
En 70-årig epok är över
Orsagrisen har funnits under många år. Men nu försvinner det namnet. Forsgrens har fött upp grisar i Björken, men lägger nu ner den verksamheten. Efter 70 års grisuppfödning är den eran nu slut.
— Jag har tre grisar kvar på gården nu, svarar Tore på frågan om det är helt tomt.
Det var Tores föräldrar som introducerade grisar på lantgården i Björken för hela sju decennier sedan och det var i samband med att Forsgrens Lantbruk i juni fick ta emot utmärkelsen Årets Företagare i Orsa 2021, som Tore berättade hur han av en tillfällighet blev bonde.
— Det var egentligen min bror som skulle ta över efter våra föräldrar, men när han omkom blev det att direkt jag slutat årskurs 9, så började jag jobba på gården.
Där blev han kvar och är fortfarande aktiv lantbrukare, trots att han passerat pensionsåldern.
Tore, som fyller 66 år i början av november, har jobbat på gården i över 50 år. 50-årsjubileet var i juni, bara veckan efter att familjen Forsgren blivit utsedd till Årets Företagare.
Under alla år har Tore fött upp grisar, men det är slut med det nu. När vi pratades vid i början av juni i år, fanns runt 700 grisar på gården, nu i slutet av november finns som sagt bara tre kvar.

Han tippade i början av sommaren att han i september skulle vara nere på noll, men på grund av lite olika omständigheter dröjde det ytterligare några månader innan han avvecklat grisproduktionen.
— Men efter helgen ska det vara tomt, berättade Tore i fredags.
Trots avvecklingen av Orsagrisen är det fullt upp.
— Ja, inte har det blivit mindre jobb, konstaterar han med ett skratt.
Trots att det inte längre kommer att levereras grisar från Forsgrens till Siljans Charks slakteri vid Ickholmen i Vikarbyn råder det ingen brist på arbete där.
— Det finns inte många slakterier kvar och det kommer grisar ända från Norrtälje i söder till Sundsvall i norr, men även från Östersund och Värmland.
Men från Forsgrens i Björken kommer det inte några fler. Sönerna Daniel och Henrik satsar på annat än djur, bland annat flisentreprenad.
— Ja, de prioriterar annat, det finns inte tid till allting.

Men för Tore själv hoppas han få tid över till annat nu när grisarna är ett minne blott.
— Visserligen har vi inte skött allting själva, vi har haft en anställd, men visst borde det bli mer tid över nu. Det känns bara bra att man inte behöver tänka på det här med grisarna längre, menar han.
— Men bara för att grisarna är borta så kommer inte jag att sitta och rullar tummarna, poängterar Tore.
Hur summerar han då 50 år som grisbonde?
— Det har varit en rolig och intressant resa. Vi har hela tiden utvecklats, bland annat jobbat väldigt mycket med alternativa foder. Det har varit många år av utveckling och det har inte varit tråkigt, avrundar Tore Forsgren.
En av dem som Forsgren levererat grisar till är Peter Arkeberg. Arkeberg, som själv är gammal grisbonde då han bodde i Stora Skedvi, flyttade till Våmhus 1984.
Han jobbade åt dåvarande Lantmännen i ett antal år, men de senaste åren har Peter jobbat som personlig assistent. Men vid sidan av det, har han även sålt griskött och då under namnet Orsagrisen, eftersom köttet kom från Forsgrens gård.
— Jag har sålt Orsagrisen i kanske tio år, berättar Arkeberg.
— Jag har varit grisbonde själv och ville behålla kontakten inom den ”världen”, så då började jag sälja en halv gris på 44 kilo eller en halv på 22 kilo. Mellan fem till sju grisar i veckan brukar jag sälja och mer till jul, förstås.
Förra onsdagen (20/10) gjorde han sin sista leverans av Orsagrisen till en av sina kunder.
— Men jag kommer att fortsätta sälja gris, poängterar Arkeberg.
— Men då jag måste hämta grisarna från en annan gård, så kan jag inte kalla det för Orsagrisen längre.

Det är inte helt klart än varifrån han ska hämta grisarna.
— Det är en gård mellan Värmland och Dalarna som jag förhandlar med, men det är inte hundra. Det är fina grisar där, men blir det inget av där, så hämtar jag dem i Skedvi, min gamla hemkommun.
Han vill försöka hitta en gård med samma fina kvalité som Forsgrens grisar. Arkeberg öser beröm över Orsagrisen.
— De är helt enkelt jäkligt duktiga där, en fantastisk gård, säger Peter om Forsgrens Lantbruk.
Vi kan tillägga Arkeberg vill lugna alla som eventuellt blir oroliga nu att bli utan gris till jul.
— Det är ingen fara, de som har beställt gris av mig till jul kommer att få sin leverans, lovar han.