
Från Trysil tillbaka till Dalarna – en ledare som vill mer än att leda
Hon har jobbat med Petter Stordalen, blev hotelldirektör vid tjugoåtta, varit vd för Radisson i Trysil och medlem i SkiStars ledningsgrupp. Bland mycket annat. Möt Maria Åhgren som nu tagit över Dalarnas sydligaste skidresort Säfsen. En naturlig ledare som brinner för ungdomar och utveckling.
Efter att varit ledare sedan skolan och med en imponerande karriär inom hotell och restaurang har hon nu klivit in som vd för Säfsen. Anläggningen som ofta hamnar utanför när det pratas om skidåkning i Dalarna. Sälen, Idre och Romme brukar dra rubriker. Men kanske inte Säfsen på samma sätt. I alla fall inte i Dalarna. Fredriksberg där borta på kanten mot Värmland gör inte så mycket väsen av sig. Men det kan säkert ändra sig nu när Maria klivit ombord.
Det är en person som är lätt att prata med. Hon är öppen och personlig men får inget att handla om henne. Det är alltid teamet. Alltid medarbetare och lagspel. På frågan om vad hon tänker åstadkomma i Säfsen kommer svart blixtsnabbt: “Vi – inte jag. Det här gör vi tillsammans.”
”Jag hade flyttat hem till Karlstad och blivit frisk från cancern och då dök jobbet i Säfsen upp. Och det kändes direkt att det var rätt!”
Senaste anhalten yrkesmässigt var Trysil där hon var vd för de två hotellen som tillhör Radisson Blu Resort. Alla som varit i Trysil vet vilka hotell det är. Det är stora hotell som tar 1000 gäster per hotell och har 220 anställda från 22 länder. Ett ansenligt gäng som fick lov att flyttas ut när pandemin slog till och Norge slog igen. Det skötte Maria. Hon fick tre dagar på sig. Men nu är det Säfsen och Fredriksberg som gäller.
— Jag hade flyttat hem till Karlstad och blivit frisk från cancern och då dök jobbet i Säfsen upp. Och det kändes direkt att det var rätt! Jag tycker om skidåkning, vandring, cykling och ungdomar. Och så bara fjorton mil hemifrån och det är nära i den här branschen. En ny utmaning, berättar Maria när vi pratas vid. Och utifrån hennes cv så var nog jobbet hennes samma sekund som hon sökte det.
Hon har ingen direkt koppling till Fredriksberg men med en befolkning som uppgår till sexhundra personer så är det inte konstigt. Dalarna däremot – här har hon bott och verkat länge. Redan som tjugoåttaåring blev hon hotelldirektör för Scandic i Falun. Sedan blev det hotell Brage i Borlänge under den galna krog-tiden då även restaurang Stationsgatan 1 öppnade och alla ställen var fulla onsdag till lördag. En vanlig torsdag före lön var det mer folk på stan då än på skolavslutningen idag. Till detta kommer ett antal vd- och hotelldirektörsjobb mer. Men det var som ung hon halkade in i branschen
— Jag började säsonga i Åre och blev sedan både barchef och receptionschef. Och sen blev jag kvar helt enkelt för det är en härlig bransch med mycket människor och mycket glädje. Vi får vara med och skapa tid tillsammans för människor. Det tycker jag om, fortsätter Maria.

Ditt cv visar upp många höga poster och nu berättar du om att du var bar- och restaurangchef i Åre när du var ung – är ledarskapet något du alltid har haft naturligt för?
— Ja det har det nog gjort. Ända från skolan där jag var ordförande i elevrådet och lite av klassens ledare. Det har varit enkelt att ta de rollerna. På något sätt har det bara funnits där.
Vad är det som lockar med ledarskapet är det att få bestämma eller är det ansvaret?
— Nej inte då ansvaret! Men att få vara med och driva utveckling. En stund vikarierade jag som regionchef på Svenskt Näringsliv och där saknade jag det här med att jobba mot gemensamma mål. Som ett team. Jag vill vara inne i verksamheten.
Ledarskap är ett brett begrepp och det finns säker lika många ledarstilar som det finns ledare – vad är det som du är duktig på? Vad är dina starka sidor?
— Åh, det är jobbigt att prata om vad man är bra på. Men jag tycker att jag är duktig på att få med mig människor. Att gå framåt tillsammans. Jag vill även vara bra på att få människor att synas och känna att de är med i ett gäng. Sen kan jag springa snabbt och då gäller det att se till att alla är med. Jag tycker även att jag är en närvarande ledare som har lätt att se helheter. Och att stå upp och ta svåra frågor är inte svårt. Jag kliver gärna in.
Om vi vänder tillbaka till Säfsen där du nu är vd – är du avundsjuk på hur de andra destinationerna syns och hörs i till exempel media Sälen, Idre och Romme. Känner du dig utanför nere i södra delarna av landskapet?
— Absolut inte! Vi är en inkörsport till skidåkningen i Dalarna. Det är så jag ser det. Vi har en jätteviktig funktion med närhet och enkelhet. Här börjar man åka skidor. Sen håller inte vår produkt för de som blir äldre och bättre men då finna andra anläggningar i Dalarna. Vi är en familjeanläggning där det är prisvärt att börja med skidåkning. Vi är oerhört viktiga för övriga anläggningar i Dalarna.

Du har nämnt ungdomar flera gånger under tiden vi har pratat och det känns som den delen är viktig för dig. Hur viktig roll har ni på Säfsen när det kommer till att slussa in unga på arbetsmarknaden? Ofta till det första jobbet.
— Vi har en väldigt viktig roll. Inte bara för ungdomarna och Säfsen utan även för Fredriksberg. För vi är ortens största arbetsgivare. Och vi behöver varandra. Utan butiker och andra restauranger vill inte unga komma hit och jobba. Och vi ser att unga faktiskt flyttar hit till byn efter att ha börjat jobb hos oss, berättar Maria och fortsätter:
— Det är inte samma ungdomar som söker sig si g hit som till Åre och Trysil. Här har man ofta en trygghet i att ha närmare hem och det är inte samma häftiga åkning men man kan hitta en annan gemenskap än bara festandet. Till exempel så hyr vi idrottshallen varje vecka och hittar på aktiviteter ihop.
”Vi har en väldigt viktig roll. Inte bara för ungdomarna och Säfsen utan även för Fredriksberg. För vi är ortens största arbetsgivare”
Det finns mycket att utveckla säger Maria och det är just det hon tycker om att göra. Mellansäsongerna som höst och vår nämner hon som utvecklingsområden. Och när nya Hyttan är på plats gäller det att ta tillbaka marknaden för grupper och konferenser. En målgrupp man förlorade natten till den andra januari 2023 när en viktig del av anläggningen brann ner. En tragedi som tack och lov inte krävde några mänskliga förluster. Nu byggs den nya Hyttan. Vad gäller trender så finns det bland annat en som man märker av.
— Och det är i egentligen ganska otäckt men coolcation ökar. Alltså att folk som bor i till exempel Spanien och Portugal som vill ta sig till svalare ställen när värmen stiger där, avslutar Maria.
Det är något befriande med Maria Åhgren. Hon pratar gärna om sitt team, sina unga medarbetare och framtiden för Fredriksberg – men aldrig om sig själv i första hand. Det är teamwork som gäller. Kanske är det just det som krävs för att platsen längst ner i Dalarna ska ta en tydligare plats på kartan. Inte genom att försöka bli som de andra – utan genom att bli ännu mer sig själv.