
Dyrare kött bekymrar Siljans Chark – pressad lönsamhet och brist i butik
Siljans Chark har liksom många livsmedelsproducenter och leverantörer haft det motigt det senaste halvåret, i avseendet höga priser och kärva förhållanden på marknaden. Säljchef Carl Årjes Visconti påpekar att prisändringarna till stor del beror på ett agrart underskott.
— För oss producenter är detta läge en utmaning då volymerna går ned, samtidigt som vi inte kan höja våra priser i samma takt som vi får prishöjningar, säger han.
Priset på svenskt nötkött är idag rekordhögt och är drygt 14 procent dyrare jämfört med samma period i fjol, enligt SCB. Förändringen i pris mellan maj och juni låg på 1,1 procent.
Köttgrossisten Siljans Chark – som är verksam i hela Dalarna – är en av de som påverkats av den rejäla justeringen i marknadspriset, något som orsakats av den bristande tillgången på råvaror.
— De senaste månaderna har präglats av kraftigt ökande priser på nöt på grund av en stor generell brist i hela landet på nötkött. Detta skapar en stor konkurrens på inköp av nötkreatur vilket har bidragit till att priserna på nötdjur gått upp väldigt snabbt de sista sex månaderna, säger Siljan Charks säljchef Carl Årjes Visconti.

För Siljans Chark innebär de höga priserna att lönsamheten påverkas negativt.
— För oss producenter är detta läge en utmaning då volymerna går ned, samtidigt som vi inte kan höja våra priser i samma takt som vi får prishöjningar.
Samtidigt påpekar han att är det inte ser lika illa ut som i övriga Europa.
— För första gången på åtminstone 20 år är svenska priser på nötdjur lägre än europeiska priser på nötdjur. I juni 2025 ligger svenska avräkningspriser ungefär tio procent under EU-snittet. När importen på nötkött blir dyrare än svenskt kött ökar också efterfrågan på svenskt kött.
Han kan se att det kommer något gott ur det hela i slutändan, som gynnar bönderna i Dalarna och Sverige framåt.
— Det positiva i detta är att våra svenska bönder får bra betalt och kan investera i framtiden så att vi inte fortsätter ha det underskott av nöt landet har idag.
Investeringen i svenska bönder och svenskt lantbruk måste fortsätta, understryker säljchefen. Detta gäller såväl animaliskt lantbruk som andra typer av lantbruk.
— Vi har en väldigt låg självförsörjningsgrad i Sverige jämfört med våra grannländer.
Med andra ord vill Siljans Chark göra vad de kan för att underlätta för svenska bönder i alla dess former.
— För Siljans Charks del så är fokuset enkelt: Stötta våra lokala bönder långsiktigt och producera mat i och för Dalarna, säger Carl Årjes Visconti.