Siljan News logo
Annons

”Den uppenbara nackdelen är att om vi säljer så har vi ingen kontroll över bolaget”

Det har nu gått drygt en vecka sedan Ellevio lade ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Dala Energi AB. Erbjudandet omfattar förvärv av samtliga aktier i Dala Energi till priset av 90 kronor per aktie.

Rättviks kommun äger drygt 21 procent av aktierna och är med det den största ägaren. För Rättviks del skulle en försäljning av aktierna innebära tillskott i kassan på cirka 450 mkr, men frågan är om den summan är viktigare än ett långsiktigt ägande?

— Elnätet har en viktig roll i vårt samhälle, utan fungerande elnät skulle allt stanna av, därför är det ännu viktigare att kommunen har inflytande över och kan trygga utvecklingen av nätet. Både för att el är viktigt för såväl vårt vardagsliv som för Rättviks kommun och näringslivets möjligheter till utveckling. Dala Energi som nu är ansvarig för elnätet i vår kommun är fortfarande till stor del ägt av oss som bor och verkar i kommunen. Kommunen har i och med sitt ägande inflytande över utveckling både när det gäller infrastrukturen så väl som avgifterna, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrica Momqvist (C).

Annons
kommunstyrelsens ordförande i Rättvik, Ulrica Momqvist (C).

Hur ser ni på en eventuell försäljning?

— Senast det här diskuterades politiskt i Rättvik var när Ellevio lade ett indikativt bud under hösten 2022. Då var signalen från samtliga partier i kommunfullmäktige att någon försäljning av våra aktier i Dala Energi skulle inte ske. Vi ser långsiktigt på de här aktierna och det handlar om att vi kan trygga utvecklingen av både el- och fibernätet. Självklart så måste budet hanteras på det sätt som det ska hanteras och i slutändan är det kommunfullmäktige som ska ta ställning till det.

Skulle det finnas en fördel med att sälja? 

— Den enda lilla fördelen är att vi skulle få in de här pengarna i kassan för att investera, men det betyder ju att pengarna är slut någon gång. Förutom att vi tryggar utvecklingen nu så får vi utdelning på aktierna varje år, 2023 fick vi 5 miljoner och i år är förslaget 1 kr och 15 öre per aktie vilket gör att vi då får ungefär 6 miljoner kronor.

— Att koncernen behöver bli större och uppnå organisatoriska synergier har både bolaget signalerat och vi som ägare uppfattat. Nästa steg för Dala Energi blir då att hitta en eller flera strategiska partners för att möjliggöra tillväxtmöjligheter i syfte att kunna fortsätta att vara en viktig samhällsaktör och uppfylla visionen ”Tillsammans för bygdens bästa investering”, avslutar Momqvist.

Kommunalrådet i Gagnef Fredrik Jarl (C) Foto: Linda Axelsson.

Gagnefs kommunalråd Fredrik Jarl (C) menar att även om Ellevios erbjudande skulle innebära en välkommet tillskott i kassan så ser aktieägarna långsiktigt på bolaget.

— Jag har svarat ganska tydligt i de ägarmöten som vi haft. Jag ser långsiktigt på det och vårt ägande är strategiskt, inte spekulativt. Vi äger aktier tillsammans med Leksand och Rättvik och jag tycker att det är viktigt att vi har ett gemensamt ägande och samsyn i hur bolaget ska utvecklas. Vår inriktning på kommunen har istället varit att ta in en eller flera strategiska partners för att kunna utveckla bolaget och möjliggöra sådant som fiber till exempel. Det är den synen som jag har och av den anledning har jag inte tänkt sälja tidigare.

Vilken eller vilka partners Jarl kan se ett samarbete tillsammans med vill han inte gå in på i nuläget, men han förklarar att det finns flera som varit intresserade. Det kommunalrådet söker i en sådan partner är kapital och kunnande.

Vad ser du för fördelar och nackdelar med att sälja?

— Den uppenbara nackdelen är att om vi säljer så har vi ingen kontroll över bolaget. Det finns ett värde i det idag som vi inte har kontroll över långsiktigt om vi säljer. Det blir en engångsutbetalning av ett kapital. Fördelen skulle vara att vi får betalt.

Var skulle pengarna gå till i så fall?

— De pengarna kan vi satsa på annat i så fall, som att betala av lån till exempel, eller investera i nytt för att slippa ta upp nya lån. Då får man titta på vilken kalkylränta det är på pengarna, vad genererar det på kort och på lång sikt? Istället för att äga bolaget kunde vi minska lånestocken eller inte belåna mer på de stora investeringar som vi har framför oss. Det skulle innebära minskade lånekostnader i flera år och inte oväsentligt på något sätt, säger Jarl.

Samtidigt skulle en försäljning innebära minskade intäkter över tid och minskad kontroll över ett bolag som har stor inverkan på bygden menar kommunalrådet.

— Få med dig också att från den diskussionen vi haft internt sedan tidigare är det ingen som egentligen har haft ett intresse av att sälja aktier, utan vi ser långsiktigt på vad som blir bäst för utvecklingen. Nu när erbjudandet kommer måste man naturligtvis beakta det, men inriktningen är alltjämt klar.

Annons
1:a vice ordförande i kommunstyrelsen i Leksand, Viktor Zackrisson (S). Foto: Oskar Lindberg.

Hur ser Leksands kommun på en eventuell försäljning, för-och nackdelar?

— Vi har inte tagit ställning ännu. Kommunstyrelsen informerades om budet tidigare i veckan, så nu tar processen vid i de olika partierna, svarar 1:a vice ordförande kommunstyrelsen i Leksand Viktor Zakrisson (S) och tillägger:

— Vi har inte tagit ställning än, eller utvärderat för- eller nackdelar. Leksands kommun ägande i Dala Energi är långsiktigt och har varit ända sedan bolaget grundades. Vårt ägande handlar också om att säkerställa inflytande och insyn över och i samhällsviktig infrastruktur.

Hur kommer detta att beslutas i kommunen?

— Ambitionen är att kommunfullmäktige ska ta ställning vid sammanträdet 17 juni, berättar Viktor Zakrisson (S). 

Annons