Siljan News logo
Annons

”Det här är en fascinerande lösning”

En stor vattenskada i köket ledde till en något annorlunda lösning på Stiftsgården. Nu byggs ett provisoriskt kök utanför matsalen för att kunna hålla verksamheten öppen under köksrenoveringen som kommer att pågå till mars.

– Det här är en fascinerande lösning som jag aldrig skulle ha kunnat tänka ut som privatperson, det är ju ett komplett hus som ska isoleras och vara som ett riktigt kök med alla krav som ställs, säger föreståndaren Pontus Gunnarsson.

Att man hamnat i den här situationen beror på att man i vintras upptäckte en vattenläcka som visade sig vara betydligt större än vad man kunde ana. Det som skulle bli ett enklare aggregatsbyte av frysen i köket blev i stället en oväntad upptäckt efter att strömmen till frysrummet släcktes.

Annons
Hela köket på Stiftsgården måste nu bytas ut på grund av vattenskada. Foto: Madeleine Drake

– Det började droppa i taket i källaren så vi antog att det läckte från något rör från ovanvåningen och ner. Så de kom och mätte i köket och då var det blött, då trodde vi att det var våra golvbrunnar som läckte men efter fler mätningar upptäckte de att det var mer spritt så det slutar med att vi får riva ut hela köket, säger kökschefen Anna – Lena Tärnström.

Läckan som upptäcktes har förmodligen pågått under årtionden men inte märkts av tack vare att frysrummet stått på och skapat ett tjockt is-lager i golvet. Men när strömmen stängdes av och permafrosten släppte började vattnet att sippra, en upptäckt som var av det mer otrevliga slaget.

– Ja, det var negativt. Det var mängder med vatten som började rinna ner som hade varit infruset. Det började med en liten indikation men det bara växte och växte efter att de gjorde provborrningar, säger Pontus Gunnarsson.

Nu betyder det att 150 kvadratmeter kök måste totalrenoveras, allt utom diskrummet ska flyttas ut i bygget som växer fram utanför den stora matsalen på baksidan.

– Vi måste flytta ut vecka 45 och sedan ska vi köra härifrån, men jag tror att det kommer att bli jättebra, tror till och med att vi får större plats. Det som de byggt nu är själva gången, sedan kommer de att docka på kylar och frysar och köksmoduler som vi ska kunna laga mat i, berättar Anna – Lena.

Annons
Pontus Gunnarsson och Oskar Lindberg på rampen till det provisoriska köket som växer fram.

Det provisoriska köket är ett initiativ från försäkringsbolaget som räknat ut att det skulle bli mer kostsamt att betala stilleståndsersättning till Stiftsgården under renoveringstiden än att bygga ett tillfälligt kök, något som Pontus Gunnarsson ser som en vinst både för verksamheten och för gästerna.

– Det är jättebra för oss, vi måste hålla verksamheten i gång och vi skulle ju tappa anseende med att hålla stängt så det är bättre att vi får köra på så här.

– Om vi har grupper som brukar komma hit vartenda år för att göra sina aktiviteter men inte kan komma hit ett år, då ökar risken att de hittar ett annat ställe och sedan är de där framöver och det hade vi inte fått någon ersättning för. Så vi är väldigt glada över försäkringsbolagets beslut att vi får fortsätta driva verksamheten som vanligt, säger Oskar Lindberg som är kommunikationsansvarig på Stiftsgården.

Annons

Under renoveringen kommer verksamheten hållas öppet precis som vanligt med undantag för vecka 48 då det är stängt för att golvet ska bilas. Varje dag serveras här mellan 100 till 200 luncher och förutom det pågår ständig kursverksamhet med konferenser och grupper som ska serveras fika och middag. Att köket flyttat ut är dock ingen som gästerna kommer att märka av tror Pontus och Anna – Lena.

– Vi bedömer att vi inte kommer att tappa kvalitet, vi kommer att vara lika bra som vanligt fast i det här köket. Det kan bli att några stolar och bort försvinner i matsalen men annars kommer man inte att märka av någonting tror vi.