
Gamla Snickeriet tar plats vid Rådhustorget och växlar upp med nytt samarbete
Gamla Snickeriets Kafferosteri i Säter tar nästa steg i sin utveckling med både ny lokal vid Rådhustorget och samarbete med ett kafferosteri i Västerås. Satsningen ska ge större produktionskapacitet och samtidigt stärka stadskärnans utbud för kaffeälskare.
Joachim Segerstedt och hans populära kafferosteri står inför stora förändringar och satsningar inför hösten. Sedan starten 2019 har verksamheten bedrivits i det gamla snickeriet på Fabriksgatan, där många ton kaffe har rostats och levererats till både privatpersoner och återförsäljare.
Efter flera år av utmaningar med pandemi, ökade råvarupriser och logistikkostnader har företaget nu hittat nya vägar för att fortsätta utvecklas. En central del i satsningen är ett nytt samarbete med Björklunds Kafferosteri i Västerås. Genom att flytta delar av produktionen dit, inklusive den egna kafferosten, får verksamheten tillgång till större produktionskapacitet och möjlighet att rosta mer exklusiva kaffesorter.
— Vi började med en liten 1,5 kilos rost. Sedan bytte vi upp till en för 6 kilo.
— Planen har varit att köpa en större och större maskin. När det är mycket att göra hinner vi inte med. Samtidigt för det inte mycket att göra hela tiden, så balansen är svår, berättar Joachim.

När det visade sig att rosteriet i Västerås behövde den rost som fanns i Säter, samtidigt som Joachim behövde den stora rosten som fanns där föll bitarna på plats.
— Det blev en win, win som känns jättebra!
— Som egenföretagare behöver man hela tiden försöka hitta nya vägar och man behöver tänka utanför boxen, säger Joachim.
Den här gången ledde utanför boxen också utanför kommungränsen, men på det här sättet kommer produktionen att underlättas vilket också ger bättre möjligheter att växa lokalt.
Parallellt med satsningen i Västerås har rosteriet nämligen tecknat kontrakt på den lokal vid Rådhustorget i centrala Säter där den förra kaffebutiken just flyttat ut. Här planeras både packning och försäljning av nyrostat kaffe samt servering av kaffe på plats.
— Det är Säters finaste plats, säger Joachim med eftertryck och ser fram emot att äntligen få möta sina kunder ansikte till ansikte.
— Det känns viktigt. Jag jobbar ju själv och träffar aldrig de som dricker mitt kaffe.

För Joachim som tidigare drivit en kaffebar i Stockholm blir mötet med kaffedrinkarna en efterlängtad feedback.
— Det ska bli väldigt roligt. Att brygga en kopp kaffe, servera och se när folk dricker och blir glada.
Något café med öppet varje dag kommer det dock inte att bli. En sådan typ av verksamhet blir för betungande tidsmässigt för att hinna med hela verksamheten med produktion och packning, men förhoppningen är att så småningom kunna anordna event. Bland annat för att lyfta fram lokala samarbeten.
Flytten, det går i september och oktober. Sedan ska lokalen ställas i ordning och planen är att kunna öppna till julskyltningen.
— Först ska vi överleva skördefesten, skrattar Joachim.
Med dessa förändringar tar Gamla Snickeriets Kafferosteri ett steg mot att både växa i volym och bredda sitt erbjudande, samtidigt som man behåller närheten till sina lokala kunder. Särskilt roligt tycker Joachim att det är att bidra till en levande stadskärna.
— Det behövs. En stad måste leva!