Siljan News logo
Annons
Arkivbild. Östlunds väg. Foto: Lerdal – Gärdebyns vägförening

”En del vägar får inget stöd eller lite eftersom de anser att det är en mindre viktig väg”

Lerdal- Gärdebyns vägförening riskerar att stå utan statligt stöd för återställning av vissa vägar som förstördes under skyfallet då medlen som delas ut via Trafikverkets slår skevt. I går lämnade REV, Riksförbundet Enskilda Vägar en skrivelse till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet där man vädjar om hjälp till vägföreningar som drabbats och anser att regeringen bör se till att en ny förordning tas fram.

— I vårt fall är Lerdal – Gärdebyns vägförening uppdelat i sex olika områden med olika klassning på vägarna enligt Trafikverket och sedan får vi bidrag efter klassningen. Då kan det bli så att en del vägar får inget stöd eller lite eftersom de anser att det är en mindre viktig väg men vi måste laga alla vägar och det kostar lika mycket oavsett klassning, säger Anders Rosén som är ordförande i föreningen.

Annons

Vägföreningen har drygt 20 kilometer väg som behöver lagas efter skyfallet och man beräknar att kostnaden landar på mellan tre och fem miljoner kronor för att återställa allt. Förutom att Trafikverkets klassning av vägar innebär mindre ersättning och mer administration är man även orolig för att det statliga stödet hinner ta slut innan ansökan är klar.

— För att söka medel så måste vi göra sex olika ansökningar och olika kalkyler för sex olika områden.  Jag förstår att Trafikverket måste ha ett underlag men de omfattas av regler som gör det svårt för oss. Problemet är att det bara är 50 miljoner för hela Sverige, de kör så länge pengarna räcker så det är lite först till kvarn som gäller.

Eftersom skyfallet orsakade sådana omfattande skador som ingen hade kunnat rå på har nu Riksförbundet Enskilda Vägar vänt sig till regeringen med en skrivelse för att vädja om hjälp. Man anser att Trafikverkets prioritering av pengar för särskild drift inte är tillräcklig och slår väldigt ojämnt och skulle därför vilja se att en förordning nu tas fram för de enskilda vägar som drabbats av skyfallsskadorna. Som exempel lyfter man hur vägskador hanterades under den stora branden i Västmanland 2014 då det gavs goda möjligheter för väghållare att få ersättning.

Återställande av en bortspolad väg kräver ju trots allt ett lika omfattande och kostsamt arbete oavsett i vilken trafikklass vägen tillhör. Och den rådande katastrofsituation som uppstått för de drabbade enskilda väghållarna borde underlättas av staten på ett för de drabbade likvärdigt sätt.” skriver REV. 

Annons
Vägföreningen och kommunen tog emot Carl Oscar Bohlin som är minister för civilt försvar dagarna efter skyfallet: Fr. v. Ulrica Momqvist, kommunalråd, Tomas Hallgren, vägsamordnare, Anders Rosén, ordförande och Mats Bergkvist i Lerdal-Gärdebyns vägförening, Carl Oscar Bohlin.

Oavsett hur mycket statligt stöd föreningen kan få måste vägarna återställas och det arbetet påbörjades tidigt efter regnkaoset. Nu är vägområdet för Lerdal – Gärdebyn i princip helt öppet för all trafik men eftersom vägarna är känsliga bör tunga fordon köra med försiktighet. Under hösten fortsätter återställningsarbetet och under nästa år planeras asfaltering. Föreningen har haft stora utgifter för de akuta åtgärderna och står inför stora kostnader framöver, men hur det ska bekostas är i dag som sagt oklart.

— Som jag ser det nu har vi tre möjligheter. Det fösta är stöd och hjälp, det andra är att höja taxeringen det tredje är lån och det vill vi till alla pris undvika, avslutar Anders Rosén.

Annons
Annons
Annons
Annons