då såg det ut som det gör, när korna precis har flyttat ut och det fanns en hel del att göra. 2016 var renoveringen klar och i dag är det svårt att se att det en gång har varit en ladugård.
Nu rullar här tåg på modelljärnvägen genom ett Rättvikslandskap som återspeglar miljön från år 1960. En historisk skatt lika väl som ett imponerande bygge.
— Vi har sprungit här med måttband och mätt hus för att få allt skalenligt och det är en enorm mängd elektronisk koppling som behövs, berättar Rune Blyberg.

Det är inte bara tågen som ska rulla. Alla små detaljer, så som cykelbelysning och verklighetstrogna tågvisslor ska också fungera.
Plattan för modellen är gjord av markisolerande frigolit. Många hus är även de byggda av frigolit med små kreativa lösningar så som målat myggnät som blivit till fönsterspröjs. Träden har gjorts av grillpinnar och tenntråd.
Föreningen uppskattar att det gått åt ungefär 10.000 timmar att bygga anläggningen. Detta efter själva renoveringsarbetet av lokalen. Investeringar för nästan en halv miljon har de behövt göra, vilket de mestadels finansierat själva och genom medlemsintäkter och inträde från besökare.
— Då har vi inte räknat med tågen, säger Bertil Bellander. De äger medlemmarna privat.

Det är ett konstnärligt skapande utan dess like som pågått i den gamla ladugården sedan starten. Dessutom har en hel del historisk efterforskning behövt göras för att ta reda på hur tågens destinationer gestaltades på den tiden.
Man har valt året 1960 då det fortfarande fanns trafik mot Falun. Rälsen sträcker sig mot Mora och Rättvik och passerar platser som Sågen i Vikarbyn, Ickeholmen, Rättviks kyrka och stationshuset.

— Det finns ett stort intresse av sådant här, menar Bertil Bellander och berättar om Borlänges förening som är stor och Miniatur Wonderland i Tyskland som är ett riktigt Mecka för modelljärnvägsbyggare från hela Europa.
Nu pågår arbetet för fullt med att ordna lite extra inför Classic Car Week då föreningen håller öppet tisdagen den 2 augusti och fredagen den 5 augusti. I vanliga fall är det mestadels bokade visningar och en traditionsenlig festlighet vid allhelgonahelgen som står på agendan för Utby Rallare.
En modelljärnväg ska aldrig bli klar. Det är Rune Blyberg och Bertil Bellander eniga om. Här fortsätter det kreativa skapandet, minst fram till 2038 då hyreskontraktet på ladan tar slut.
— Det sociala är minst lika viktigt som själva byggandet. Vi är inte det minsta intresserade av sport till exempel, när det är fotboll på tv, då bygger jag istället, avslutar Rune Blyberg.




