Siljan News logo
Annons
Kommunalråden Turid Bakke Viken, Trysil, Hans Unander, Tor-Erik Skramstad, Engerdal och Peter Egardt på SITEs studieresa till italienska Dolomiten. De flankeras av Martin Ausserdorfer, mayor St. Lorenzen/S. Lorenzo och Roland Griessmair, mayor Bruneck/Brunico Foto SITE

Italienska trafiklösningar till dalafjällen – bäddskatt en öppning

SITE, som står för Sälen, Idre, Trysil och Engerdal driver tillsammans ett mobiltyprojekt, som jobbar för att minska det klimatavtryck som resandet till och inom fjällområdet medför.

Annons

Resan till och från besöksmålen i dalafjällen är den enskilt största miljöutmaningen för turistnäringen i Sälen och Idre. För att finna alternativ har gränskommunerna Malung-Sälen, Älvdalen, Trysil och Engerdal tillsammans med de fyra lokala destinationsbolagen gjort en gemensam resa till italienska Dolomiten. Det för att studera Sydtyrolens arbete med hållbara transportlösningar.

— Det var en väldigt intressant resa och för egen del blev jag väldigt imponerad av hur tåg och kollektivtrafiken fungerade även på små orter, berättar Hans Unander (s) kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälen.

Annons
Torbjörn Wallin, Idre Himmelfjäll, Kristian Koivumäki, kommunchef för Älvdalens kommun och Peter Egardt, kommunalråd Älvdalen. Foto SITE

Både Hans och hans kommunalrådskollega i Älvdalen, Peter Egardt (s), lyfte efter resan hur bäddavgifter och lokal turistskatt bekostade infrastrukturen i italienska Sydtyrolen.

— Bäddavgiften på 0,6 euro gick oavkortat till infrastruktur, konstaterade Hans Unander.

— Vad jag förstod så gav de avgifterna 20 miljoner euro till området. Pengar som de bland annat lägger på järnvägslösningar, säger Peter.

Med de pengarna gick det att erbjuda kollektivtrafik även i mindre byar och därmed minska biltrafiken och med det utsläpp.

Annons
Anja Holmøy Aamold, näringslivschef Trysil komune, Anders Bjernulf, vd Destination Sälenfjällen och Hans Unander, Kommunalråd Malung-Sälens kommun på en av tågresorna. Foto SITE

Att minska trafiken är väldigt akut för området, där vägen över Brennerpasset från Österrike och ner i Italien är en enda lång kö av lastbilar.

I norra Dalarna jobbar Site nu med att minska biltrafiken och det genom olika mobilitetslösningar.

— Den kunskapen fanns i Sydtyrolen och deras arbete med hållbara transportlösningar och ett hållbart transportsystem för invånare och besökare, säger Peter Egardt.

– Jag insåg också att turistorterna var med i ett europeiskt transportnätverk och det är något vi också bör arbeta för att komma med i, säger Hans Unander.

— Sammantaget var det här en av de bästa resorna jag varit med på. Vi fick träffa en som var i verksamheten och jag blev imponerad av hur långt man kommit, summerar hans Unander resan.

För att se över olika mobiltetslösningar så fick nu deltagarna från de fyra gränskommunerna och region Dalarna uppleva hur turistorterna runt Kronplatz mer eller mindre tvingats till lösningar.

Det innebär till exempel att parkeringsplatser måste bokas i förväg. 40 euro, cirka 440 kronor, kostar en parkeringsplats. Hälften går till infrastrukturen medan den andra hälften  går att använda för att betala restaurangbesök eller handla för. På så vis kommer pengar in till både underhåll men också som gynnar den lokala verksamheten.

På sikt kan också fjälldestinationen räkna med en förväntad ökning av klimatgäster och då krävs bättre transportmöjligheter och långsiktiga infrastrukturlösningar.

Exempel på lösningar som SITE Mobility jobbar med är en självkörande buss för Sälen och Idre. Likaså pågår arbetet med olika former av samåkningstjänster för arbetspendling, affärsresor och privata resor.

Kostnaden för resan till Italien ingick i de medel som SITE-projektet disponerar.