
Hans sidoverksamhet skapar skönt gung på sjön
Företaget Moraflotten har minst sagt haft flyt de tio åren sedan starten 2015. Väldigt sällan har det stött på motgångar, vilket har att göra med både anpassningar inom verksamheten och yttre påverkan – exempelvis när fler väljer att ”hemestra”.
— Man kan tro att det bara är semesterfirare som använder Moraflotten, men vi har många specialbeställningar också, menar företagets vd Johan Frost.
Moraflotten började som ett eget företag för ett decennium sedan. Nuförtiden ingår det i Frost Production – ett omfattande företag inom Moras näringsliv.
Johan Frost är vd och grundare av det företag som tillverkar alltifrån komponenter till industrier, till nedgrävda ledningar som ska underlätta i laddningen av elbilar.
Han berättar dock att själva Moraflotten uppfanns av några andra.
— Det här är inte min idé. Jag har tidigare samarbetat med två duktiga killar, Niklas Gustavsson och Dan Klasson, som hade Taklandslaget förut (ett företag som bland annat rengör tak). De ville ha något att göra på vintern. Då kom de på att de ville göra flottar, säger Johan Frost, vd på Frost Production tillika ägare till Moraflotten.
Som med så många andra företag började Moraflotten i liten skala. Niklas och Dan arbetade med flottarna när de hade tid, vid sidan av Taklandslaget.
Med tiden blev det många fler ordrar, från kunder över hela landet. Detta gjorde att de fick arbeta desto mer – både helger och kvällar.
För några år sedan omkom Niklas tragiskt i en skoterolycka. Detta slog hårt mot Dan. Organisationen fick då göras om, så att företaget kunde räddas.
— Dan ville inte arbeta med detta själv och valde att arbeta mer med de andra delarna av mitt företag. Men jag förstod inte varför han ville lägga ned Moraflotten när det var en sådan bra idé. Så jag köpte verksamheten och lade till den som en del av mitt företag, säger Johan.
Moraflotten används av många. Att ha den för sammankomster ute på sjön är vanligt. Foto: Privat/Moraflotten.
Pandemin kom efter några år. Detta hade kunnat bli en ny smäll för företaget. Dock klarade de sig bra.
Mest gjorde sig pandemin märkbar i prisuppgången på stål. I övrigt gick försäljningen bra och företaget hade en god omsättning.
— De hade tillverkat flottarna i svartplåt till en början, för att sedan måla med tvåkomponentsfärger. Men vi märkte efter ett tag att rostfri plåt var bättre – vilket var betydligt dyrare. Däremot håller den mycket bättre.
Än idag är de bara två eller tre som arbetar med Moraflotten. Detta är en bråkdel av de 35 anställda som ingår i hela Frost Production.
De senaste två åren har Moraflotten omstrukturerat produktionen ytterligare och arbetar nuförtiden även med aluminiumförsedda pontoner (flytande behållare som håller flottarna på ytan).
Hur flottarna ser ut i övrigt varierar. Alternativ finns till både mindre och större varianter. Vanligast är den som är 5,5 meter bred och tio meter lång, som lämpar sig väl för vägtransport utan att behöva extra släp.

Flottarna kan sedan användas för fritidsbruk eller som viktiga delar i verksamheter. De transporteras till alltifrån Göteborg och Värmland samt norra Lappland.
— Man kan tro att det bara är semesterfirare som använder Moraflotten, men vi har många specialbeställningar också. Nyss skickade vi en flotte till Gällivare. Personen skulle ha den för att frakta en fyrhjuling och rör till en ö. Vi bygger även för skotertävlingar, om någon skulle hamna i vattnet och behöva hjälp.
Ett annat exempel är att Moraflotten användes vid bygget av Spjutmodammen.
Säkerhet behövs såklart på flottarna. En del är själva staketen som omgärdar kanterna.
— Man kan bestämma höjd och vilken sorts staket man vill ha. Där finns det alternativ att välja på.
Med tanke på omfattningen och den succé Moraflotten gjort, går det att tänka att de borde ha produktion året om. Och så är det nästan.
— På hösten tillverkar vi färre. Först i januari svetsar vi pontoner och plockar sedan fram grundstommarna. Men det är så många olika önskemål, som gör att arbetet varierar från flotte till flotte.

I snitt säljer de 20 flottar om året. Det kan låta lite, men med tanke på efterfrågan mår företaget bra ändå.
— En flotte i rostfri stål kostar i snitt 60 000 till 70 000. De med aluminium är lite billigare. Jag upplever det som att vi har full fart på detta. Så har det varit med övriga företaget också. Vi har inte märkt av lågkonjunkturen särskilt mycket.
Han tillägger:
— Att företaget skulle gå så här bra hade jag aldrig trott.
En populär modell just nu är – som många kan gissa – bastuflotten. Än har bastu-febern inte lagt sig och det märks.
— De har gått en hel del den senaste tiden. Framöver hoppas vi kunna ha en ännu större produktion av dem, säger Johan Frost.