Siljan News logo
Annons
Fredrik Nilsson, ny VD På Fjätervålen. Foto Nisse Schmidt

Fredrik på plats – Fjätervålen ska växa

Nu är Fjätervålens nya vd Fredrik Nilsson på plats på Dalarnas högsta skidanläggning. En anläggning i väntans tider för att kunna växa så fort detaljplanen är på plats.

Annons

— Nu har jag släppt mitt uppdrag som vd för Destination Funäsfjällen, säger Fredrik på årets andra dag.

Fredrik har nu flyttat hem till Idre och köpt ett hus.

— Vi är en så pass liten anläggning att det är värdefullt att kunna vara på plats och hoppa in där det behövs. Igår ryckte jag in i baren när vi hade rekordmånga besökare.

Det är inte ofta som det varit så många som ville in på after skin som efter nyårshelgen.

— Tyvärr fick vi neka många att komma in utifrån hur många vi kan ha i lokalen. Men det här är en sak som blir bättre när vi får det nya hotellet på plats.

För Fredrik är det nu hundra procent på Fjätervålen, skidanläggningen som Ola Serneke nu köpt loss från bolaget Doxa.

I slutet av fjolåret köpte Ola Serneke de ickestrategiska tillgångarna inom affärsområdet Doxa Projektutveckling där han bland annat köpte Fjätervålen i Idrefjällen, Lokverkstaden i Motala och industrimark i Polen. Värdet beräknas till sammanlagt 200 miljoner kronor. Merparten av likviden erläggs, enligt pressmeddelandet, genom revers.

— Jag ser det enbart som positivt, för Ola brinner verkligen för Fjätervålen och nu är det han själv som är huvudägare, säger Fredrik.

Det var 2018 som Ola Serneke gick in Fjätervålens skidanläggning och blev senare även majoritetsägare.

Planerna på att skapa en modern skidanläggning med hotell, sittlift och toppstuga samt kunna växa med nya lägenhetshus och fjällvillor, har dragit ut på tiden.

— Planerna ligger fast och nu handlar det om få klart exploateringsavtalet med kommunen. och sedan detaljplanen antagen, säger Fredrik.

Förhoppningen är att detaljplanen nu ska komma upp på nästa fullmäktigemöte och vinna laga kraft under vintern.

— Då ska vi kunna börja bygga efter nästa vinter, hopas Fredrik.

Det som ska byggas är en modern sexstolslift, en toppstuga och ett hotell.

En av dagens släpliftar till toppen blir kvar som reserv och den andra kommer att kortas eller ersättas med en ny släplift som ska vädersäkra anläggningen.

Tanken är att om alla tillstånd blir klara, så ska liften och toppstugan vara klara till vintersäsongen 2026-2027. Hotellet beräknas kunna bli inflyttningsklart senare under vintern 2027.

Annons
Fjätervålens värdshus måste rivas för att ge plats för den nya sexstolsliften som ska rakt igenom byggnadens vänstra del. Foto Nisse Schmidt

För att kunna bygga den nya sittliften måste hela eller delar av värdshusbyggnaden rivas.

— När hotellet är klart ska den då rivas, men vi ska se över möjligheten att enbart riva kontorsdelen, förklarar Fredrik.

Orsaken till att värdshuset måste rivas innan hotellet är på plats, är en hackspett som bor i den skogsdunge som sittliften var tänkt att passera, alldeles till höger om dagens två släpliftar. I skogsdungen till vänster om liftgatan går det dock bra att bygga den nya sexstolsliften. Men då kommer kontorsdelen av värdshuset att bestå i vägen.

Tanken är sedan att byggnationerna ska dra i gång efter vintersäsongen 2026. Till dess sak också en ny avloppsledning dras fram till Idre Fjälls norra sida. Det för att koppla ihop Fjätervålen med reningsverket i Idre som nu byggs ut.

För Fjätervålen innebära det att till skillnad mot andra investerare måste bygga sin egen ledning, men också betal exploateringsavgifter. Något som enbart ser ut att gälla för skidanläggningarna i Idre. I nuläget handlar det om 4000 kronor per bädd som tidigare Idre Himmelfjäll fått betala och som lär bli aktuellt för nya Sydområdet vid Idre Fjäll.

Annons
Fredrik Nilsson, vd Fjätervålen. På bilden ses den skogsdunge som inte får röras till höger om liften. Foto Nisse Schmidt

— Nu hoppas vi att snön ska börja falla så vi kan öppna alla nedfarter och det väntas ju flera decimeter av snö, men vi har ändå kunnat haft sex nedfarter öppna hela julhelgen.

Parallellt med de stora satsningarna ska också Fjätervålen inleda ett arbete med att locka alpina klubbar och då är  det för att träna storslalom.

— Här har vi internationellt godkända tävlingsbackar och vi har plats att erbjuda klubbar bra träning och tävling utan att det drabbar övriga gäster, säger Fredrik.

Mer natursnö är det kortsiktiga önskemålet och sedan att den nya detaljplanen för Fjätervålen ska kunna antas av Älvdalens kommunfullmäktige den 3 mars.

Då kan Fjätervålen äntligen få en modern liftlösning och ta emot fler besökare än vad som nu är fallet. För stugägarna i Fjätervålen innebär det att de får dela sin alpina pärla med fler besökare, men är det något som finns i Fjätervålen så är det stor skidåkning över väldigt stora ytor.

Det finns fortfarande några röster för att bromsa utvecklingen, men det som skett sedan Ola Serneke presenterade sina planer 2018 har fått de flesta att tänka om. Värdet på fjällstugor har ökat väldigt mycket.

Går det som Ola Serneke och Fredrik Nilsson, liksom alla skidåkare, hoppas så blir den här vintern den näst sista i väntan på den efterlängtade sexstolsliften.