
”Nu äntligen har jag kommit hem”
Knallgula påskliljor lyser upp ingången till det som från och med nu heter Rättviks handelsträdgård. För den nya ägaren Camilla Börjes går lite av en dröm i uppfyllelse när hon nu tar över Handelsträdgården med alla växthus för att skapa en levande oas året runt.
— Det känns jättebra och är så skitroligt om jag kan säga så, det är lite av en dröm. För mig kändes det lite som att nu äntligen har jag kommit hem för det är så här jag vill ha det.
Camilla som är trädgårdsingenjör har arbetat med trädgård sedan 1995 och har bland annat varit lärare på Stiernhööksgymnasiet när växthuset som står där användes till utbildning och odling. Sedan 11 år tillbaka driver hon Söderås Trädgård med butik nedanför Hantverksbyn och nu tar hon alltså över det som på 1950 – talet startades som Karlehags handelsträdgård med stora utrymmen för både framtidsdrömmar och odling.
— Jag har haft all odling själv hemma och det har varit ganska opraktiskt och inte ergonomiskt snällt mot kroppen, här blir det på ett helt annat vis och framför allt kan jag odla fram väldigt mycket och få bra kvalitet. Det kan jag hemma också men det är kämpigare och de huset är mycket enklare med sämre värme och det krävs så mycket mer av mig som odlare. Här finns växthusteknik och det luftar automatiskt och så.
Sedan köpet blev klart i mars har det pågått full aktivitet med att ställa i ordning allt och den här dagen är det påskliljor och pelargonier som verkar falla besökarna i smaken. En dam passar även på att titta i den porlande dammen om de röda och vita fiskarna fortfarande är kvar. Och ja, visst är dom det. Just nu är det påskpyntat och små plantor tittar upp ur odlingsbänkarna samtidigt som vårsolen värmer och får temperaturen att stiga inne under glastaket som knakar emellanåt. Utanför står flera växthus som Camilla vill öppna upp för besökarna och utanför finns gräsytor som hon ser framemot att kunna använda framöver.
— Det har inte funnits så mycket träd och buskar så den delen är det första jag ska försöka utveckla så vi får ett sortiment på det här också sedan skulle vi vilja odla lite sommarblommor här, säger Camilla och pekar på en yta som finns mellan växthuset.
Idéer och planer finns det gott om men just nu handlar det mest om att komma i gång med allt som hör våren till.
— Jag odlar mycket småblommiga penséer och sommarblommor och jag kommer att ha väldigt många grönsaksplantor som jag odlar själv.
Precis som allt annat kommer det att märkas att priserna på växter ökat inför den här sommaren vilket innebär att trädgårdsvänner kommer att få lägga några extra kronor på sina planteringar i år.
— Visst är det en ökning. Jag kommer nog att bli tvungen att höja mina sommarblommor lite och jorden har gått upp i pris på grund av drivmedelskostnader och frakt. Men jag tror att folk ändå vill ha blommor trots att det är kärvare tider.
Odling är som sagt något som många har hittat som hobby, både för att kunna odla egna grönsaker och för att få en prunkande färgklick på balkongen eller i trädgården. En växt som seglat upp i popularitet de senaste åren är dahlian som har stor efterfrågan berättar Camilla.
— Det här med dahlior är helt galet alltså. De köper knöldahlior som man förgror lite nu och sätter ut sen och det finns allt från mini till stora som kan bli gigantiska. För två år sedan fanns det knappt en enda dahlia att få tag på i hela Sverige efter att programmet Trädgårdstider hade planterat de i programmet.
Är de lättodlade?
— Ja, det tycker jag, men man får ta in knölen på hösten för de tycker inte om att sitta ute och det är väl det som är det lilla kruxet att man måste övervintra dem frostfritt. Men att plantera ut dem och få dem att blomma är väldigt lätt tycker jag. De vill ha en bra jord precis som alla sommarblommor vill ha, en luckrare jord med näring. Många sätter de i pallkragar eller krukor men det beror på vilket dahlia du tar, det finns de som blir små också och då går det med en mindre kruka.
En annan odlingstrend som hållit i sig ett par år är att fler och fler vill odla ätbart och för den som vill kunna skörda egen färskpotatis till midsommar kan det vara en god idé att spara på äggkartongerna efter påsk.
— Det är jättemånga nu som förgror den och en del sätter ner de i äggkartonger med lite jord eller lägger de på en bricka så att de börjar få groddar. Sedan kan man plantera ner de i hinkar så att man kan skörda till midsommar och det är flera som har varit inne och köpt det nu. Då köper man supertidig sättpotatis och potatis tål ju ingen frost och minus så det gäller att man har hinkarna på ett varmt ställe.
Här vid Backavägen vill Camilla hålla öppet året runt med undantag för januari och hon kommer även att fortsätta ha öppet på handelsträdgården nedanför Hantverksbyn under högsäsongen.
— Ja det kommer jag att ha. Det är så mycket folk som passerar där som aldrig åker in i Rättvik, jag ska försöka lösa det men i år blir det lite som det blir med öppettiderna för det är inte lätt att få tag på utbildad personal med trädgårdskunskap, så nu söker jag både trädgårdsarbetare och en florist hit, jag är ju lite sent ute men jag hoppas att det ska lösa sig.