
”Blommor ska jag inte hålla på med”
1975 startade Lars-Olof Uleander tillsammans med sin fru Gun-Inger Stackmora Trädgård.
50 år senare har verksamheten vuxit från ett växthus till sju stora plus ett mindre.
Det här var Lars-Olofs livsverk, men han har på grund av sjukdom dragit sig tillbaka.
Sedan några år är det sonen Lars som driver den populära handelsträdgården som lockar besökare från när och fjärran.
— Det var meningen att jag skulle ta över, men det blev tidigare än jag hade räknat med, säger Lars.
Lars Uleander föddes 1976. Året innan startade hans föräldrar Stackmora Trädgård. Det här blev Lars-Olofs stora livsverk, inte minst när han och Lars mamma gick skilda vägar.

Gun-Inger Brandt fortsatte även hon jobba med blommor och drev först en butik efter gågatan (blå huset) i Orsa för att sedan flytta till sin verksamhet till Mora, där hon drev Noretblomman till för cirka fem år sedan.
— Mamma tycker fortfarande om att jobba med blommor. Hon är pensionär, men hoppar in ibland och jobbar i butiken och framför allt är det den sociala biten hon tycker om.
Orsa Blommor är butiken i centrala Orsa som ingår i Stackmora Trädgård. Där brukar Lars fru Helena hålla till.
— Just nu är vi totalt tolv som jobbar i företaget, varav tre i butiken nere på byn.
För tre år sedan blev det generationsskifte i Stackmora Trädgård, då Lars tog över efter sin far. Men det har inte alltid varit givet att han en dag skulle ta över sin pappas livsverk.
— När man var barn så var det här som en enda stor lekplats. Sedan när jag kom upp i tonåren såg jag hur mycket föräldrarna slet och då tänkte jag att ”blommor ska jag inte hålla på med.”
I stället läste han till verkstadsmekaniker och utbildade sig till svetsare. Han flyttade till Småland och fick jobb i en plastindustri i Gnosjö.
— Men jag insåg att industrijobb inte var något för mig.

Lars frågade då sin far om han kunde få jobba åt honom.
— Det här var 1998 och det var egentligen bara meningen först som ett sommarjobb. Samtidigt var det en som hade slutat, pappa behövde mig och jag blev kvar. Sedan har det rullat på.
Och nog har det rullat på, så pass mycket att Stackmora Trädgård i år fyller 50 år. Och över hälften av det halvseklet har Lars funnits i företaget, han som aldrig skulle jobba med blommor.
— Ju mer man lär sig om blommor och växter, desto roligare blir det. Det här med jord och gödning är en jättestor bit och man kan nörda ner sig i det här om man vill det, skrattar Lars.
Från det första växthuset som stod klart i Stackmora för 50 år sedan, har det sedan vuxit till åtta växthus.
— Vi kan säga att vi har 7,5 växthus. Vi har sju stora och ett mindre. På 1980- och 1990-talet utökade pappa med nya växthus, men de senaste 15 åren har vi inte byggt något nytt.
— Här har vi det lilla växthuset, informerar Lars när han visar Siljan News runt. Pappa räknade en gång hur många blommor som vi hade totalt och jag tror han kom fram till 250 000-300 000 som fanns i växthusen samtidigt.

Uleander hade inte varit främmande att utöka med ytterligare något växthus, men det får helt enkelt inte plats.
— När det gäller kundunderlaget, så skulle vi absolut kunna ha fler växthus, men det är markytan som bromsar det hela, konstaterar han.
I november 2018 drabbades handelsträdgården av ett rejält bakslag i samband med en brand. Hälften av växthusen blev lågornas rov, men ingen människa kom till skada. Värden för tio miljoner kronor brann upp, siade en bedrövad pappa Lars-Olof för Siljan News någon dag efter förödelsen.
— Det räcker inte, du får dubbla det. 22 miljoner kronor gick upp i rök, varav vi själva fick stå för cirka fem miljoner, berättar Lars i dag.
Branden innebar förstås en stor omställning affärsverksamheten, men man klarade ändå av att göra sina kunder nöjda.
— Vi fick omorganisera allt och de växthus som blev kvar, där handlade kunderna som vanligt. Till våra storkunder fick vi beställa hem i stället för att odla själva, så vi hade fortsatt kvar alla kunder som innan branden.
2019 byggdes de brandhärjade växthusen upp och 2020 var allt återställt till sju stora växthus samt ett mindre.
— Ska man se något positivt när det gäller branden, så är just att det skedde i november. Den kunde lika gärna ha inträffat på våren, då hade det varit fullt inne i växthusen. Så det är väl något positivt i det hela, konstaterar Lars.
En lite rolig anekdot är när Handelsbanken stängde igen sitt kontor i Orsa inför sommaren 2021. I kontoret fanns en stor Hibiskus som hade stått där i över 50 år. Man sökte någon med gröna fingrar som kunde ta hand om den och vad passade bättre än att Hibiskusen hamnade i Stackmora.
— Ja, det var en historia i sig, haha. Vi fick klippa nån kvist för att få ut den genom dörren och sedan upp på en släpvagn och köra den hit.
— Men den lever och frodas här uppe, konstaterar Lars och visar den enormt stora Hibiskusen, som i dag måste närma sig 60 år.
Han säger att den måste beskäras varje år och att de funderar på att skaffa en större kruka till den.
— Det stimulerar tillväxten om man beskär Hibiskusen. Den ska vara stor och fin, men den får ju inte bli hur stor som helst.
Stackmora Trädgård är cirka tio år yngre än deras ”berömda” Hibiskus, som lever och frodas. Det gör även handelsträdgården i Stackmora i allra högsta grad.
— Det finns många besöksmål runt Siljan och det är roligt att vi gjort oss ett namn som folk tycker om att besöka.
Det är så fullt upp att man inte haft tid att ordna med något 50-årsfirande. Planen är att ordna något särskilt under sensommar eller höst. Några ”ålderskrämpor” efter ett halvt sekel kan man inte se.
— Företaget mår faktiskt riktigt bra. Det är ny fart i trädgården, nya växter och vi går stadigt framåt med nya idéer och vi har gjort en uppfräschning av området.
— Det gäller att försöka utveckla det man har och maximera på bästa sätt. Man får inte bli hemmablind, det behövs omväxling och förnyelse samtidigt som man vårdar det gamla, säger Lars Uleander om sin fars livsverk som han nu tagit över och för vidare som andra generation.