Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Anna Danielsson och Anders Rosell pratar varmt om det stora EU-projekt som Mora, Orsa och Älvdalen är med i. Foto. Jörgen Wåger

”Projektet Yrkesväg är ett bra sätt att öka kompetensförsörjningen”

Projektet Yrkesväg är ett stort EU-projekt som ska bidra till förbättrad integration och möjligheter för så kallade tredjelandsmedborgare att etablera sig i samhället och på arbetsmarknaden. Fyra kommuner i Dalarna är med i det här projektet; Orsa, Mora, Älvdalen och Hedemora.

— Det här är något helt annat än den vanliga SFI-undervisningen, säger Anders Rosell, som jobbar på AME i Orsa.

Rosell har även 50-procentig tjänst som projektledare för EU-projektet där Mora, Orsa och Älvdalen har ett nära samarbete.

Det här är ett jätteprojekt inom EU med en total budget på 123 727 639 kronor, varav EU-finansieringen är på 111 354 874 kronor så det är inga ”kaffepengar” vi pratar om.

Siljan News träffade Anders Rosell och Anna Danielsson, där Anna är ansvarig för Mora. Jimmy Sys ansvarar för Älvdalen, men kunde tyvärr inte närvara.

Anders och Anna pratar varmt om den här satsningen som förutom att tredjelandsmedborgare ska få läsa traditionsenlig SFI även ska få kombinera det med praktik, en språkträningsplats.

— När vi våren 2022 fick det här förslaget om att gå med i det här EU-projektet, så hade vi bara tre dagar att bestämma oss. Vi fick en snabbdragning vad det hela handlade om, jag har sett behoven i kommunerna och jag sa ja direkt, berättar Anna.

— Det här är nåt som saknats tidigare. Nu får den här målgruppen nåt vettigt att göra och en möjlighet att komma vidare i livet, fyller Anders i.

Tredjelandsmedborgare kallas de medborgare som kommer utanför EU. Här i höst drog den första terminen igång och totalt 45 elever från Mora, Orsa och Älvdalen läser vanlig SFI en del av tiden, men är också ute på praktik.

De kommer från Eritrea, Syrien, Ukraina, Somalia, Kamerun för att nämna några länder.

— Det är väldigt blandat, konstaterar Anna och Anders.

Annons
Anders Rosell pekar på vilka svåra ord som kan förekomma i det svenska arbetslivet. Foto. Jörgen Wåger

Det som projektet går ut på är att ta tillvara på den arbetskraft som finns i de här människorna. För att kunna få ett jobb bör man kunna det svenska språket och där finns det ”vanliga” SFI, men i det här ingår även att lära språket ute på en arbetsplats.

— Vi har strålande, glada elever. SFI är en sak, men de behöver något motivationshöjande och det är den här praktiken, poängterar Anna.

— I det här rummet har vi tio elever. Vi har mycket roligt här och de som går här hjälper och stöttar varandra. Vi använder mycket svåra ord som finns inom arbetslivet, det blir fel, men vi skrattar och har kul, fyller Anders i.

Han poängterar hur glada de är att få en möjlighet att komma ut i det svenska arbetslivet.

— De som är här vill göra rätt för sig, de vill ut och arbeta. I vården till exempel saknas det mycket folk, ta vara på deras kompetens. Är man utbildad undersköterska, så ska man få jobba med det, säger Rosell.

— För tre år sedan var dörren att komma ut på arbetsmarknaden helt stängd för de språksvagaste, men nu har vi projektet i ryggen, politikerna har sagt ja till det här, understryker Anna.

Det här EU-projektet startade i Värmland, det under bara 1,5 år.

— Men man såg redan under den tiden att det här gav ett bra resultat. Nu har det utökats till ett projekt som sträcker sig till juni 2026 med fler län som är med, fortsätter Anna.

Förutom Dalarna, där fyra kommuner är med (Hedemora har nyligen tillkommit) och Värmland så är Västra Götaland och Örebro med i projektet Yrkesväg.

Annons

Modellen består av tre utbildningsspår på heltid där språkundervisning integreras med andra samhälls-, arbetslivs- och yrkesintegrerade insatser samt praktiska inslag.

I Mora är det tolv elever som läser SFI och kombinerar det med en språkträningsplats, tio i Orsa och fem i Älvdalen.

Sedan är det de som kommit längre i språket som i Mora studerar vård och omsorg (12 st) och restaurang (6 st). Men de eleverna kan komma även från Älvdalen och Orsa, då utbildningsplatsen endast finns i Mora och de här tre kommunerna har en gemensam gymnasienämnd och vuxenutbildning.

— Eleverna i Yrkesväg som studerar restaurang får även träna på att laga mat i skarpt läge, nästa gång är nu på fredag, och de lagar så god mat, poängterar både Anna och Anders.

Projektet Yrkesväg ska leda till förbättrad integration och få invandrare att etablera sig i samhället och arbetsmarknaden. Redan har man som sagt sett bra resultat i Värmland, som var först ut i Sverige.

— Förra året skrek man efter SFI-elever inom vården, så Yrkesväg är verkligen i ropet. Det här projektet är ett bra sätt att öka kompetensförsörjningen och vi hoppas företagen välkomnar en språkträningselev, uppmanar Anna Danielsson och Anders Rosell.