
Hansjö Mejeri producerar Orsamjölk
Den erkänd goda grillade Hansjöosten prisades med en silvermedalj när SM i mathantverk avgjordes i oktober. Nu utvecklar Hansjö Mejeri sitt utbud och lanserar en egenproducerad mjölk; Orsamjölken, med fyraprocentig fetthalt.
Ett antal Orsabor fick en glad överraskning inför förra helgen. På trappen till deras hus stod en flaska där etiketten talade om att innehållet var; Orsamjölk.
— Vi gjorde en smyglansering när vi åkte ut som jultomtar och lämnade flaskor som smakprov, berättar Björn Daniels med ett skratt.
När bröderna Johan och Björn Daniels för ett antal år sedan tog över föräldrarnas lantgård, så drev Johan själva lantbruket medan Björn tog hand om mejeridelen. Så har det fortsatt.
— Men den här produktionen av Orsamjölk gör vi tillsammans, poängterar Björn.
Vi kan också nämna etiketten till flaskorna, som har kossor och kurbits, har målats med akvarell av Björns fru Nicolina, som även gjort texten.

Att döma av reaktionerna på Facebook till de som glatt överraskad fick ta emot en flaska Orsamjölk så är den väldigt god.
— En av de som fick ett smakprov var Kalle Moraeus och han berömde mjölken, det känns bra.
Nu är det inte bara den välkände spelmannen som gett beröm till Orsamjölken. Många positiva omdömen har det blivit sedan Hansjös egna jultomtar levererade den nyproducerade mjölken ända fram till dörren till de utvalda.
I anslutning till mejeriet, som också är Björns och hans familjs bostad, har det byggts ut med en container.
— Vi har köpt en färdig inredning för att kunna producera mjölk, berättar Björn.

I två omgångar, totalt 200 liter, har man testkört för att säkerhetsställa att mjölkproduktionen fungerar som den ska och allt har flutit på bra.
Innan helgen fick man också grönt ljus från Livsmedelsverket och redan till veckan är det meningen att man ska kunna hitta Orsamjölken i butik.
— ICA Maxi säljer redan ost härifrån och där är det klart att de även kommer sälja Orsamjölk. Man vill förstås att även Orsaborna ska få tillgång till mjölken och det är ju också många orsingar som handlar där.
Naturligtvis vill bröderna Daniels få ut den lokalproducerade Orsamjölken även till butikerna i Orsa.
— Vi har pratat med ICA och Coop och vi hoppas att de också vill sälja vår mjölk.

Orsamjölken som är fetare än vanlig mjölk.
— Ja, den ligger på fyra procent.
När det gäller produktionen så räknar bröderna med ett par tusen liter i veckan.
— Det beror förstås på efterfrågan, men vi börjar med 2 000 kanske upp till 3 000 liter mjölk i veckan.
— Det är viktigt att få ut den mängd butikerna efterfrågar och vi vill därför inte ta på oss för mycket i början. Därför håller vi oss inledningsvis till Orsa-Moraområdet, sedan får vi se om vi kanske utökar till Rättvik och Sälen, säger den numera även mjölkproducerande Björn Daniels.
