Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Häromdagen fick Hopes ungar komma ut och känna på snön för första gången. Foto. Johanna Berglund

Isbjörnsungarnas första kontakt med snö

Den 29 november födde Hope två små isbjörnsungar. 3,5 månad senare såg de två ungarna ljuset för första gången då de lämnade sitt stall tillsammans med mamma Hope som hade koll på de små liven.

— Det har gått förvånansvärt bra. Hope är så omhändertagande, hon är en helt fantastisk mamma, säger djurparkschef Pernilla Thalin.

Det var under onsdagen som Hope tog med sig ungarna på en liten utflykt utanför idet, eller stallet som Pernilla säger.

— Vi öppnade luckan så att de skulle komma ut, men det tog närmare timmen innan Hope gick ut.

Annons
Här är Nanokk och Noori på väg ut i friska luften för första gången. Foto. Johanna Berglund

Och efter kom ungarna, noga övervakad av sin mamma.

— Vi har öppnat ut till de små hägnen som är i anslutning till deras stallbyggnad, så besökarna kan inte se dem än. Man kan skymta ungarna om man står vid utställningshuset, Polar World.

De som kan se nykomlingarna däremot är Ewa och Miki. Ewa som i fjol blev historisk då hon blev först i Orsa Rovdjurspark att föda en isbjörnsunge som överlever.

— Ewa och Miki har sitt hägn bredvid Hope och hennes ungar. De är supernyfikna på de små och Miki är säkert avundsjuk på att de är just två. Miki får ju lov att leka med sin mamma, vilket kanske inte alltid är så kul, medan de två små kan leka med varandra, skrattar Pernilla.

Under sina lite drygt tre första månader har ungarna varit i stallet tillsammans med Hope, där det vart mörkt och lugnt för att ge dem de bästa förutsättningar och efterlikna en naturlig miljö.

— Vi har haft på lamporna lite nu de senaste dagarna innan vi öppnade luckan och de får sakta vänja sig vid den nya omgivningen.

Mamma Hope har full koll på sina ungar. Foto. Johanna Berglund

— De har ju annars haft mörkt hela tiden, så det blir en stor omställning, dels att komma ut och vänja sig vid ljuset och sedan ska de ta sig fram i 80 centimeter djup snö, som det är i hägnet.

Isbjörnsungar är väldigt små när de föds och de har växt på sig rejält.

— Men jag vågar inte ens gissa hur många kilo de väger, säger Pernilla med ett skratt.

Man vet heller inte vilket kön det är på ungarna, men har ändå gett de båda namn. För snart 15 år sedan bestämdes att man skulle gå i alfabetsordning och varje år går man ett steg längre i alfabetet och 2021 hade Rovdjursparken kommit till ”N”.

— Vi hade en demokratisk omröstning bland personalen och kom fram till två könsneutrala namn, då det är födda under förra året så får de namn på bokstaven N; Nanook och Noori.

Pernilla Thalin, djurparkschef för Orsa Rovdjurspark. Arkivfoto. Jörgen Wåger

— Nu tycker jag Noori låter mer som ett tjejnamn, vi vet ju inte könen på dem, men vi misstänker att det kanske är en hane och en hona, då den ena ungen är lite större än den andra. Det blir lättare att se nu när de är ute i ljuset. Så snart kommer vi nog veta deras kön, fortsätter Pernilla.

De ungar som i parken föds under år 2022, vilket djur det än är, de får namn som börjar på bokstaven; ”O”.

Det här är sista året som Orsa Rovdjurspark kommer att ha öppet för publik. Parken ska avvecklas, vilket vi har berättat om tidigare. Sista dagen som det är öppet blir den 31 oktober.

— Det är det vi anställda har hört, något annat vet vi inte och vill du fråga mer om det, så får du ta det med ägarna eller VD:n.

Orsa Rovdjurspark planeras att stängas för gott den 31 oktober i år. Foto. Jörgen Wåger

Det har undertecknad försökt gjort tidigare.

Så även den aktionsgrupp som bildats som jobbar för att Orsa Rovdjurspark ska bli kvar, men det verkar inte finnas något intresse från de styrande att diskutera en eventuell försäljning av Rovdjursparken.

— Vi har inte hört ett ljud från någon av dem, berättar Jessica Johansson, initiativtagare till Rädda Rovdjursparken och som sköter aktionsgruppens hemsida.

Ägarna motiverar nedläggningen av Orsa Rovdjurspark med att antalet besökare gått ned under flera år.

Under sportlovsveckorna har det varit bra med folk, berättar Pernilla Thalin.

— Det är många som har års- och säsongskort som kommer flera gånger i veckan.

Här kikar isbjörnsungarna i Orsa Rovdjurspark fram. ”Ska vi verkligen gå ut”, tycks de tänka. Foto. Johanna Berglund

En del kanske ser det som sista chansen att besöka denna unika anläggning som efter oktober slår igen för gott. Åtminstone är det Grönklittsgruppens planer, sedan finns det en hel del folk som jobbar för att bevara Rovdjursparken.

— Vi som jobbar här får såklart ta emot många frågor angående nedläggningen av parken.

— Det är jättemånga som är ledsna och beklagar att vi ska stänga.

Naturligtvis är det ledsamt för de som jobbar där, inte minst att hela tiden påminnas om vad som väntar om drygt ett halvår.

— Det är jobbigt att prata om avvecklingen, det här är ju vår arbetsplats. Det är svårt för oss när folk frågar om de kan göra något, vi hänvisar hela tiden att de får ta kontakt med ledningen.

Isbjörnsungarna kallas för Nanokk och Noori, trots att man ännu inte vet könet på de båda. Foto. Johanna Berglund

Pernilla poängterar att alla jobbar på som vanligt för att göra det som de alltid gjort, göra det så bra som det bara går för djuren.

— De som jobbar här brinner för djuren och deras välmående. Vi vill informera och berätta om djuren, vilket är ett av våra viktigaste uppdrag som djurpark, att informera och utbilda våra besökare om djuren, även om det kommer många frågor om avvecklingen av parken.

I nuläget är det mesta som vanligt i Rovdjursparken, brunbjörnarna har kommit ut ur sina iden efter vintersömnen och busar runt i snön.

En förändring är att isbjörnen Wilbär har flyttat.

Annons

— Men det har inget med själva nedläggningen att göra. Det har varit planerat sedan länge att Wilbär skulle flyttas och det gjordes nyligen, till en djurpark i Holland, vilket gjordes utifrån vad EAZA och artkoordinatorn rekommenderade.

— Annars är det intakt med såväl djur som djurvårdare och vårt fokus ligger som vanligt på djurens välmående och vårt arbete som djurpark.

Rovdjursparken, eller Orsa Björnpark som det hette först, invigdes på 1980-talet, men inom en snar framtid så har den gjort sitt som besöksmål.

— Vi jobbar på som vanligt, även fast det är en ovanlig situation, och några större förändringar kommer inte att göras förrän efter att vi stänger den 31 oktober. Det är i alla fall det vi vet i nuläget, säger djurparkschef Thalin.

Läs även: