Annons
Siljan News logo
Annons
Sågbladet Fastighet AB, där Orsaföretaget Grefs ingår, har köpt Dalagatan 1 av Orsa kommun. Arkivfoto. Jörgen Wåger

Missnöje med nya storägarna – säljer campingarna för billigt till sig själva

I mars avslöjade Siljan News att Grönklittsgruppen skulle säljas och därmed kunna komma att splittras.

Försäljningen bekräftades dagen efter, då det stod klart att Inlandsinnovation och Orsa Besparingsskog sålt sina aktier i Grönklittsgruppen till United Camping-koncernen. Det handlade då om totalt 39,7 procent av aktierna. Den 26 mars hade United Camping köpt ytterligare aktier och då passerat 50 procent. Därefter har United Camping fortsatt köpa aktier och idag äger koncernen 72 procent.

Annons

Även Orsa kommun sålde sina aktier tillsammans med Rättvik och Mora, till finansmannen Göran Bronner som därmed har över tio procent av aktierna och rätten att tillsätta en så kallad minoritetsrevisor, men också möjligheten att kräva en fysisk extra bolagsstämma.

Den extra bolagsstämman på torsdag, ska ta ställning till en försäljning av Grönklittsgruppens bolag ”Svenska Campingpärlor AB” och en extrautdelning till aktieägarna med 41,50 per aktie.

Då sker det som Siljan News skrev i mars, att huvudkontoret i Orsa försvinner och att bolaget splittras. Det som också nu kan komma att ske är att även Rovdjursparken i Orsa är hotad på sikt.

När det gäller campingplatserna så berör det även Mora. En öppen frågan är hur en ny ägare ser på framtiden för Moraparkens konferensdel.  Även den kan komma att styckas av för annan verksamhet på sikt.

Moraparken. Arkivfoto Nisse Schmidt

— En anläggning måste ju går runt. Hur en ny ägare på sikt hanterar en konferensanläggning som Moraparken är svårt att veta, uppger Moras kommunalråd Anna Hed.

— Jag hoppas ändå att Moraparken bli kvar.

Rent fysisk blir campingplatserna kvar och med en ny stark ägare finns det utrymme för dem att utvecklas.

Kvar i Grönklittsgruppen blir då de två skidanläggningarna Tänndalen i Härjedalen och Grönklitt i Orsa. Därtill kommer också Rovdjursparken.

Fram till november kommer United Camping att köpa tjänster av Grönklittsgruppen, så huvudkontoret kan stötta dagens verksamhet. Därefter kommer Grönklittsgruppen att  enbart ha skidanläggningarna och rovdjursparken kvar.

Grönklittsgruppens huvudkontor. Foto Jörgen Wåger

Flera som varit i kontakt med Siljan News ifrågasätter då behovet av ett huvudkontor i Orsa och än mindre när även skidanläggningarna sålts vidare, något som lär ske när en köpare dyker upp.

Flera av de källor som varit i kontakt med Siljan News antyder att då riskeras också Rovdjursparken att läggas ner. Det framgår även i Grönklittsgruppens skrivning inför torsdagens extra stämma att den inte är lönsam, svag till negativ utveckling, med kraftigt färre besökare.

Från 100 000 besökare toppåret 2008/09 till 50 000 besökare det senaste året. Ett år som drabbades av covidpandemin, som det inte tas hänsyn till i beskrivningen av rovdjursparken. Däremot sker det när det gäller minskningen av gäster på campinganläggningarna.

— Det som sker är att storägare, som United Camping gynnas av en låg värdering av Svenska Campingpärlor samt ett lågt aktiepris. Minoritetsägare ser hellre en ny värdering av campingplatserna som bör vara närmare 200 miljoner kronor högre, uppger en källa till Siljan News.

Enligt uppgifter fanns det flera andra intressenter som var beredda att lägga ett bud på Grönklittsgruppen innan den snabbt såldes i vintras.

— Med facit i handen gjorde United Camping en mycket bra affär, medan förlorarna är främst Orsa Besparingsskog och Inlandsinnovation som sålde sina aktier för billigt.

— Det som  nu sker är att säljaren gör en affär med sig själv, det är två bolag i samma koncern. Därför är det bra att det finns en minoritetsrevisor som kan granska affären, så priset blir rätt och även de mindre aktieägarna får vad aktierna är värda, säger en annan av Siljan News källor.

När Svenska Campingpärlor säljs, så sker också en extra aktieutdelning på 185 miljoner från Grönklittsgruppen.

Det innebär att aktieutdelningen från Grönklittsgruppen kommer att vara med och finansiera köpet av Svenska campingpärlor. Säljs sedan även övriga tillgångar i Grönklittsgruppen, skidanläggningarna och rovdjursparken, så kommer United Camping och dess utländska ägarbolag att ha tagit över Svenska Campingpärlor ”gratis”.

Genom att också få försäljningen klar så fort som möjligt kommer sommaren campingintäkter att hamna hos First Camp och inte i Grönklittsgruppen. Något som gynnar köparna men missgynnar ägarna i Grönklittsgruppen.

— En kanonaffär för köparna, men en dålig affär för många och frågan är var framtida vinster kommer att beskattas, säger en källa.

När det gäller värderingen hänvisar Grönklittsgruppen till en opartisk värdering av KPMG som uppger att budet ligger inom ramen för ett rimligt värderingsintervall.

Annons

Orsa rovdjursparks framtid är osäker. Arkivfoto Nisse Schmidt

I nuläget finns det inget som säger att de två skidanläggningarna som blir kvar i Grönklittsgruppen, liksom Rovdjursparken också kommer att säljas.

Grönklittsgruppen, som ägs av United Camping, skriver att de ska analysera hur skidanläggningarna kan utvecklas på bästa sätt. Utifrån denna analys kommer en strategisk plan att utarbetas.

Riksdagsman Peter Helander beklagar att affären i vintras genomfördes så snabbt och mitt i en pandemi.

— Det lär ha funnits andra intressenter, Inlandsinnovation hade för bråttom.

— Tidigare fanns det flera ben att stå på. Grönklitt byggdes upp lite på samma sätt som Idre Fjäll för att också skapa arbetstillfällen, nu riskerar delar att försvinna, säger Helander.

På torsdag fattas beslutet om Grönklittsgruppens campingplatser ska brytas ut ur bolaget, i höst försvinner sedan huvudkontoret med största sannolikhet. Vad som sedan händer med det som återstår av Grönklittsgruppen återstår att se.

— Det finns inget beslut om att flytta huvudkontoret utan det är rena spekulationer, betonar Johan Söör som är VD för United Camping-koncern och lämnar några skriftliga synpunkter.

Bland annat påtalar Söör att budet på Svenska campingpärlor är högre än för jämförbara campingförvärv som skett under perioden 2018-2021.

United Camping-koncernen kommer att investera minst 100 miljoner de närmaste åren på att förbättra standarden och öka aktivitetsutbudet på Svenska Campingpärlors nio anläggningar.

”Inte minst i Dalarna ser vi stora möjligheter och det finns mycket kompetens i företaget som vi vill ta vara på”, skriver Johan Söör.

”Utöver de 100 miljonerna vill vi även öka boendekapaciteten på anläggningarna, och exempelvis bygga ett 25-tal nya stugor och ett 70-tal nya campingtomter på Orsa camping.”

”Konferensverksamheten på Moraparken är en viktig del av anläggningen som vi vill satsa på. De spekulationer som görs i artikeln är felaktiga. Just nu pågår rekrytering av två nya tjänster till Moraparken, som ska jobba med bland annat konferens.”

”När det gäller skidanläggningarna skriver United Camping-koncernens VD: ”När Grönklittsgruppen renodlas genom att campingverksamheten knoppas av ger det bättre möjligheter att fokusera fullt ut på skiing & outdoor-verksamheten.”

Siljan News har sökt Orsas kommunalråd Mikael Thalin.

Läs även: