
Här är idéerna som kan förändra hur vi äter i framtiden
Från Dala-Järna, Falun och Skedvi kommer årets tre idéer som fångar upp samtidens kanske viktigaste matfrågor: hur vi tar vara på vår omgivning, minskar svinnet och skapar tryggare och mer hållbara livsmedel för både barn och vuxna. Resultatet är tre lösningar med rötterna i lokalsamhället, men med potential att göra skillnad långt utanför Dalarnas gränser.
Årets upplaga av Dalarna Innovation Days Challenge lockade många som vill påverka hur framtidens mat produceras och konsumeras. Tävlingen, som samlar idéer från både Dalarna och Örebro län, har nu korat tre vinnare med lösningar som kan bidra till ett mer hållbart livsmedelssystem — och samtidigt göra skillnad i människors vardag.
Stort engagemang från deltagare och arrangörer
Bakom årets tävling finns ett stort engagemang från både deltagare och arrangörer. Att döma av bredden på bidragen är hållbar matutveckling en fråga som berör många, och tävlingen har blivit ett sätt att fånga upp nya initiativ och stötta entreprenörer i startskedet. Dalarna Science Park, som står bakom tävlingen, ser satsningen som en viktig del i att stärka regionens innovationskraft.

Temat: morgondagens mat
Temat för 2025 års tävling är morgondagens mat, med fokus på resurssmarta och motståndskraftiga lösningar. De vinnande idéerna visar hur råvaror som redan finns runt oss kan användas mer effektivt och hur restprodukter kan förädlas i stället för att gå till spillo. Tillsammans illustrerar pristagarna hur en kombination av tradition, innovation och cirkulärt tänkande kan bidra både till ökad livsmedelsberedskap och till ett mer hållbart system för matproduktion.
Bland alla bidrag från regionen har juryn nu utsett tre idéer som sticker ut och visar vägen framåt.
Första pris: Kerstin och Martin Damlin – en hemlig idé som vill stärka beredskapen
Vinnarna kommer från Dala Järna och har i grunden inte någon erfarenhet av matindustrin – men ett stort intresse av att ta vara på resurser, se till den lokala och regionala produktionen samt att barn ska få näringsriktig och hållbar mat.
Det finns ett visst hemlighetsmakeri runt idén som Kerstin och Martin Damlin har om en ny typ av barnmat som minskar svinn, transportvolymer och miljöbelastning. Exakt vad det blir får vi vänta på att se. Men var idén kommer ifrån är klart. Och att det rör sig om mer än näringsriktig mat.
— Det finns alltid en rädsla som småbarnsförälder att barnen inte alltid ska ha tillgång till mat. Det handlar också om beredskap om något händer och ser man på omvärlden idag så finns ett behov, berättar Martin efter prisutdelningen.
Det finns en tanke med att mindre samhällen ska kunna försörja sig själva om saker man inte vill ska hända ändå händer. Det finns en styrka i den lokala bygden, menar han.
— Småskaligheten är en styrka och är även anpassningsbar. Det finns en resursstruktur i småsamhället som vi måste ta vara på. Den lilla bygden har alltid varit bra på att ta hand om den lilla bygden. Och där vill vi bidra. Dra ett strå till stacken, fortsätter Martin.

Så även om affärsidén ännu är hemligstämplad går det att se ett mönster i det vinnarna säger: lokal produktion, beredskap och minskade transportvolymer.
Att det unga paret skulle ställa upp i tävlingen var inte självklart, utan man håller fram näringslivschefen Oskar Lundgren i Vansbro som en stark kraft både för det lokala näringslivet och som bollplank och stöd för dem.
— Vi är väldigt färska i den här processen och då är det bra att känna det stora stödet. För vi kommer att tillverka lokalt med egen produktion. Och till en början vara med i alla delar, säger Kerstin.
Även om just den här branschen är ny så finns det ett driv och entreprenörskap som båda menar sitter i bygden. Martin är redan egen företagare, men som timmerman och byggnadsvårdare, medan Kerstin jobbar på Systembolaget.
— Det finns goda förutsättningar i Vansbro och hade inte Oskar sagt något så hade vi fortfarande suttit hemma och gnetat. Nu får vi fart. Vi vill lyfta det ställe vi vill bo och verka i. Och inspirera andra, avslutar Kerstin och Martin.
Andra pris: Josefin Rosenqvist – näringsrik barnmat med mindre spill
Även på andra plats i tävlingen hittar vi mat med en tanke på barn. Josefin Rosenqvist från Falun har en idé som gäller riktig mat för små magar som växer.
— Det är svårt att få i sig rätt näring från ultraprocessad mat. Snabba lösningar är inte alltid bra – även om vi bara är människor i grunden, säger Josefin.

Hennes idé är att använda traditionell konserveringsteknik kombinerat med restprodukter från livsmedelsproduktion för att stärka näringsinnehåll i vardagliga livsmedel.
— Jag vill ta fram rena och näringsriktiga produkter och ta till vara på spill. Att ekologiskt idag ses som något annorlunda är frustrerande. Men i slutändan handlar det om pengar, säger hon.
Nu blir det att fortsätta att jobba med Dalarna Science Park och förhoppningen är att ha en produkt att lansera redan nästa år.
Tredje pris: Pernilla Hessman – gör glass av vassle som annars blir avfall
Någon som redan har en produkt att sälja och som inte är hemlig alls är Pernilla Hessman som till vardags finns på Skedvi Mejeri. Här är det vassle som blir över i produktionen som används. Normalt blir det gödsel av vasslen men nu kan det tillverkas något mycket mer aptitretande.
— Det är glass som görs på vasslen. Jag har jobbat på detta i ett år och fått fram en produkt som både smakar gott och gör att vi inte får något svinn, säger Pernilla.

Pernilla beskriver inte sig själv som en tävlingsmänniska och är därför glad över stödet hon får. Och nu ska produkten vidareutvecklas.
— Först får det bli lite jul och sen ser jag fram emot våren då man blir sugen på glass igen, avslutar trean i tävlingen.