
Nu har drömmen blivit verklighet
Han har drömt länge om att ha en egen restaurang.
Nu har drömmen blivit verklighet för Topon Sahabuddin.
Den 38-årige Orsabon är ny ägare av tidigare Thai Cuisine.
Restaurangen i Mora kommer hädanefter att heta Indian Cuisine och fokus ligger på indisk mat.
— Just den här lokalen tittade jag på redan för över tio år sedan. Det blev inget den gången, men nu är den äntligen min, konstaterar Topon med ett leende.
Vi träffar Topon och Joel Bysell uppe i Toppstugan i Grönklitt. De är kollegor och goda vänner.
— Det är som att Joel tillhör min familj, förklarar Topon deras starka vänskapsband. Likaså ”Pidde”, han tillhör också min familj.

Både Topon och Joel är anställda av Dalasmaker, där Peter ”Pidde” Lundqvist är delägare.
— Jag har fått mycket hjälp av Joel och ”Pidde” när det gäller min nya restaurang, poängterar Topon tacksamt.
— Det är en självklarhet för oss att hjälpa dig, du har ställt upp så mycket för Dalasmaker under 13 år, svarar Joel.
Trots att Topon nu har en egen restaurang tänker han fortsätta som kock i Grönklitt för Dalasmaker.
— Det är lågsäsong i Grönklitt nu, så jag kommer lägga mer tid i början på den nya restaurangen. När det är högsäsong i Grönklitt kommer jag jobba heltid där, men jag kommer även vara i min restaurang.
— Men jag kommer inte att lämna Grönklitt, det här är mitt andra hem, ja nästan som mitt första hem, skrattar han.

Till sin hjälp att driva nya Indian Cuisine kommer Topon ha sin fru och sin kusin. Restaurangen byter inriktning från att tidigare serverat thailändsk mat till indisk. Det blir fortsatt en lunchrestaurang, öppet måndag till söndag.
— Några rätter kommer vi ha samma varje dag, men vi kommer också ha byta. Varje dag finns det alltid något nytt jämfört med dagen innan, så kör vi veckovis.
— Längre fram är tanken att även ha take away på kvällar, men det får vi se när det blir, säger han om planerna.
När vi sitter och pratar i Toppstugan med den vackra utsikten, berättar Topon att det är på dagen 16 år sedan han kom till Sverige. Den 8 maj 2009 lämnade han hemlandet Bangladesh och flyttade till Borlänge.
— Min mammas farbror har en restaurang i Borlänge, förklarar Topon hur han hamnade i Dalarna.
Sedan hamnade han i Mora och ”kockade” på det som tidigare hette Masala vid Bälter Swens Torg. Redan för drygt tio år sedan var han intresserad av att driva en egen restaurang. Han hade kontakt med ägarna av en viss fastighet och talade om sitt intresse att han ville driva en indisk restaurang där.
— Jag väntade på att de skulle höra av sig. Jag var lite försiktig och ville inte tjata, men helt plötsligt såg jag en dag att det stod Thai Cuisine på en skylt. Självklart blev jag besviken när de aldrig hörde av sig.
— Det är lite roligt att just den lokalen tittade du på för över tio år sedan och nu får du äntligen starta din restaurang där, flikar Joel in.

När Topon Sahabuddin fick höra att Bert-Åke Eriksson skulle avveckla sin restaurang Thai Cuisine, visade Topon återigen sitt intresse för lokalen. Och den här gången blev det napp. Topon tar över all köksutrustning och andra inventarier som redan finns i thairestaurangen, men som ny byter inriktning till att servera indisk mat.
I Grönklitt lagar Topon vanlig svensk mat till gästerna, men till sina kollegor bjuder han på något annat.
— Vi hade nyligen avslutningsfest för oss som jobbar här uppe i Grönklitt och då hade Topon lagat indisk mat till över 100 personer. All mat försvann, det var så otroligt gott och jag fick skynda mig för att få mer, hyllar Joel Bysell sin kollega och ägaren av nya lunchrestaurangen Indian Cuisine.
Topon är precis i uppstarten och hoppas få igång sin indiska restaurang fortast möjligt.
— Jag hoppas vi kan komma igång redan 15-16 maj, men går inte det så öppnar vi veckan därpå, säger den nya restaurangägaren med ett leende.