
Duktig krögare öppnar restaurang hos Grönklitt
Att coronaanpassa sin verksamhet till rådande omständigheter. Det är vad Orsa Grönklitt gjort inför vintern. En besökare ska inte behöva gå in i en lokal utan att känna sig trygg.
Orsa Grönklitts anläggningschef Johan Sares tar emot oss med ett stort leende denna soliga fredag. Nere i centrala Orsa finns det inte en gnutta snö, men i Grönklitt märks det att vintern är i antågande.
— Bara för ett par dagar sedan kändes det inget vidare, men tänk vad ljuset kan göra, nu känns det mycket bättre, inleder Johan.
Solen skiner och den snö som föll under torsdagen gör att Grönklitt redan nu ser ut som ett inbjudande vinterlandskap.
— Det har blivit kallare också, så nu kan vi köra våra snökanoner.
Sares har bjudit in för att visa hur de coronaanpassat anläggningen inför vintersäsongen. En vinter där längdsäsongen drog igång redan den 24 oktober, men som efter det tvingats pausa två gånger. Sedan i måndags går det inte att åka längdskidor.
— Jag hoppas det går att åka längd nästa helg, men det är inget jag kan lova, poängterar han.

Sares kör runt undertecknad på anläggningen och visar hur Orsa Grönklitt gjort för att minimera smittrisken.
— För det första har vi i stort sett bara stugboende här, vi har ju inget hotell. Vi har ett vandrarhem med cirka 40 bäddar, men annars är det bara stugor och bara det gör att man inte behöver blanda sig med folk.
Johan berättar vidare att besökaren ska inte behöva vistas inomhus över huvud taget om man så önskar.
— Bara det här med incheckning. Vi har tre incheckningsstationer och nyckeln till sin stuga kan man hämta ut här efter att ha tilldelats en kod, berättar Johan och visar en låda som sitter på en vägg utomhus.
— Likaså med spårkort och liftkort, det kan man ordna med telefonen. Men vi har också så man kan köpa det ”över disk”, men man behöver inte gå inomhus, vi har kurer ute.

Inte ens om man vill hyra skidor ska man behöva gå in, förutom en i familjen. Där bokar man en tid, sedan står man utomhus och väntar på sin tur och behöver inte blanda sig med övriga.
— En går in och hämtar skidor och pjäxor. Vill man till exempel prova pjäxor så gör man det utomhus. Vi ska sätta upp tält här som skydd. Vi har gjort allt för att vi inte ska samla folk inomhus.
Värmestugan är ett ställe som brukar locka en hel del folk, vilket förstås inte är lämpligt i dessa coronatider.
— Värmestugan vid barnbacken har vi stängt och den är bara till för skidskolan. I stället för värmestuga så ska vi sätta upp fyra tält där de som har medhavd matsäck kan vara.
— Och värmestugan vid norrbacken ska vi göra om till grillkiosk.

Det planeras för sju extra toaletter och bilparkeringen vid barnbacken har blivit 2 000 kvadratmeter större.
Johan återkommer till att en familj som hyr en stuga, den ska inte behöva gå inomhus någonstans mer än i sin stuga.
— Vill man beställa mat, så har våra restauranger take away. I vår livsmedelsbutik, om man till exempel behöver bröd, mjölk, smör och så vidare, det kan man beställa online och få det utkört till stugan.
Det som kan bli lite kruxigt att få till är väl främst liftköer.
— Men där har vi sagt att det ska vara en stavlängds avstånd mellan besökarna. Vi kommer också ha liftvärdar som håller koll på det.

Det finns som sagt förutsättningar att vara utomhus hela tiden. Men sedan finns det de som vill ha möjligheten att kunna sätta sig på en restaurang. Det är förstås glesare mellan borden, men här kommer den stora nyheten i Grönklitt. Sedan tidigare finns Ugglan & Björnen samt Toppstugan, men nu planeras det för en tredje restaurang, i Rovdjursparken.
— Vi ska göra om caféet till en restaurang och det gör vi tillsammans med Mat vid Siljan. De har sedan tidigare restaurang vid Leksands sommarland, Leksand strand, Siljans konditori samt driver alla restauranger i Tegera arena.
— Det är Robert Tamm som driver Mat vid Siljan och vi hade ett samarbete vid VM 2015 i Falun (längdskidor) när jag jobbade för skidförbundet. Robert är en erkänt duktig krögare och kommer att bli ett mycket bra komplement till vår anläggning.
Tack vare det här så får gästerna ytterligare en restaurang att äta i och sprida ut sig på.
— Det ska finnas plats för runt 140-150 gäster och med glesare avstånd mellan borden, poängterar Sares.
Så nu står Orsa Grönklitt redo för en vintersäsong, trots coronapandemin och de hårdare restriktioner som införts.
Men oavsett hur en mycket en anläggning anses coronasäker, hänger ändå det mesta på individen.
— Vi har gjort det vi kan, men mycket av det här bygger förstås på eget ansvar. Skidåkning är bra för folkhälsan och det ska vi kunna göra så tryggt som möjligt i Grönklitt, avslutar Orsa Grönklitts anläggningschef.