
Partners breddar Destinationsbolaget Idre – Ny Idredag blir i Stockholm
Sedan några år har de tre stora skidanläggningarna Fjäervålen, Idre Himmelfjäll och Idre Fjäll tillsammans med Grövelsjöns Turistförening jobbat tillsammans i bolaget DIAB, Destinationsutveckling Idre AB.
— När vi beslutade oss för att gå vidare med DIAB i ytterligare tre år, för åren 2025-2027, så ser vi ett behov av att bredda vår verksamhet, förklarar Lars Ericson som är ordförande för DIAB.
DIAB är inget marknadsföringsbolag utan jobbar med övergripande frågor om allt från infrastruktur till kompetensförsörjning.
— Marknadsföring är något som varje anläggning sköter bäst själv, men väldigt ofta är det en styrka att kunna vara fler och hjälpa till att dra åt samma håll, förklarar Lars.

Just att bli fler har nu skett inom DIAB:s egen organisation när de fyra delägarna nu öppnat för partnerskap.
Vid ett första möte på Idre Fjäll välkomnades 15 nya partners till DIAB.
— Fortsatt är det bolaget med de fyra ägarna som driver bolaget, men nu har vi öppnat upp för andra företag och entreprenörer att bidra med deras kunskap. Tillsammans blir vi starkare och fler synpunkter och idéer välkomnas.
De nya partnerföretagen betalar an medlemsavgift på 15 000 kronor, så i princip får de betala för att vara med och lotsa hela destinationen framåt.
— Vi får nu in välkommen branschkunskap som kanske inte alltid finns hos oss men som kan vara väldigt värdefull för att utveckla hela området, säger Lars.
Vid upptaktsmötet var det Lars som fick företräda DIAB då Frida Torsein som är anställd som verksamhetsansvarig fick lämna walk over och kurera en förkylning på hemmaplan.
— Det som ligger närmast av större projekt är Idredagen, berättar Lars.

Idredagen lanserades på Idre Fjäll i maj 2022 och till hösten för det dags igen, men nu i Stockholm.
— Syftet med Idredagen är att samla politiker, beslutsfattare och näringsliv för att diskutera olika frågor som berör vår verksamhet och som påverkar våra möjligheter att utvecklas. Då är det enklare att vi kommer till dem än att de ska ta sig hit, säger Lars.
— Det viktigaste är ändå att så många som möjligt har möjlighet att vara med på Idredagen, så därför flyttar vi den till Stockholm.
Arbetet med att knyta kontakter har redan inletts med hjälp av dalabänkens riksdagsmän.
— Nu blir vi en än starkare grupp från Idre både när det gäller Idredagen men också de gemensamma utmaningarna, säger Lars Ericsson.
DIAB jobbar också med flera projekt där det är värdefullt att få in fler berörda och mer kunskap.
— Vi jobbar bland annat med projekt som kan leda till mer utbildningsmöjligheter i Idre-området och projekt runt hållbar barmarksturism som exempel.
Lars inledde mötet med att undra hur utvecklingen för företagen i Idre varit de senaste fem åren jämfört med åren innan.
— Svaret är ganska säkert att omsättningen ökat kraftigt de senaste åren, svarade Lars på sin egen fråga.
Parallellt med syftet att tillsammans bli starkare så handlar det också om att bygga ett nätverk.

Regionsrådet Birgitta Sacredeus medverkade på länk och betonade värdet av att jobba närmare det civila samhället.
— Det finns en plan för att till hösten ta tag i samarbetet med just det som med kyrkan, sportklubben med flera.
Att DIAB nu växer innebär att idreområdet precis som Sälen nu får ett Destinationsbolag som samlar näringen, men med skillnaden att DIABs partners inte blir delägare av själva boendet, men det första steget är nu taget för att bli ett starkare bolag.
— Vi hade som mål att samla 15 företag och det har vi gjort. Nu kommer vi att fortsätta med att bjuda in fler företag som passar in i vårt gemensamma arbete med att utveckla området.
Peter Emretsson driver ett stort entreprenörsföretag och är en av de 15 nya partnern till DIAB.
— Det här ser jag som något väldigt bra. Om alla vill hjälpa till så vill vi också göra det, konstaterade Peter.
— Det är viktigt att det går bra för alla företag i kommunen och att Idre by får växa, säger Lotta Holmgren som driver Fjällposten tillsammans med sin syster Malin.
Just tillsammans är nyckelordet som nu ska lotsa Idre vidare och .
— Det här är ett projekt som sträcker sig längre än en eller två högkonjunkturer. Det här är ett projekt som sträcker sig in i framtiden för att bygga ett bättre samhälle. Nu har vi ytterligare 15 företag som vill vara med och jobba för det, konstaterade Lars Ericsson.