Siljan News logo
Annons
Anna och Fredrik Björlin bjuder på en specialkomponerad meny på Karltövåsen

”Det finns en tanke med att använda saker från skogen utan att tulla på smaken”

Annons

Förra året blev det succé när stjärnbagaren Anna Björlin Arvids från Vikarbyn hennes make stjärnkocken Fredrik Björlin skapade middag i Karltövåsens fäbod. Nu är det dags igen att bjuda på en specialkomponerad meny skapad med råvaror som till stor del kommer från fäboden.

— Vi är laddade och vi gör det här för att vi tycker det är så jäkla roligt. Menyn är lite speciell och det är ju det för att det finns en tanke med allting, säger Anna.

Det är i en av ladorna på fäboden som bord kommer att dukas upp med finporslin under två kvällar den här veckan för att ta emot cirka 60 gäster som bokat plats. Det är Fredrik Björlin som tagit guld i Mat OS och som ansvarat för Nobel Middagen två gånger som komponerat ihop menyn där råvarorna och mathantverket står i fokus. Matgästerna som kommer kan i princip klappa på korna som bidragit med ost och messmör till kvällens matsedel och utanför fäboden växer ätbart. Filosofin är att ge en helhetsupplevelse där Tin Gumuns som driver fäboden och hennes sambo Martin bidrar med råvaror och Anna Arvids som är meriterad bagare står för bröd och bakverk.

Annons
Förra årets middag i fäboden blev uppskattad och lyckad

— Vi fyra gör hela tiden medvetna val och det är väl det som är roligt att vi satt ihop det. Tin som är bonde och mejerist står för ost, grädde, smör och mjölk och Martin som är fiskare och jägare har ett jättefint rökeri uppe i Vilhelmina så han står ju för kött och fisk och så har vi Fredrik som sätter ihop allting som kock och jag som har bakat allting. Det är ganska häftig att vi fyra som är ganska nördiga på våra intressen gör något väldigt bra ihop, säger Anna.

Menyn som satts ihop består av en mängd smårätter där varje ingrediens är noga utvald. Råvarorna är handplockade från små lokala odlare och bär och örter utvalda med omsorg. Förra året fick Rättviksärten en plats i menyn, i år ingår en växt som de flesta helst vill bli av med och som få nog förknippar med mat – Lupin.

— Det ser ut som en plätt majskorn nästan som man kokar, vi brukar äta det i sallader. Det finns ju en tanke med att använda saker från skogen utan att tulla på smak för det. Fredrik var precis ner nu till Massarbäck för att plocka lite gurkblommor för att vi tycker att det är gott och lite fint att dekorera med, de skakar bara på huvudet när vi kommer, skrattar Anna.

Annons

Att ansvara för en middag ute i skogen är givetvis lite annorlunda jämfört med i ett modernt storkök vilket är en utmaning. Här finns ingen el och det rinnande vattnet kommer från en källa i skogen.

— Jag tror inte någon förstår hur mycket logistik som ligger bakom. Ingenting finns här, den största utmaningen är nog att få upp glas, tallrikar och allting och det finns ingen frys så man måste tänka till. Men vi tycker det är roligt annars skulle vi inte göra det, vi gör ju inte det av ekonomiska vinningar utan det är mer som en rolig happening, avslutar Anna.

Annons
Annons
Annons
Annons