Siljan News logo
Annons
Två av minneskvällens huvudfigurer, Yvonne Öijer och Berit Hedberg, som med stor glädje minns Ego Boys storhetstid. Foto. Jörgen Wåger

Ego Boy hedrades för sin seger i Elitloppet

I maj 1973 skrevs travhistoria då Ego Boy vann Elitloppet på Solvalla. Under torsdagskvällen fick alla intresserade på Röda Kvarn återuppleva den magiska dagen då sagohästen från Orsa som tränades i Rättvik blev historisk.

— Det var en himla varm och go tillställning, sammanfattar Lisbeth ”Pippi” Gunnars denna kväll, ett halvt sekel efter Ego Boys sensationella seger över amerikanske stjärnhästen Flower Child som på den tiden ansågs bäst i världen.

Pippi är med i Orsatravarna som tillsammans med Röda Kvarn och även Dalatravet låg bakom det här fina minnesevenemanget. Vi ska också nämna att den här minneskvällen blev verklighet tack vare en idé från Karin Erikes. Karin som själv är från Rättvik, men som bor i Orsa sedan många år och som är en av eldsjälarna i Röda Kvarn.

Det bjöds på stor nostalgisk afton för alla travälskare i anrika bion Röda Kvarn i Orsa, som hade lockat runt 100 besökare som ville återuppleva den där magiska majdagen på Solvalla för ett halvt sekel sedan.

Annons
Per Mårthans var moderator när Ego Boys seger i Elitloppet hyllades 50 år efter segern på Solvalla. Foto. Jörgen Wåger
Ingemar Olofsson och Ego Boy. Foto. Nordiska museets arkiv

Historiska segerkusken Ingemar Olofsson och Ego Boys ägare Tage Hedberg är borta sedan länge, men på scenen fanns Tages fru Berit Hedberg och Ingemars sambo Yvonne Öijer. De hade till en början tagit plats i en soffa och mellan sig hade kvinnorna Christer Roos, enormt travintresserad Rättvikare.

— Vi var ett gäng som åkte runt och följde Ego Boy, berättade Roos.

Många roliga anekdoter från den tiden kom upp, där både Berit och Yvonne berättade om tiden då Ego Boy ”erövrade världen” och även publiken fick vara med och berätta, både från Orsa och Rättvik.

Berit fick också en särskild hälsning via video från Radiosportens Bengt Skött, Orsasonen som brukar referera från Elitloppet och som fick sitt travintresse tack vare Ego Boy, berättade den kända radiorösten.

När rolige moderatorn Per Mårthans frågade hur många som var med på Solvalla den 27 maj 1973, så var det 10-15 händer som sträcktes upp i luften.

— Det var väldigt roligt med alla anekdoter och Rättvikarna som fanns på plats uppskattade tillställningen väldigt mycket, säger Pippi Gunnars.

Entrén i Röda Kvarn hade smyckats med tidningsurklipp och fotografier på Ego Boy, vilket var en försmak av vad som väntade. Berit Hedberg berättade tidigare att när det visas från Ego Boys seger var det bara det omdiskuterade skiljeheatet som man fick se.

Berit hade begärt att få se även första heatet. Det fick hon, och alla andra 100-talet närvarande, men bara sista biten, som visade att Ego Boy vann överlägset.

Pokaler som Ego Boy sprungit hem hade ställts upp på Röda Kvarns scen. Foto. Jörgen Wåger

Det andra heatet förlorade Ego Boy med bara någon decimeter, när Flower Child tog sig förbi sista metern. Sedan berättade Berit om dramatiken inför skiljeheatet, där Ingemar inte var så sugen på att köra ett tredje lopp.

— De amerikanska hästarna var vana vid flera lopp samma dag, men Ego Boy hade tidigare aldrig sprungit mer än ett lopp på en dag. Ingemar var rädd att Ego Boy skulle gå sönder, förklarade Berit.

Men det blev ett skiljelopp, endast med Ego Boy och Flower Child. Efter en långsam inledning kunde sedan Ingemar Olofsson defilera in i mål med en klar seger för Ego Boy. Där skrevs historia och det var också anledningen till denna minneskväll 50 år efter segern på Solvalla.

— En rolig grej är att jag satt bredvid Berit och jag såg att hon var våt i ögat. ”Han vann igen”, sa hon. Berit har svårt än i dag att förstå att Ego Boy kunde vinna, berättar Pippi.

Det var Karin Erikes som kom på den fina idén om en minneskväll för att hylla Ego Boy. Foto. Jörgen Wåger

Det visades film från Rättvik när Ego Boy kom hem efter Elitloppssegern. Där hade man gått man ur huse för att fira skrällvinsten.

— En annan var för ung, så man var inte med på den tiden. Men det var verkligen stort och man fick rysningar av att se filmerna och höra berättelserna från den tiden.

Det är bara att hålla med Pippi Gunnars. Det visades även en hyllningsfilm från Nordiska museet. Det enda som saknades är väl en film/bilder från när Ego Boy visades upp på Udden i Orsa efter Elitloppsvinsten.

— Vi har efterlyst, men inte hittat något därifrån, så det var lite synd. Det sägs att det var runt 6 000 besökare på Udden, vilket psyke Ego Boy måste haft som kunde hålla sig lugn, säger Orsatravarnas representant.

Det blev väldigt rörande när Per Mårthans berättade om Ego Boys tragiska dödsfall ett år efter segern på Solvalla.

— Jag blir tårögd när jag tänker på det än i dag. Jag var 19 år och var på Rättviksparken för en rolig kväll, men det blev alldeles tyst i parken när det dystra beskedet kom, berättade Per och torkade en tår.

Annars var det här en glädjens och minnenas kväll om sagohästen från Orsa som tränades i Rättvik av Ingemar Olofsson. Från Ego Boys allt för korta karriär kan vi nämna att av 67 starter vann han 50 och slutade på andra plats i nio lopp.

— Jag är helt nöjd. Det var väldigt trevligt och lättsamt och jag fick träffa mycket folk jag kände igen, berättar en glad Berit Hedberg för Siljan News dagen efter.

Berit gläds åt alla minnen och allt firande som varit i år, ett halvt sekel efter triumfen på Solvalla.

— Men jag trodde inte att han (Ego Boy) skulle vinna när de visade filmen, men han gjorde det igen, skrattar  den pigga 87-åriga damen.

Per Mårthans avslutade minneskvällen med att ge Orsa kommun en passning.

— Det är klart att Ego Boy ska han en Hall of fame-sten här i Orsa.

Annons
Här ser vi Tage Hedberg och Ingemar Olofsson i kortegen i Rättvik efter Ego Boys hemkomst.
Tage och Berit Hedberg. Foto. Nordiska museets arkiv