Siljan News logo
Annons
Emily Karlsson, deltog i Nordic Artisan Food Award och vann en bronsmedalj med sin krusbärsmarmelad. Foto: Emil Nilzon.

Krusbärssmak gav bronsmedalj

Emily Karlsson, från Widichs-gårdsbutik i Bodarna, tog brons med sin krusbärsmarmelad i Nordiska Mästerskapen i Mathantverk. Krusbär och stjärnanis var det vinnande konceptet.

— Det var överraskande och roligt, men framförallt viktigt för mig att se att mina ambitioner att skapa en hantverksmässig och kvalitativ bra produkt ger resultat, säger Emily Karlsson.

Men Emily Karlsson är en blygsam bronsmedaljör, om man får tro sambon Emil Nilzon.

Han berättar om vägen till medaljen, men Emilys gedigna kunnande och intresse där krusbär och stjärnanis blev konceptet till bronset.

— Min sambo hon är kock och mathanverkare. Våran gemensamma kärlek till mat och mathantverk är väl de som ledde till det här, berättar Emil.

Annons
Widichs Krusbärsmarmelad. Foto:Veronica Rigtorp.

Emil Nilzon driver gården Widichs och Widicgs gårdsbutik/gårdsprodukter tillsammans med sambon Emily Karlsson.

Företaget inriktar sig på att leverera högkvalitativa produkter till privatpersoner och restauranger i Dalarna och den närliggande regionen. I dagsläget har man flera olika produkter men lammproduktionen är grunden.

Emil Nilzon med sina får. Foto: Veronica Rigtorp.

Med en ekologisk inriktning på produktionen och arbetar med KRAV’s regler för växtodling och djurhållning.

Idag finns det på gården, lamm, höns, och bin.

”Widichs vill förvalta den tradition av matproduktion som gården stått för under många hundra år”, skriver företaget på sin hemsida.

Visionen är också att jobba med små kvantiteter och hög kvalitet.

Produkter idag är bland annat lammkött och lammskinn, honung, hönsägg och vaktelägg, kyckling och Dala lantvetemjöl.

Men nu återvänder vi till krusbärsmarmeladen.

Emil hade under några år tjat på att Emily om att skicka in produkter för bedömning.

— Jag sa att ska vi inte skicka in, och då svarade hon: Nej, jag är inte tillräckligt bra.

Då försökte Emil lirka genom att säga att då får du ju i alla fall ett omdöme och feedback på det du gör.

De sålde ju produkterna och folk var nöjda. Men en tävlan skulle ge en indikation på vart åt det lutade.

Så det här året tog Emil i med ny taktik och sa ”du kan ju få riktigt bra svidande kritik, så du blir nöjd” och då lyckades jag få henne att skicka in, med den förväntningen att det inte skulle gå vägen.

— Och då blev det en bronsmedalj!

Han tillägger: Då ska man veta att det inte är tre medaljer totalt, utan om man uppnår en viss poäng i mathantverkskvalitén så får man en bronsmedalj och har man ytterligare poäng så är det silver och guld. Så finns det även bäst i klass, som anses ha gjort bäst i denna omgången.

Annons
Emil Nilzon berättade också lite om gården och dagens matproduktion på den samma. Foto: Veronica Rigtorp.

Nu kanske saliven rinner till och du läsare kommer på att du ska passa på att köpa lite ”brons-marmelad”, men si det går inte för den har tagit slut.

— Vi jobbar med väldigt små satser och det handlar om att man vill ha tag på råvaran av en viss kvalité. För att kunna göra bra grejor på mathantverkssidan, och när det gäller de svenska råvarorna så jobbar vi nästa enbart med våra egna. Så vi köper inte in någonting.

När det gäller apelsinmarmelad är det ekologiska apelsiner från Spanien. Widichs drivs ju som ett ekologiskt lantbruk så allt från gården är Krav. Vilket går hand i hand med kvalitets tanken.

Hur blir det nu då? Kommer Emily att tävla mer?

— Jag vet inte, nu höjer hon ju kraven på sig själv (skratt). Men vi får se hur det blir avslutar, Emil Nilzon.

Emily Karlsson, deltog i Nordic Artisan Food Award och vann en bronsmedalj med sin krusbärsmarmelad, vilken snabbt tog slut men Citrusmarmeladen snakade också bra. Foto: Veronica Rigtorp..

Nordic Artisan Food Awards(Nordiska Mästerskapen, NM) är en produkttävling som arrangeras av Eldrimmer som anordat svenska mästerskapen (SM) i mathantverk årligen sedan 1996.

Tävlingen har som syfte att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling samt att öka kännedomen om och efterfrågan på mathantverk. Tävlingsbidragen bedöms av en jury bestående av såväl lekmän som experter inom respektive kategori.

Om Emil och Emily

Emil jobbar som lärare på Dahlander kunskapscenter, men är också bonde/lantbrukare. Han har jobbat på gården sedan 2014 och från i december i fjol tog vi över gården från mina föräldrar. Sambo med Emily.

Emily är kock och mathantverkare med nyligen vunna bronsmedalj i Mathantverk med sin Krusbärsmarmelad. Sambo med Emil.