
Trots Pandemin och Putin: Därför håller Danne och Bella fast vid sin dröm
Bella och Danne har drivit Säters stadshotell i sex år nu, och deras kärlek till den gamla byggnaden är påtaglig, trots att deras resa krävt både tålamod och uthållighet. Detta år är extra speciellt eftersom byggnaden som hotellet ligger i firar sitt fyrahundraårsjubileum, vilket ger en djupare dimension till deras resa. Paret minns den 13 mars 2020 när covid-19-pandemin hade nått Sverige, och allt på hotellet var avbokat.
— Vad ska vi göra nu? Då dukade vi upp middag här i salen, bara för oss två. Sedan dansade vi här, bara höll om varandra. Och grät. Det var fruktansvärt.
Fyra år har gått sedan dess, och trots ytterligare en smäll mot besöksnäringen – inflationen – står Danne och Bella fortfarande på benen.
— Vi har klarat att de två stora P:na; Pandemin och Putin. Vi står fortfarande upp, men vi har såriga knän, säger Danne.
Det är en medfödd tjurskallighet som gör att hotellet inte har stängt portarna än, trots svårigheterna, berättar Danne. Han och Bella har tagit sig an drömmen om hotellet, och då är det inte bara att ge upp.

— Under pandemin lärde man sig att spara, både på energi och vatten. Vi hade bara en kyl igång i köket, vi drog ner värmen, berättar Danne.
Han kommer från Luleå, är utbildad kock och har jobbat inom restaurang och hotell i hela sitt liv. Efter många år i Östersund, där han både bildade familj och startade eget, blev han hotellchef. Men för sex år sedan skedde en stor förändring i Dannes liv, och han längtade efter att börja om på nytt. På en webbsida dök ett företag upp till salu: ett hotell.
Varför blev det just Säter, av alla ställen?
— Jag förälskade mig i hotellet. Charmen, energin. Det känns bra, säger Danne.


Byggnaden som Säters stadshotell ligger i uppfördes under 1600-talet, vilket gör den till en av de äldsta bevarade byggnaderna i området. Den uppfördes ursprungligen som bostäder åt förmännen i kopparhyttorna. Först 1880-talet omvandlades byggnaden till hotell.
Även Bella beskriver den särskilda känslan i huset. Här känns historiens vingslag i varje vrå, från den putsade fasaden till den gamla brännvinskällaren i sten under huset. Genom en liten glugg i källaren visar Danne ett litet kikhål in till den gamla krypgrunden. Där vilar ett fyrahundra år gammalt bjälklag på stora stenar, och historien känns plötsligt väldigt närvarande. I rummen i det gamla huset sitter gammaldags fönsterhakar med djupa nischer och med en utsikt över Rådhustorget som förblivit nästintill oförändrad under hundratals år. I matsalen breder mycket välbevarade takmålningar från 1800-talet ut sig.
— Det är slitet och det är gammalt, men det är kärlek, säger Bella eftertänksamt.

För Danne, som tidigare bott i Falun, kändes den lilla trästaden som en bra plats att börja om på nytt. När han kort därefter träffade Bella på en matmässa i Stockholm, dröjde det inte länge förrän kärleken tog henne till Säter också. Men för Bella var det Danne som var den stora förälskelsen.
— Det var kärlek faktiskt. Jag bodde i Stockholm då, sedan träffade jag Danne.
Hon började jobba på psykiatrin utan någon anknytning till Säter, men snart stod det klart att hon behövdes på hotellet. Idag är det hon som ä spindeln i nätet, som ser till att allting är snyggt och prydligt. Att allt fungerar som det ska.
— Vi jobbar hundra, nej, tusen procent.
Paret är förlovade och hade egentligen tänkt gifta sig för flera år sedan.
— Det kom ett hotell emellan, säger de med ett skratt.
Danne och Bella funderar över hur krogkulturen förändrats i Sverige genom åren. Förr gick folk ofta ut och åt, dansade och träffades. Numera, särskilt sedan pandemin, stannar de ofta inne och bjuder på middag hemma. Åtminstone i mindre städer, där det finns möjlighet att bo större.
Paret bakom stadshotellet gör sitt bästa för att locka tillbaka gästerna ut på spontanmiddag igen. De varierar menyn efter säsong, kör temakvällar och dukar upp för ostkvällar i källaren. Näst ut är karaoke-kvällar som Bella ser fram emot att testa. Men innan dess har de både Nostalgidagarna och Historiska Veckan att ro i hamn. Under dessa veckor är det ingen brist på gäster, tvärtom. Det är tvärfullt.
— Ett år i förväg. Vi får in bokningar nu till Nostalgidagarna nästa år, berättar Danne.
Andra delar av året är det däremot betydligt lugnare, och trots att Danne och Bella redan jobbar sju dagar i veckan, önskar de att de hade haft fler gäster.
Jag hör att er tid här tidvis har varit tuff. Är det här fortfarande er dröm?
De tystnar en stund och känner på frågan. Sedan kommer ändå svaret: Ja, det är det.
— Ibland blir vi oroliga, när vi ger så mycket och det inte kommer gäster. Men Danne älskar mat, han är så passionerad, avslutar Bella.