
Våmåbadets nya ägare satsar på glamping
De nya holländska ägarna till Våmåbadets camping försöker ständigt utveckla sin verksamhet. Nytt för denna säsong är bland annat ett glampingtält, samt möjligheter att ladda elbilen.
— Vi kommer ha tält på en yta som är sammanlagt 70 kvadratmeter, säger ägaren Job Brasser.
Förra året tog holländarna Job Brasser och Iris Droogers över Våmåbadets camping. Ambitionen var att komma bort från hemlandet och testa vingarna i en annan typ av roll än de tidigare haft.
— Efter att ha arbetat inom turistsektorn kände jag, precis som min man, att vi ville ge oss ut på nya äventyr. Vi ville leva i ett land där vi har lite mer plats att göra det vi vill. I Holland känns det omöjligt att göra en sådan sak, säger Iris Droogers.

Planerna på att starta en verksamhet utomlands hade de haft i flera år, innan de väl tog steget. Fast så kom pandemin och senarelade satsningen till att ske först några år senare. Men från första början var de inte ute efter att bli campingägare. Snarare ville de driva något för turismen i Mora.
— När vi hörde att denna camping var till salu, det var då vi började fundera på det. Våmhus är en fantastisk plats och det krävdes inte mycket betänketid från det att vi kom hit till att vi köpte campingen, säger Job Brasser.
Som nyblivna campingägare var det ett utmanande första år. Mycket behövde renoveras och justeras från hur det såg ut tidigare.
— Det har varit fullt upp. Allt var gammalt när vi kom hit. Toaletterna och duscharna var slitna – så vi tog bort allt. Bara väggarna var kvar. Nu har vi nya toaletter, nya duschar och golvvärme; något som inte fanns innan.
Idag finns det 65 campingplatser på Våmåbadets camping – något som ökat sedan de tog över.
— Högsäsongen började vid midsommar och vi räknar med fler gäster hela detta år än vad vi hade under förra året.
Campingplatsen är unik, menar de. Att stanna till vid Våmåbadet är annorlunda än att spendera semestern vid de andra campingplatserna runt Orsasjön.
— Det viktigaste när man kommer till en camping är att huvudfaciliteterna är bra. Det som förväntas finnas finns också här. Vi vill inte sticka ut med en massa extra saker, utan detta ska vara en plats där allt det grundläggande finns, säger Iris Droogers.

En stor sak de behövt ordna med i år, är frågan om elförsörjning. Flera campinggäster var utan ström i fjol. Denna säsong finns det ström till elbilar också.
— Vi har idag 49 campingplatser med elektricitet, men vi hade inte tillräckligt många platser med elförsörjning innan vi kom hit. Nu har vi bland annat grävt upp mindre kablar och ersatt dem med större, säger Job Brasser.
Framför allt har de behövt ström till köksverksamheten vid receptionen.
— Eftersom vi har som en liten pizzeria i vårt kök, behövs elektriciteten.
Utöver att gästerna kan ta hit sina husvagnar eller husbilar, finns det i år möjlighet att testa något nytt: Glamping.
—Vi kommer ha tält på en yta som är sammanlagt 70 kvadratmeter.

Tälten ska vara inredda med diverse möbler – såsom sängar, bord och sittplatser – när de är klara.
— Det har tagit lite tid att sätta samman allt och det kommer kännas skönt när jobbet är klart med tälten.
Allt som allt har paret lagt mer pengar på renovering och utveckling av området, än de köpte campingen för förra året.
— Renoveringen kostade långt över två miljoner kronor, så det har blivit en investering.
Resultatet av denna satsning är att campingen idag är betydligt fräschare än vad den var tidigare. Inte bara invändigt har skillnaden märkts. Mycket tid har gått åt till att arbeta ute på själva fältet, där campinggästerna har sina husvagnar.
— Innan var det bara grus där vi nu har gräs. Det kändes bättre i den här miljön. Men vi har inte haft råd att anställa en massa personal, utan försöker lösa allt på egen hand.

En sådan sak blir bara svårare när även deras lilla familj blir större. Tvååriga dottern Merel passas oftast av mor-och farföräldrarna, men det går inte alltid.
— Särskilt under högsäsong blir det svårt. Tidigt på sommaren är förskolan öppen, men när den stänger måste familjen hjälpas åt, säger Iris Droogers.
Ägarna vill i ett senare skede ha solpaneler på servicehuset. Detta kan bli särskilt svårt, då kommunen sagt nej till att såga ned de höga tallarna som tornar upp sig över fastigheten.
— De har sagt att det är för farligt att ta bort träden. Rötterna går i varandra. Men huset har ett söderläge, så det hade varit perfekt med solpaneler om det inte vore för tallarna, säger Job Brasser.
Fler projekt är på gång; campingen är under ständig utveckling. Nästa säsong – eller säsongen efter det – kan det finnas en restaurang på området.
— I alla fall är det vad min fru vill. Det försökte vi med förra året också, då vi redan hade händerna fulla med annat. Men vi tror på det här och kommer fortsätta göra vad vi kan för att gästerna ska trivas.