
”Jag trodde inte att det skulle bli en sån här rusch”
2011 gick Brödbodens café efter Kyrkogatan i konkurs.
Men efter 14 års frånvaro uppstår Brödboden 2.0.
I samma lokal, men mindre mindre yta och med samma Malin Karlsson som ägare.
Hon har sett fram emot det här länge, så även hennes kunder.
— Jag trodde inte någon skulle komma ihåg mig efter så lång tid, men jag har inför öppningen fått ett väldigt bra gensvar och så många positiva kommentarer, det är verkligen chockerande. Då finns det hopp att folk vill komma och handla av mig, skrattar Malin.

Fast det är en betydligt mindre lokal jämfört med för 14 år sedan, ska hon ha ett litet café även nu med några få bord. Gästerna ska även kunna sitta på något högre, typ barstolar, vid fönstret och kika på ett förhoppningsvis pulserande Orsa.
Men i huvudsak är det inte på caféet som fokuset ligger utan på själva bakandet.
— Nu har jag visserligen bara 1/3-del av ytan, men lite kul att det är på samma plats som senast jag drev Brödboden, att cirkeln sluts.
Hon har verkligen längtat efter det här och egentligen skulle Brödboden ha öppnat för närmare två månader sedan. Målet var att dra igång i samband med Mat runt Siljan i början av september.
Malin berättar om allt strul som hon kämpat med inför öppningen. Det har varit en minst sagt knölig väg till att starta upp igen, men fredag morgon var det så äntligen dags.
— Förutom att Björn Daniels kom innan vi hade öppnat, han ville vara första kunden, så var det lugnt första timmen. Men sedan rasslade det till. Det här var över förväntan, allra helst med tanke på vädret. Jag har ju inte ens en trottoarpratare, så jag är alldeles chockad, säger Malin när värsta ”stormen” av kunder lagt sig.

Vid det enda bord som fanns premiärdagen satt Inga-Lill Örn och Barbara Barcinska och fikade.
— Hon är så välkommen, säger Inga-Lill och fick medhåll av sin väninna.
— Det är jättefint här, berömmer Barbara.
Malin Karlsson drev Orebagarn i Furudal 1996-2002. 1997/98 öppnade hon Brödboden i Orsa och drev båda verksamheterna parallellt till 2002. I Orsa höll hon först till i gamla Hellborgs bageri som senare blev Sten Hanssons cykelverkstad.
2009 flyttade hon till Kyrkogatan, granne med Handelsbanken, och startade då även café. Där drev hon sin verksamhet till 2011, sedan gick ekonomin inte ihop längre och Brödboden gick i konkurs.
— Det var dåligt väder den sommaren och det var stor skillnad på försäljningen jämfört med året innan, det är så väderberoende att driva café sommartid. Förhoppningen nästa sommar är att kunna ha några bord även utomhus på den gräsplätt som finns här på Byxtorget.
Att Malin ”kursade” senast det begav sig har inte avskräckt henne att starta upp på nytt nästan 15 år senare.
— Det var väl staten då som förlorade pengar på min konkurs, men jag har aldrig blåst någon och gjorde rätt för mig mot leverantörer och kunder. Det sägs att innan man är en riktig företagare, så ska man ha gjort en konkurs.
— Jag ska inte göra samma misstag som då och börja i mindre skala den här gången. Då hade jag två anställda på 75 procent, nu är planen att köra själv. Sedan ska jag ha kvar min halvtidstjänst på Hansjö Mejeri och jag kommer ha Brödboden öppet torsdag, fredag och lördag.
Så här premiärdagen hade Malin hjälp av Michaela Åkerlind och Christine Åkerman. Christine kommer nog gästerna se flera gånger.

Mejeriet drivs som en självbetjäningsbutik, man tar sina varor och swishar en summa. Samma princip är det meningen att Malin ska använda sig av, för de som snabbt till exempel vill in och handla en sallad.
— Jag kommer alltid att vara på plats och vill man ha service, så fixar vi det, annars är det bara att ta det man vill ha och swisha. Det finns andra möjligheter i dag, då föll jag på personalkostnaderna.
En markant skillnad jämfört med förra gången hon drev brödboden är allt har blivit så mycket dyrare.
— Råvarorna, elen och jag betalar nästan lika mycket i hyra nu fastän jag bara har en tredjedel av den yta jag hade då. Allt har blivit så dyrt, att köpa en bakelse i dag kan kosta 49 kronor. Visserligen är det ett hantverk, men man ska inte skinna folk.
Tidigare var hennes ciabatta väldigt populär. Det kommer hon ha i sortimentet nu med.
— Numera ser jag att en ciabatta kan kosta 18 kronor per styck. Hos mig fick man förr tre stycken för det priset.
Ett högt pris sägs visa att man är stolt över sitt hantverk, men det finns gränser, menar Malin.
— Det är horribla priser nu och Orsaborna är inte vana vid det. Jag vill inte att folk ska tänka; ”Hon är duktig, men alldeles för dyr”. Jag vill ju sälja och inte stå med diskarna fulla av bröd när dagen är slut. Det gäller att hitta en balans i prissättningen, men jag tycker att alla ska få unna sig något gott.
Det är ett motto som Malin Karlsson haft ända sedan hon startade Orebagarn på 1990-talet. Hon lovar humana priser när hon nu öppnar Brödboden 2.0.
— Jag kommer också att ha ”Veckans vara”. Det kan vara olika för varje vecka, där man får mängdrabatt. Det blir billigare om man köper fler av en viss sort.
I sortimentet kommer bland annat att finnas olika sorters kaffebröd och matbröd, men även sallader och hon gör dessutom smörgåstårtor på beställning. Semlor kommer hon också förstås att ha när det är säsong för det.
— Jag kommer även ha Nyströmslimpan och satsar på det folk känner igen. Sedan får jag provbaka mig fram, man vill ju gå hem i stugorna och det är så kul att starta upp igen, säger Malin med ett skratt.