
Regnet stoppar inte glassuget – En succé för Sälen Gelato
Satsningen på egentillverkad gelato blev en succé för Sälen choklad.
Kön ringlar lång och parkeringen är full utanför butiken i Sälen By, detta trots att regnet öser ner. Den nystartade butiken vid Experium har tillfälligt behövt stänga för att produktionen ska hinnas med.
Regnet verkar inte vara något som hindrar glassuget hos bybor och turister i Sälen. Inte konstigt i och för sig. Hyllorna med choklad och företagets nytillskott, tolv smaker av egentillverkad gelato, ser oerhört lockande ut.
Företaget har redan från starten i december 2020, utmärkt sig för att våga satsa och för att träffa rätt. Då, när de vågade slå upp portarna för en ny butik mitt under pandemin med kön ringlande lång redan första dagen. Nu, när investeringen av utrustning för att tillverka egen gelato ser ut att leverera över förväntningarna.
— Det rullar på bra även om det regnar. Vi marknadsför oss en del på sociala medier, men mestadels är det via ryktesvägen våra besökare kommer. Många har hört talas om oss, berättar Mattias Norberg som tillsammans med kollegan Mattias Bergman är ägare till Sälen Choklad AB.

Idag arbetar fyra personer med produktion och försäljning. Tempot är högt, ändå stängdes under förra helgen den nya butiken i Experium tillfälligt ner för att produktionen skulle hinnas med.
— Vi stängde i söndags men öppnar igen så snart vi har möjlighet. De bästa turistveckorna har ju precis dragit igång där borta också men vi hann inte med utan tvingades tillverka på nätterna, berättar Mattias.
Än så länge är uppdelningen i försäljning mellan choklad och gelato relativt jämn och ägarna är glada över att många bybor finns bland kunderna.
— Vi hoppades på att det skulle bli så här, det är ju det man vill, men man kan aldrig veta. Man kan nog säga att det är lite av en succé, säger Mattias.
Hasselnöt och hjortron har utmärkt sig som favoriter i sortimentet som blandar traditionella smaker med lokala och lite mer ovanliga alternativ.
I nuläget finns inga planer på ytterligare utvecklingssatsningar framåt men man ser över möjligheten att anställa fler. Verksamheten är dock säsongsbetonad. under hösten blir det lite lugnare och beslut om eventuell expansion får vänta tills dess.
— Nu kör vi med detta ett tag framåt, säger Mattias innan han skyndar tillbaka till produktionen som sker bakom en glasruta i butiken.