Siljan News logo
Annons
Skorpgården är en spännande nysatsning på Idre Airport där Martina och Gabriel öppnat bageri och konditori. Foto Nisse Schmidt

Idre har fått ett bageri och café – Martina och Gabriel har landat på Idre Airport

För två år sedan flyttade paret Martina Andersson Östberg och Gabriel Melin till Idre från Avesta respektive Borlänge.

— Jag hade fått jobb åt ett entreprenörföretag och är tidigare militär, berättar Gabriel, som nu bytt de stora entreprenadmaskinera till bagarkläder. Det efter en utbildning till bagare på Eldrimner i Östersund.

Sambon Martina har redan hunnit jobba länge som bagare och därtill utbildad sitt till barista. I Idre har hon även jobbat i restaurangbranschen åt Lilla Vilt och Byvägen.

— Jag har växt upp med vandringar i grövelsjöfjällen då min pappa Mikael Andersson tidigare jobbade med det där.

Väl på plats i Idre bestämde sig paret för att våga satsa och det med högtflygande och efterlängtade planer. På Idre flygplats landade det sin dröm med ett bageri och ett café

— Vi har jobbat intensivt med att bli klara i tid, men nu är vi igång, säger Martina.

Brödhyllorna är överfyllda, doften av nybakat bröd skapar fikasuget och premiärgästerna strömmar till. Äntligen har Idre fått ett konditori med klass.

Annons
Erika Kvilten Halvarsson var en av de första kunderna när Skorpgården öppnade sin spännande nysatsning på Idre Airport. Foto Nisse Schmidt

— Det var jättebra och kardemummabullarna var toppengoda, berömmer Erika Halvarsson som var en av de allra första kunderna när hon handlar lite mer bröd.

Martina och Gabriel har ”lånat” in lite stödpersonal under öppningsdagen och det kan behövas, för så här mycket folk i avgångshallen har det inte varit sedan invigningen av flygplatsen för 25 år sedan.

De har fullt jobb med att ta emot allt beröm och servera nybakat bröd och inte minst kaffe i dess olika former. Kaffe som Martina ser som en hjärtesak.

— Just mitt intresse för kaffe och min utbildning till barista gör att jag gärna vill göra något mer än enbart baka, säger Martina.

Det är något som besökarna tacksamt välkomnar, för nu har Idre fått ett riktigt café. En samlingsplats som är resan värd och då inte minst för de privatflygplan som i allt större grad lärt sig hitta till Idre Airport.

Martina Andersson Östberg är utbildad barista. Foto Nisse Schmidt

Många flyger till Idre för att tanka, men nu finns det ytterligare en reseanledning. Ett fikastopp med mackor eller andra bakverk.

— Vi ser det här som en smygstart. Nu ska vi lära oss vad som efterfrågas och sedan är ambitionen att vi ska köra året runt, säger Gabriel.

De dignande brödfaten töms snabbt, men fylls också på.

— Vi har förberett det mesta. Nu gäller det bara att få kunder att hitta hit, säger Martina.

Utan marknadsföring så blev det ändå köer, både för att fika och för att köpa med sig matbröd och fikabröd.

Idre Airport ligger på vägen mot Grövelsjön, en kilometer utanför byn. Perfekt för en kort tur med bil eller cykel.

— Vintertid kanske vi kan locka skoteråkare till ett fikastopp, men då måste vi finna en led att ta sig hit, funderar Gabriel.

Annons
Skyltar för incheckning och handbagage vittnar om att det nya caféet är en del av Idre Airport. Foto Nisse Schmidt

Än är det dock långt till vintern och nu handlar det mer om sommarbesökare som fått ett nytt resmål i Idre. Ett resmål som en gång var en internationell flygplats. I taket hänger fortfarande skyltarna från epoken med internationell linjetrafik till och från Idre. Några sådana planer finns inte längre, däremot har flygplatsen blivit en uppskattat flygplats för privatflygare. Med Sverige i Nato kan den också komma att spela en roll med närheten till Älvdalens skjutfält.

Premiärdagen var det en bra blandning av idrebor och besökare som letade sig ut och landade på Skorpgården, Idre Airport.

Därmed har Idre äntligen fått ett bageri och ett café. Nu är det bara taxi som saknas i Idre.

Skorpgården är en spännande nysatsning på Idre Airport där Gabriel och Martina nu välkomnar med  nyöppnat bageri och konditori. Foto Nisse Schmidt
Christina Alfredsson med dottern Nelly redo för fika. Foto Nisse Schmidt
Nybakat på hantverksmässigt sätt, nu finns äntligen ett bageri i Idre. Foto Nisse Schmidt