
”Det vore tråkigt om vi skulle behöva stänga av vägen”
Hedslundsvägen som går förbi golfbanan används flitigt året om och är i ett riktigt dåligt skick. I dag ägs vägen av Nyåkers vägförening där kommunen, RFAB, Rättviks Golfklubb och Rättviks Golfby är delägare. Magnus Eriksson som är klubbchef på RGK anser nu att det är dags att kommunen tar över ansvaret över vägen innan det sker en olycka.
— Den används som en allmän väg och på icke golfsäsong är det 5000 bilar som åker här varje vecka. Vägföreningen har inte muskler att göra ordning den här vägen och till slut blir den ju farlig för allmänheten att vara på. Jag tycker att det är ett dilemma.
Vägen som idag används av många som en genväg mellan Backavägen och länsvägen och är även en viktig anslutning mellan bland annat stora industriområdet, Rättviks arena, travbanan och bostadsområdet Hedslund. Här är det inte bara bilar som passerar utan mängder av fotgängare och cyklister. I dag är vägen full av potthål och sprickor och är inte skapad för den mängd trafik som passerar vilket utgör en risk.
— Travdagar är vägen hårt belastad, likaså evenemang i Arenan, vid Classic Car Week och Marknadshelgerna. Under en vanlig vecka mellan den 14–21 april 2023 gjordes en mätning av trafiken på Hedslundsvägen, 5 000 fordon trafikerade vägen varav nästan 10 procent var tunga fordon, säger Magnus Eriksson som nu via klubben lämnat in ett yttrande till kommunen där han anser att ansvaret för vägen borde tas över så att den kan rustas ordentligt.
Vägingenjör Robin Layton som svarat på yttrandet håller med om att vägen utgör en risk och att den har stora renoveringsbehov vilket är svårt för en liten vägförening att ha råd med.
— Vägen har ingen skild trottoar vilket bidrar till en mycket otrygg trafikmiljö med en extremt hög risk för allvarliga trafikolyckor. Vägen är i så pass dåligt skick att den behöver bytas ut i sin helhet, den är helt enkelt för dåligt för att kunna rädda med punktinsatser.
Det handlar helt enkelt om miljonbelopp för att rusta vägen för att skapa en trygg genomfartsled, men de slantarna finns inte i föreningens penningpung. Nu är det föreningen som är ansvarig om det skulle ske någon olycka på vägen och det mest drastiska skulle vara att de helt enkelt tvingas stänga vägen som genomfartsled.
— Vi har lagt ner pengar för att laga potthål och kanter, så nu är den är hjälplig fast under all kritik. Det vore tråkigt om vi skulle behöva stänga av vägen, säger Eriksson.
Erikssons vision av vägen är att kommunen tar över ansvaret med att laga och bredda vägen så att den blir trygg för både bilister och fotgängare året runt med belysning. I dag äger redan kommunen största delen av vägen och Robin Layton anser att med det i åtanke borde det vara rimligt att kommunen tar över hela ansvaret.
— Med detta som bakgrund bör vägen i min bedömning övertas av Rättviks kommun för att främst säkra trafikmiljön, förbättra kommunikationerna mellan genomfartsleder och utöka invånarnas gång- och cykelmöjligheter.