
Protester mot byggplanerna i Grönklitt
Det är stora planer för Grönklitts utveckling kommande åren. Alla gillar inte den ökade exploateringen och det kommer protester att man förstör stora rekreationsvärden. Samtidigt står det nu klart att Mari Tara lämnar vd-posten för Göran Bronner och att det nya namnet på ägarbolaget ändras till Velit Activities AB.
GSJ Holding AB som sedan juli 2020 är huvudägare till Grönklittsgruppen AB har nu fullföljt det inlösenförfarandet som påbörjades under hösten 2022. Med tvångsinlösning har man köpt ut minoritetsägare, bland annat Orsa kommun.
Man har också köpt ut privata minoritetsägare som inte alls varit intresserade av att sälja sina aktier, vilket vi berättat om tidigare.
— GSJ är moderbolaget i den koncernstruktur som idag heter Grönklittsgruppen AB (GK). Styrelsen för GSJ har beslutat om namnändring för moderbolaget GSJ till Velit Activities AB. I samband med denna förändring kommer det gamla bolagsnamnet Grönklittsgruppen AB inte längre användas, står att läsa på Grönklittsgruppens hemsida.

Dotterbolaget Grönklittsgruppen kommer ändra namn till Orsa Grönklitt. Detta bolag och dotterbolaget Tänndalens Fjällanläggning är koncernens idag huvudsakliga verksamheter med skidanläggningar och sommaraktiviteter i Tänndalen samt Orsa Grönklitt.
Vidare står att läsa att Mari Tara slutar som vd, vilket hon varit de senaste fyra åren. Tara ersätts av Göran Bronner som ny koncernchef. Bronner är idag en av ägarna till Velit Activities AB och har en bakgrund inom finanssektorn samt mindre entreprenörsbolag.
Det står också att ”Mari Tara kvarstår och kommer att fokusera på koncernens strategi kring en framtida utveckling av campingprodukten.”
— Vi har nu genomfört förändringar av ägarstruktur och namn samt infört en ny styrningsmodell. Genom att fördela ut det tidigare huvudkontorets arbetsuppgifter på dotterbolagen och delegerat ansvar i högre utsträckning till Johan Sares (anläggningschef Orsa Grönklitt) och Rasmus Bent (Tänndalen) hoppas vi inte bara skapa en mer effektiv organisation utan få ett tydliggöra delegerat helhetsansvar hos respektive anläggning, säger Göran Bronner till bolagets hemsida.

De senaste åren har varit varit turbulenta inom Grönklittsgruppen. Bland annat tappade man campingdelen till First Camp. Grönklittsgruppen köptes sedan tillbaka av GSJ Holding med Göran Bronner i spetsen. Det som var kvar då var skidanläggningarna i Grönklitt och Tänndalen, samt Orsa Rovdjurspark.
Rovdjursparken beslutades att läggas ner för ganska precis ett år sedan och i början av november 2022 stängdes den unika parken för gott. De nya ägarna har i samband med nedläggningen poängterat att man i stället vill satsa på olika aktiviteter.
Man satsar även på en rejäl utbyggnad och de kommande 15 åren har företaget som mål att etablera nya bostäder med upp till 8 000 nya bäddar. Att sälja tomter har visat sig väldigt inkomstbringande inte minst i Idre Himmefjäll, för att ta ett exempel.
Den här satsningen är det inte alla som gillar och bland annat har det kommit in yttranden gällande grannhöran till stadsbyggnadsförvaltningen för Mora och Orsa.
— Jag motsätter mig planerna av byggnation i de föreslagna områdena och hänvisar till detaljplanen från 1990-talet fastställd av Orsa kommun och Länsstyrelsen som fortfarande är gällande, samt ställer mig till 100 procent bakom Östra Grönklitts Miljöförenings remissvar i ärende OK KS 2022/00468, står det i en skrivelse till kommunen som en privatperson skrivit.

Det här är offentliga handlingar och i Östra Grönklitts Miljöförenings skrivelse står att läsa:
— Naturvärden och rekreationsvärden är viktigare, vilket också var avsikten när detaljplanen gjordes på 1990-talet än att riskkapitalister ska bidra till ytterligare överexploatering i ett redan överbyggt Grönklitt, inleder föreningen sin skrivelse.
Sedan fortsätter den:
— Lugnet som Grönklitt erbjuder är anledningen till att många av oss valt just Grönklitt framför till exempel Sälenfjällen.
Siljan News har även pratat med stugägare i Grönklitt som tidigare hade stuga i Sälen. Denne motiverade sitt byte till Grönklitt med just ovanstående.
Vidare i skrivelsen till kommunen står det:
— Det är av stor vikt att behålla den vegetation som finns i de berörda områdena då det blir mycket blött i marken redan nu och tas den bort kommer det påverka befintliga byggnader.
— Ur miljösynpunkt bör man även säga stopp till att skövla bort än mer skog, det är skogen som kan hjälpa oss ur miljökrisen, den är jordens lungor och bör bevaras i största möjliga mån, stora som små ytor, motiverar Östra Grönklitts Miljöförening.