
”Det är en superstor nötbrist – ser ut att hålla i sig minst ett och ett halvt år framåt”
Under de senaste månaderna har det titt som tätt gapat tomt på köttfärshyllorna i matbutiker runt om i länet. Svårigheterna med att fylla på med köttfärs har pågått sedan årsskiftet och bristen på råvaran ser ut att hålla i sig ett tag till vilket gör att köttpriserna troligtvis kommer att stiga tror Carl Årjes på Siljans Chark.
— Det är inte en köttfärsbrist utan en nötbrist i hela Sverige men också i hela Europa just nu, det är en superstor nötbrist så det här ser ut att hålla i sig minst ett och ett halvt år framåt.
En av förklaringarna till att köttfärshyllorna inte kunnat fyllas på i butikerna handlar om att man inte riktigt kommit i kapp med slakten efter jul och nyår då det var många röda dagar under en treveckorsperiod.
— De röda dagarna hade en jättestor påverkan vilket gjorde att när slakterier öppnade igen blev det en jättestor efterfrågan som man inte kunde täcka och det ligger kvar, säger Årjes.
En annan förklaring till att det råder nötbrist i landet handlar om att det helt enkelt finns för få bönder som ska täcka upp det ökande efterfrågan på svenskt nötkött. Under 2021 minskade den svenska marknadsandelen för nötkött medan den fortsatte öka för griskött.
— 1990 var vi helt självförsörjande på nöt i Sverige, i dag är vi självförsörjande till 50 procent ungefär. Det här är ett problem vi har i hela landet och när det blir generationsskiften så är det inte så många som vill fortsätta för historiskt sett har det inte varit en sådan lönsam affär att vara bonde. Och det är sak som vi såklart tycker är alarmerande och tråkigt, framför allt med tanke på hur det ser ut i världen just nu, säger Årjes.
Hur märker ni av det?
— Vi märker av det i form av att det är en mindre volym som vi kan sälja så vi försöker fördela ut vårt kött jämnt bland alla butiker i Dalarna så att alla får. Samtidigt så har vi i Dalarna haft kanske den lägsta nergången i hela Sverige på nöt som det ser ut och det är fantastiskt att vi har kunnat bibehålla nötproduktionen hyfsat bra, men det är ett samhällsproblem vi har.
De länder vi importeras mest nötkött ifrån just nu är Tyskland och Irland. Där är det också brist på nöt vilket lett till att importerat kött kostar mer än svenskt.
— Det gör att det blir ännu större brist när det importerade köttet blir dyrare än svenskt kött, då blir efterfrågan på svenskt kött ännu större och det gör att bristen blir mer märkbar. Vi på Siljans Chark jobbar nästan enbart lokalt och då blir inte priserna lika påverkningsbara men priset på svenskt kött över lag kommer att gå upp.
— Jag tycker att det är synd det som sker med svenskt lantbruk över lag, bönder är viktiga och framför allt i den värld vi går in i. Jag tycker att man skulle lägga ett enormt stort fokus på att stötta svenskt lantbruk och de svenska bönderna, vi älskar våra bönder och de är de viktigaste vi har, avslutar Årjes.