Siljan News logo
Annons
Jeanet van Dam, NyföretagarCentrum Ludvika – Smedjebacken, foto Anders Karlsson.

”Jag är tillgänglig sju dagar i veckan”

På NyföretagarCentrum Ludvika – Smedjebacken är det full fart. Jeanet van Dam är den som driver verksamheten och lotsar entreprenörer som vill starta eget.

— Det är spännande att träffa alla som funderar på att starta eget och hjälpa dem att utveckla sina ideer och färdigheter, berättar hon.

Annons

Första halvåret 2024 startades 58 nya företag i Ludvika och Smedjebacken, vilket är en nedgång på 36 procent jämfört med samma period året innan. Källa NyföretagarBarometern som tas fram centralt av NyföretagarCentrum.

— Det ser ut som att, trots Hitachi Energy anställer för fullt så vill många starta eget. En hel del av dem som kommer har invandrarbakgrund och är högutbildade. Fler av dem vill starta eget inom konsultbranschen och ser Hitachi Energy som en kommande kund, berättar hon.

På frågan vad som är viktigast när man som invandrare ska starta eget svarar hon utan att tveka.

— Man ska lära sig språket och hur myndigheter och regler fungerar. Man kan komma som entreprenör, vara van att driva eget. Men Sverige har många skatteregler som man inte alltid känner till.

Jeanet som kommer från Nederländerna vet hur viktigt det är och har sina egna strategier för att lotsa blivande företagare.

— Det är viktigt att jag alltid är tillgänglig, man kanske sitter med sin affärsplan och behöver lite hjälp en fredagskväll. Därför finns jag alltid tillgänglig via mobilen. Från klockan nio på morgonen till klockan nio på kvällen. Plus att jag är tillgänglig sju dagar i veckan, säger hon och ler.

Annons

Samtidigt är det inte enbart de som ska starta företag som är hennes kunder, de finns de som behöver träffas och bygga nätverk för att lösa praktiska frågor.

— Just nu har vi ett nätverk för kvinnliga företagare, de är ungefär 50 stycken. De träffas regelbundet i olika konstellationer för att diskutera och hjälpa varandra, det kan handla om att hyra lokaler tillsammans, eller till exempel hantera stress som lätt kan uppstå när man driver eget, berättar hon och fortsätter.

— Andra som kommer på besök är de som skall expandera sin verksamhet eller avveckla sitt företag och ibland även när man ska förbereda sig för ett generationsskifte.

Verksamheten på NyföretagerCentrum drivs ideellt och finansieras genom bland annat, lokala företag, banker och företagarorganisationer.

— Det är viktigt att vi inte styrs och är beroende av någon enskild aktör. På det här viset kan vi jobba fritt och utveckla en verksamhet som fungerar lokalt, berättar hon.

Annons

När vi besöker henne i samma fastighet som även huserar Samarkand visar hon glatt in på sitt nya kontor, ett kontor som ligger direkt i anslutning till entrén.

— Den här lokalen är perfekt, här kan man smyga in om man inte vill skylta med att man besöker nyföretagarcentrum. Tidigare satt jag uppe på kontorslandskapet hos Samarkand. Eftersom allt jag gör för besökarna omfattas av sekretess, känns det här perfekt, berättar hon och strålar av glädje.

Men inte alla som ska starta eget har hållbara affärsidéer, men det är inte något som hindrar henne.

— Det gäller att ta alla på allvar, för mig gäller det att inte avvisa någon. Finns det en affärsidé som inte känns hållbar. Då gäller det för mig att ge den personen rätt verktyg för att kunna utveckla sin idé, avslutar hon.