Siljan News logo
Annons
Orsa Järnvägshotell. Foto. Jörgen Wåger

”Vi känner oss jättehedrade”

White Guide är en ansedd restaurangguide som årligen testar runt 800 restauranger. Nyligen besökte restaurangguiden Kompaniet, Orsa Järnvägshotells restaurang, och gav ett fint omdöme.

— Jättekul att få besök av White Guide och allra helst som vi var helt ovetande om det här, säger Järnvägshotellets ägare Oscar Diös.

Efter sitt besök på Orsa Järnvägshotell börjar White Guide sin upplevelse så här; ”Med en mörkt knäckig Amber Ale från Mora Bryggeri framför sig och inlandsbanans lite vemodiga tågspår utanför de pampiga fönsterpartierna, är det lätt att fantasin sätter fart och letar sig bakåt i historien. Sisådär 130 år till exempel, då denna praktbyggnad stod klar. Orsa Järnvägshotell var på den tiden en veritabel attraktion för ortsbor och tillresta gäster, vars namn varje dag lär ha publicerats i tidningen.”

Den/de utsände från White Guide imponeras över att hotellet försökt bevara en del av den gamla inredningen.

”En svart gammal järnkamin ser ut att vara kvar från tiden, väl matchad av vackra trädetaljer i sobert grått. Textil hjälper till att dämpa sorlet från dagens besökare.”

Annons
Här har vi Oscar Diös med hunden Bosse. Arkivfoto. Jörgen Wåger

Oscar Diös medger att han inte har ”hundra koll” på White Guide.

— Jag är lite dåligt insatt, men en kompis berättade att få en rekommendation därifrån är mycket bra, så vi är naturligtvis jätteglada att vi kunde bjuda på en bra upplevelse.

Vidare skrivs det i omdömet från restaurangguiden; ”Efter en historisk renovering och ett påtvingat nödstopp när pandemin slog till har satsningen fått upp farten. Den gratinerade grillosten från skickliga Hansjö mejeri i närheten är len och härlig i konsistensen och serveras med krispig sötpotatispommes.”

Visit Dalarna gjorde en kartläggning den 30 juni i år vilka restauranger från Dalarna som är med i White Guide. Då kom de fram till att det var elva, varav hela sex restauranger finns i Sälen. Ingen restaurang från Mora, Orsa eller Älvdalen stod med då, men nyligen fick så Järnvägshotellets restaurang Kompaniet besök.

Här ser vi Björn Daniels som visar upp grillost från Hansjö mejeri, som omnämns i White Guide. Arkivfoto. Privat

Om det tillkommit någon ytterligare dalarestaurang på guidelistan, har vi inte lyckats få fram.

”Järnvägsmackan är rejält lastad med senapsmajonnäs, picklad rödlök och parmesan tillsammans med fint grillsmakande biff från Dalsjöfors. Drinklistan är lång med kändisar som Tom Collins, GT och San Fransisco”, avslutar White Guide sitt besök på Järnvägshotellet.

— Klart det är ett styrkebesked att de hört talas om oss. Vi har verkligen inte tjatat till oss det här besöket, men det måste väl vara någon som rekommenderade att göra ett besök hos oss. Vi är superglada och det känns jättehedrande, säger Oscar Diös.

För någon vecka sedan sökte vi hotellägare Diös för att höra hur sommaren har varit då vi gjorde en summering av årets turistsommar. Då var han upptagen, men nu berättade han hur Järnvägshotellets sommar sett ut turistmässigt.

— Juli var den bästa månaden med 90 procent beläggning och det är bättre än i fjol. Augusti har också varit bättre jämfört med samma månad förra året, konstaterar han.

— De som besökt oss har varit nöjda, så förhoppningsvis ger det ringar på vattnet.

— Det vi saknat är utländska turister, tillägger Diös om sommaren.

Kompaniet fick nyligen besök av restaurangguiden White Guide. Foto. Orsa Järnvägshotell

Det är heller inte så konstigt med tanke på pandemin. I slutet av september släpper man upp restriktionerna och mycket kommer att återgå till det normala, vilket också Järnvägshotellet siktar på att göra.

Det som i alla fall var tanken att bli normalt, för hotellet öppnade efter en helrenovering i oktober 2019, bara några månader innan pandemin slog till.

— Vi ska väl hitta på lite saker här under hösten. Vi planerar att ha helgaktiviteter och ska komma igång lite mer nu när restriktionerna tas bort, men samtidigt fortsätta vara omsorgsfulla mot gästerna.

— Sedan hoppas vi att alla får hålla sig friska från covid och att till exempel Vasaloppet får köras som vanligt igen, vilket förstås bidrar till ökade besök, säger Oscar Diös om framtiden.

Annons

Vi kan nämna när det gäller bedömningen från White Guide så premieras kvalitet, nyskapande och hållbarhetstänkande. Genom alla bedömningsområden är personlighet avgörande: särart i matlagningen, tydlig idé i dryckeskonceptet, serviceupplägg med karaktär och givetvis en personlig miljö och unik stämning.

Från White Guide kan vi också tillägga att de har även en guide för caféer och där rekommenderas fyra från Dalarna, enligt den kartläggning som Visit Dalarna publicerade den 22 juni i år. I de här trakterna omnämns Café Zorn i Mora. Övriga är Vansbro Konditori, Kafé Nyfiket, i Rättvik samt Ryggåsstugan i Dala-Järna.