
”Politik går alldeles för mycket ut på att vinna”
Kristdemokraterna har i Orsa den senaste mandatperioden varit i majoritet tillsammans med Centern och Miljöpartiet. Med sina två mandat har KD inte allt för mycket makt, men man har i alla fall fått gehör för en del idéer, enligt Lars-Olov Simu.
60-årige Simu är KD:s förstanamn på partiets vallista.
— Jag skulle bara hjälpa till inom partiet och hade väl aldrig tänkt att jag skulle stå högst upp på en vallista, säger Lars-Olov.

Centern är som bekant det klart största partiet i Orsa, men för att få majoritet har C en koalition med Miljöpartiet (1 mandat) och tillsammans med KD;s två så har trion 16 av totalt 31 mandat i kommunfullmäktige.
— Men det där är lite missvisande, det är inget majoritetssamarbete i vanlig ordning. C behöver sällan förhandla sig fram med oss, då Centern och sossarna tycker lika i så många frågor.
I stället får man försöka påverka på lite annat sätt, menar Simu.
— Man får hoppas på gehör från en eller ett par i Centern och att våra idéer därmed kan sprida sig vidare hos dem.
En sådan är väl utbyggnaden av Trimsarvet förskola på Digerberget, det var väl er idé från början, men där Centern gärna plockar fram det när de ska säga något bra de beslutat?
— Jo, det stämmer att det var vår idé. Centern var emot utbyggnaden från början, men ändrade sig och det tror jag heller ingen av dem skulle förneka att det var så.
— Personligen stör jag mig inte på om andra partier framhäver något som var vår idé från början, huvudsaken den blir av. Politik går alldeles för mycket ut på att vinna över en upplevd motpart i stället för att gemensamt komma fram till något bra, menar Lars-Olov.

Nu skjuts dock utbyggnaden på framtiden då kostnaden för Trimsarvet-projektet skulle bli dubbelt så dyrt som beräknat. Kalkylen var beräknad till cirka 22 miljoner kronor, men efter anbud landade det på runt 40 miljoner. Anledningen till en så grov felräkning har man ännu inte kommit fram till, sägs det.
— Vad diskrepansen beror på skulle enligt uppgift undersökas och och sedan får vi väl se hur det kan hanteras.
Ett betydligt större bygge är det särskilda boendet som kommunfullmäktige beslutat ska byggas på Storgärdet. Det här är ett bygge som kommer att kosta flera hundra miljoner och ingen vet i dag vad kostnaden landar på. Det spekuleras mellan 300-400 miljoner kronor och det här är något som framför allt KD tillsammans med Moderaterna varit emot.
Diskussioner om ett särskilt boende har pågått under många år innan det till slut klubbades igenom att byggas på Storgärdet, strax norr om ICA.
— Första förslaget var att bygga ut Lillåhem för cirka 80 miljoner kronor. Vi betonade då att det var viktigt att få högsta möjliga utväxling på investeringen. Många bud på kostnaden har förekommit sedan dess, men det senaste vi hörde gällande Storgärdet handlade nog om cirka 370 miljoner kronor.
— Det planerade särskilda boendet på Storgärdet tror jag är det fjärde förslaget och jag tycker inte andra alternativ har utretts riktigt, det har bara avfärdats, skulle jag vilja påstå.

Liksom Moderaterna och även Liberalerna anser KD att Storgärdet inte är rätt plats för ett SÄBO.
— Bara det här att det blir två våningar, expertisen säger att det är bäst med ett plan och små enheter.
KD vill att man till exempel har kvar Orsagården.
— Den enhetschef som vi talat med sa då att det bästa med Orsagården är närheten till vårdcentralen.
När det gäller Storgärdet fanns det först planer att i en framtid eventuellt bygga på med en vårdcentral till Slipstenen, men sedan har de som tittat på om det går att bygga på en vårdcentral, kommit fram till att det inte går.
— Vi tycker också att man ska ha valfrihet när det gäller boenden. Vi vill inte ha den här storskaligheten utan i stället ha fler boenden att välja mellan. De som vi inom KD pratat med som jobbat med SÄBO tycker att man inte ska bygga för stort, ej heller ute vid E45:an, berättar Simu.
— Men tydligen finns det många centerpartister och socialdemokrater som skulle vilja bo intill E45:an på Storgärdet med tanke på att de röstat igenom det här.

Det här är inte enda frågan som KD gått emot de man bildar majoritet med.
— Tyvärr så har mycket av mandatperioden gått åt till att lägga kraft på att försöka styra upp vad vi uppfattar som dåliga beslut. Vi hinner inte lägga just någon tid på att utveckla vår egen politik på grund av all ”brandsläckning”, menar Lars-Olov.
Han är inte ordinarie ledamot i kommunstyrelsen, men får då och då hoppa in som ersättare. Simu ser sig själv lite som en ”nagel i ögat” och försöker få övriga i kommunstyrelsen att undvika hastiga beslut.
— Jag försöker ställa saker på sin spets så att de skall diskuteras djupare, istället för att fatta beslut efter rent önsketänkande.

Simu känner att hans frågor kring sådant som kan vara kritiskt för respektive beslut har blivit något mer accepterat med tiden.
— På senare år verkar respektive ordföranden, och kanske även några övriga ledamöter, tycka att det är av värde att höra mina synpunkter, trots att de många gånger kanske uppfattas som kritik.
— Vi behöver diskutera och hitta även de problem som kan resultera från ett beslut. Man måste kunna analysera både fördelar och nackdelar.
Lars-Olov Simu är från början storstadsbo. Han kommer från Järfälla och flyttade till Orsa 2011.
— Min mor är från Bonäs så jag var ibland här uppe som barn. Jag tyckte det var härligt att vara här och när det fanns en möjlighet att flytta upp hit, så ville jag ta chansen, berättar han om hur han hamnade i Orsa.

Det var för åtta år sedan som han kom in i den lokala politiken.
— Jag lärde på avvägar känna Bengt-Åke Svahn. Jag hade oftast röstat på KD i valen och när Bengt-Åke frågade om jag ville hjälpa till, blev det så.
— Men jag hade väl aldrig tänkt att jag skulle bli förstanamn på listan. Men vi står inför en generationsväxling, förklarar han.
— Vi har Malin Sundin Grindal, men hon har så mycket med sin bondgård och så har vi Jimmy Stanford som är aktiv. Han är relativt ny, men klok och duktig.
KD:s valbudskap är: ”Vi tar striderna för invånarnas frihet och valfrihet och arbetar för en utveckling där viktiga värden bevaras.”
— Att bevara Orsagården med sin närhet till vårdcentralen är av stort värde. När det gäller Trafikverkets planerade ombyggnaden av E45 så förstör det jordbruksmark och den skönhet som finns där, så vi tycker att den gamla vägen ska vara kvar och bygga till en cykel- och gångväg.

Vindkraft är som vi nämnt tidigare en stor fråga i Orsa.
— Vi ska inte utan vidare bara hugga ner skog. De som vill ha vindkraft tar bara nästan upp dess fördelar.
— Ett stort problem är ju exempelvis saneringen av marken när vindkraftverken tjänat ut. Som det är nu är det markägare som har ansvaret.
Det har på senare tid även kommit uppgifter att vindkraftverk rasat.
— Ja, det är nog inte bara ett och vindkraftverk har även börjat brinna. Hur många sådana fall som förekommit just i Sverige vet jag dock inte.
— När projektörer illustrerar hur vindkraftverken påverkar landskapet så handlar det om den visuella delen där vindkraftsverken syns svagt i horisonten.

Lars-Olov Simu poängterar att KD värnar om naturen.
— Vi hamnade dessutom tydligen i topp av partierna här Orsa i den lokala Naturskyddsföreningens enkät inför valet.
— KD värnar om miljön och inte minst skogen och vilda djur. Man ska bruka skogen med ansvar, varken människor eller större djur vill vill ju vistas på kalhyggen, men vissa insekter kan nog trivas där.

Simu vill understryka att det behövs djupare diskussioner och mer samarbete. Det spelar ingen roll vem som kommer med idéerna, bara de blir ordentligt analyserade så att man fattar beslut av högre kvalitet.
— Bara som ett litet exempel kan man ta äventyrsbanan som nu finns på Berget. Det var skolbarnen som kom med idén, som snabbt höll på att avfärdas i kommunstyrelsens samhällsutskott. Vi tyckte dock att man först kunde undersöka om det inte fanns andra kommuner som kunnat göra något i den vägen och så sedan bygga vårt beslut på det.
