Siljan News logo
Annons

Den hypade bakelsen har hittat till Leksand och Rättvik

Det doftar nysmält choklad och hallon i luften på Siljans Konditori i Rättvik. I dagarna har man tillverkat de första exemplaren av de oerhört populära fruktbakelserna som börjar säljas i slutet av veckan. 

—  Folk har faktiskt ringt hit och frågat när de kommer, så då kände vi att nu måste vi ta tag i det här, berättar konditorn Sofie Karlström med ett skratt.

Trenden med realistiska fruktbakelser startade i somras efter att ett TikTok klipp blev viralt och spreds snabbt över hela världen. Bakverken föddes redan för ett par år sedan av en fransk konditor och där kallas fenomenet för Trompe-l’œil som betyder ”lura ögat”, då formarna gör det möjligt att skapa bakelser som är svåra att skilja från verkliga frukter. Hypen har gjort att folk i flera månader nu har gått man ur huse världen över för att få sätta tänderna i de här bakverken.

—  Först tänkte vi att det bara var en trend som skulle gå över på några veckor, men den har verkligen hållit i sig och det har varit svårt att få tag på formarna, de har varit slut överallt. Många tror att det kommer att hålla i sig fram till nästa år, säger Sofie.

Annons
Konditorerna Christoffer Johansson, Sofie Karlström och Marit Holknekt på Siljans Konditori. Foto: Madeleine Drake.

Nu har de lyckats få hem ett gäng hallonformar som Sofie tillsammans med kollegan Christoffer Johansson har använt för att ta fram två olika fruktbakelser med egna kompositioner. 

— Vi har gjort en med hallonkompott, kladdkaka och chokladmousse och en med hjortronkompott med vaniljmousse och vit blondiebotten. Det är de här två vi tänker köra nu, sedan får vi se hur det utvecklar sig, förklarar Sofie.

Att skapa bakverken kostar en del och har varit tidskrävande då det är många moment att göra innan ögongodiset är klart – men det har varit riktigt kul tycker både Sofie och Kristoffer.

— Absolut! Det är alltid spännande att få testa nya formar och använda nya tekniker än vad man är van med just för att de ska doppas i choklad och få det här lite knapriga. Sedan har vi använt chokladspray och målat de med för att få lite sammetskänsla på dem.

Annons
Linda Johansson. Foto: Madeleine Drake

I dagsläget är det bara de själva och kollegorna på konditoriet som har fått provsmaka då man väntat med att lansera bakelserna i både Leksand och Rättvik till torsdagen eller fredagen den här veckan.

— Det kommer att finnas ett begränsat antal, så det gäller att vara snabb på dörren för det kommer inte gå att förbeställa utan man får köpa på plats, så det blir spännande att se.

— Efterfrågan finns och många undrar när det ska komma hit, så det känns jättekul att konditorerna har fått jobba fram sin version av det här, avslutar säger Linda Johansson som driver Siljans konditori i Leksand och Rättvik tillsammans med Robert Tamm.